eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.sci.inzynieriaStal na nóżRe: Stal na nóż
  • Data: 2021-10-20 16:49:04
    Temat: Re: Stal na nóż
    Od: cef <c...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    W dniu 2021-10-19 o 10:40, robot pisze:
    > Chciałem sobie kupić plasterek dobrej stali i zrobić z niego nóż kuchenny.
    > Cały proces wykonania noża jest możliwy do wykonania w moich warunkach
    > domowych, oprócz hartowania.

    Ha, ha - w wykonaniu noży to akurat najistotniejszy proces,
    którego modyfikacje pozwalają manewrować własnościami:
    twardością, elastycznością, strukturą itp
    Bez hartowania - choćby prymitywnego - jesteś w czarnej....

    > I pytanie moje jest takie (pewnie głupie): czy są stale które nie
    > wymagają hartowania żeby były twarde? Stale proszkowe się hartuje?
    > Właśnie na twardości najbardziej mi zależy.

    Twarde są już te zahartowane wcześniej stale.
    Spiek proszkowy stali narzędziowej jak najbardziej wymaga obróbki cieplnej
    ( i to trudnej technologicznie - zjazdy temperatur, czasy, precyzja czy
    wymrażanie)

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: