-
91. Data: 2010-01-13 14:00:40
Temat: Re: Termotransfer i "cynowanie" po radziecku
Od: "marko1a" <m...@l...de>
Dzięki pl.misc.elektronika nauczyłem się zakiszać ogóra.
Lecę po wódkę.
Marek
-
92. Data: 2010-01-13 15:45:06
Temat: Re: Termotransfer i "cynowanie" po radziecku
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Pan Marek napisał:
> Dzięki pl.misc.elektronika nauczyłem się zakiszać ogóra.
> Lecę po wódkę.
W takim razie w uzupełnieniu poprzednich informacji warto dodać,
że w przemyśle stosuje się czasem alkohol etylowy skażony jodem.
Specjalnie trujący nie jest, ale smaczny też nie. Może gdyby tak
zagryzać ogórem dobrze zakiszonym w niejodowanej soli...
--
Jarek
-
93. Data: 2010-01-13 18:11:54
Temat: Re: Termotransfer i "cynowanie" po radziecku
Od: J.F. <j...@p...onet.pl>
On Wed, 13 Jan 2010 01:05:31 +0000 (UTC), Jarosław Sokołowski wrote:
>>>> A jodowanej nie mozna do ogorkow ?
>>> Nie zakiszą się.
>> Serio?
>> Ta odrobina tego pierwiastka tyle psuje?
>
>Nie zdziwiłbym się. W zajodynowanej ranie bakterie mają ciężko.
>Te od ogórów pewnie też.
Ale chlor jest trujacy, a jon chlorowy nie.
Z jodem jest IMO tak samo.
J.
-
94. Data: 2010-01-13 18:16:41
Temat: Re: Termotransfer i "cynowanie" po radziecku
Od: J.F. <j...@p...onet.pl>
On Wed, 13 Jan 2010 12:44:59 +0100, RoMan Mandziejewicz wrote:
>Hello Krzysztof,
>A Ty potrafisz czytać? To przeczytaj uważnie:
>"Kiszenie, pot. kwaszenie ? jeden ze sposobów utrwalania (konserwacji)
>żywności przeznaczonej do spożycia lub na paszę (kiszonki), opierający
>się na procesie ___fermentacji___ ___mlekowej___"
>
>I trafiamy do: http://pl.wikipedia.org/wiki/Fermentacja_mlekowa a tam
>jak wół, również w pierwszym zdaniu:
>
>"Fermentacja mlekowa - fermentacja węglowodanów do kwasu mlekowego
>odbywająca się pod wpływem działania ___bakterii___ ___mlekowych___."
Tak po prawdzie to z tego wprost nie wynika ze jedynie te bakterie
potrafia to zrobic, a nie np same ogorki.
Co prawda ponizej jest inny tekst
Zastosowanie bakterii mlekowych w przemyśle spożywczym
-w przemyśle warzywnym (kwaszenie ogórków i kapusty)
Te bakterie to gdzie zyja - w ogorach ?
J.
-
95. Data: 2010-01-13 18:17:58
Temat: Re: Termotransfer i "cynowanie" po radziecku
Od: J.F. <j...@p...onet.pl>
On Tue, 12 Jan 2010 23:03:29 +0000 (UTC), Jarosław Sokołowski wrote:
>Pan Adam Dybkowski napisał:
>>> http://isap.sejm.gov.pl/Download;jsessionid=37F082C8
ABCC01BF49F18B4918896EC9?id=WDU19370480376&type=2
>>> rok 1937 - ha - warto przeczytac w calosci :-)
>>
>> Ale dzikie. ;) Normalnie jak obecne banderole na alkoholach.
>
>Co?! Wyszło jakieś nowe rozporządzenie, że można mieć tylko
>jedną flaszkę na własny użytek?
No wiesz - masz skrzynke to prowadzisz meline.
Nie wiem czy teraz to zakazane mniej czy bardziej niz 20 lat temu :-)
J.
-
96. Data: 2010-01-13 18:52:13
Temat: Re: Termotransfer i "cynowanie" po radziecku
Od: RoMan Mandziejewicz <r...@p...pl>
Hello J,
Wednesday, January 13, 2010, 7:16:41 PM, you wrote:
>>A Ty potrafisz czytać? To przeczytaj uważnie:
>>"Kiszenie, pot. kwaszenie ? jeden ze sposobów utrwalania (konserwacji)
>>żywności przeznaczonej do spożycia lub na paszę (kiszonki), opierający
>>się na procesie ___fermentacji___ ___mlekowej___"
>>I trafiamy do: http://pl.wikipedia.org/wiki/Fermentacja_mlekowa a tam
>>jak wół, również w pierwszym zdaniu:
>>"Fermentacja mlekowa - fermentacja węglowodanów do kwasu mlekowego
>>odbywająca się pod wpływem działania ___bakterii___ ___mlekowych___."
> Tak po prawdzie to z tego wprost nie wynika ze jedynie te bakterie
> potrafia to zrobic, a nie np same ogorki.
Zaraz wezmę coś cięższego i rzucę na ten Wrocław...
> Co prawda ponizej jest inny tekst
> Zastosowanie bakterii mlekowych w przemyśle spożywczym
> -w przemyśle warzywnym (kwaszenie ogórków i kapusty)
> Te bakterie to gdzie zyja - w ogorach ?
Bakterie mleczne są wszędzie. Poczynając od jamy gębowej a na drugim
końcu przewodu pokarmowego kończąc. Są odpowiedzialne za kiśnięcie
kapusty i ogórków, próchnicę zębów, zapalenie migdałkw i mięśnia
sercowego, choroby reumatyczne, chronią przewód pokarmowy przed
niestrawnością a pochwę przed grzybicą. Oczywiście są to różne
szczepy. To tyle, jeśli chodzi o człowieka.
Są również na powierzchni roślin, w wodzie wodociągowej itd. To
najbardziej rozpowszechnione bakterie.
--
Best regards,
RoMan mailto:r...@p...pl
Nowa strona: http://www.elektronika.squadack.com (w budowie!)
-
97. Data: 2010-01-13 19:11:49
Temat: Re: Termotransfer i "cynowanie" po radziecku
Od: J.F. <j...@p...onet.pl>
On Wed, 13 Jan 2010 19:52:13 +0100, RoMan Mandziejewicz wrote:
>Hello J,
>> Te bakterie to gdzie zyja - w ogorach ?
>Są również na powierzchni roślin, w wodzie wodociągowej itd. To
>najbardziej rozpowszechnione bakterie.
Ale ja zalewam wrzatkiem !
J.
-
98. Data: 2010-01-13 20:23:54
Temat: Re: Termotransfer i "cynowanie" po radziecku
Od: RoMan Mandziejewicz <r...@p...pl>
Hello J,
Wednesday, January 13, 2010, 8:11:49 PM, you wrote:
>>> Te bakterie to gdzie zyja - w ogorach ?
>>Są również na powierzchni roślin, w wodzie wodociągowej itd. To
>>najbardziej rozpowszechnione bakterie.
> Ale ja zalewam wrzatkiem !
To narażasz się na zakażenie przypadkowym szczepem. Ogórków do
kiszenia się wrzątkiem nie zalewa. Zalewaj przegotowaną, letnią wodą z
solą.
--
Best regards,
RoMan mailto:r...@p...pl
Nowa strona: http://www.elektronika.squadack.com (w budowie!)
-
99. Data: 2010-01-13 21:13:26
Temat: Re: odpad, bylo: Termotransfer...
Od: "marko1a" <m...@l...de>
Użytkownik "Gotfryd Smolik news" <s...@s...com.pl> napisał w
wiadomości news:Pine.WNT.4.64.1001122007590.448@quad...
> - albo Ty masz uprawnienia do "likwidacji odpadów niebezpiecznych",
> prowadzisz taką firmę, i to Jakub Tobie płaci za "utylizację" :P
Toż to nawet nie makulatura tylko śmieć.
Marek
-
100. Data: 2010-01-13 21:54:44
Temat: Re: Termotransfer i "cynowanie" po radziecku
Od: J.F. <j...@p...onet.pl>
On Wed, 13 Jan 2010 21:23:54 +0100, RoMan Mandziejewicz wrote:
>Hello J,
>>>> Te bakterie to gdzie zyja - w ogorach ?
>>>Są również na powierzchni roślin, w wodzie wodociągowej itd. To
>>>najbardziej rozpowszechnione bakterie.
>> Ale ja zalewam wrzatkiem !
>
>To narażasz się na zakażenie przypadkowym szczepem. Ogórków do
>kiszenia się wrzątkiem nie zalewa. Zalewaj przegotowaną, letnią wodą z
>solą.
Czyli gdzie te bakterie zyja - na powierzchni skorki ?
J.