eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.sci.inzynieriaStal na nóżRe: Stal na nóż
  • Data: 2021-10-20 12:42:05
    Temat: Re: Stal na nóż
    Od: Konrad Anikiel <a...@g...com> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    On Tuesday, 19 October 2021 at 10:40:22 UTC+2, robot wrote:
    > Chciałem sobie kupić plasterek dobrej stali i zrobić z niego nóż kuchenny.
    > Cały proces wykonania noża jest możliwy do wykonania w moich warunkach
    > domowych, oprócz hartowania.
    >
    > I pytanie moje jest takie (pewnie głupie): czy są stale które nie
    > wymagają hartowania żeby były twarde? Stale proszkowe się hartuje?
    > Właśnie na twardości najbardziej mi zależy.

    Masz czym wyciąć twardą stal, zeszlifować dużą warstwę, a nie możesz położyć cegły
    szamotowej i na niej zagrzać do czerwoności tego noża palnikiem gazowym?

    Owszem, możesz zacząć od materiału obrobionego cieplnie (np. na wskroś zahartowany
    kawałek resora piórowego), ale wycinanie kształtu i szlifowanie będzie trudne,
    szczególnie że będzie musiało być na zimno. Spiek proszkowy też będze wrażliwy na
    grzanie.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: