eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.sci.inzynieriaStal na nóżRe: Stal na nóż
  • Data: 2021-10-19 18:53:59
    Temat: Re: Stal na nóż
    Od: "J.F" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    On Tue, 19 Oct 2021 15:54:43 +0200, Jarosław Sokołowski wrote:
    > Pan J.F. napisał:
    >
    >>> O ile się znam na nożownictwie, chodzi o to, by ostry przemiot nie
    >>> był jednolity w środku. Na ogół dążono do tego, by stal była miękka
    >>> i elastyczna wewnątrz, a twarda z wierzchu. Do tego miał prowadzić
    >>> proces kucia i wymyślnego hartowania na zmianę z odpuszczniem przy
    >>> produkcji miecza ze stali damasceńskiej czy innej katany.
    >>
    >> Mi sie wydaje, ze one byly robione z wielu warstw stali na przemian
    >> miekkiej i twardej.
    >
    > Twardzość w środku mało przydatna, potrzebna jest elastyczność. Ale
    > takie warstwowanie też ją może dać.

    I dawala.
    A twardosc w srodku ... moze inaczej nie umieli, a moze dzieki temu
    na ostrzu cos twardego sie zawsze znalazlo.

    na ile ja sie doczytalem, to dawniej dobrej stali nie umieli zrobic.
    albo wysokoweglowa niskotopliwa, czyli chyba zeliwo, twarde i kruche,
    albo z dymarki wychodzil niskoweglowy, gąbczasty blok, bo temperatura
    na wytop za niska - i trzeba bylo przekuc, aby uzyskac w miare
    jednolity metal - ale miekki i niesprezysty.

    J.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: