eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.misc.elektronikaPytanie do serwisantów- jeśli tu tacy są;) › Re: Pytanie do serwisantów- jeśli tu tacy są;)
  • Data: 2017-11-27 11:55:31
    Temat: Re: Pytanie do serwisantów- jeśli tu tacy są;)
    Od: "J.F." <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Użytkownik "Dariusz Dorochowicz" napisał w wiadomości grup
    dyskusyjnych:5a1be237$0$657$6...@n...neostrada.
    pl...
    W dniu 2017-11-27 o 10:38, J.F. pisze:
    >>>> Aha, uważajcie, zaparzona kawa może być gorąca.
    >>> Kiedyś też się z tego śmiałem. Potem przeczytałem o co naprawdę
    >>> chodziło i przestałem się śmiać.
    >
    >>> Kawa nie była zwyczajnie gorąca. Kawa była na wodzie o
    >>> temperaturze
    >>> ponad 100C (ciśnienie zmienia temp. wrzenia, używano specjalnego
    >>> ekspresu),
    >
    >> Kawa jak to kawa, musi byc goraca.
    >> Wszystkie ekspresy zalewaja wrzatkiem, a te cisnieniowe ponad 100C
    >> maja.

    >No tak, ale to ja przechodzi przez kawę. To co wylatuje do kubka
    >raczej
    >więcej niż 100 stopni mieć nie może bo by gwałtownie zniknęło. Przy
    >15
    >atmosferach to masz temperaturę wrzenia 200 stopni.

    Cieplo parowania jest spore, troche odparuje, reszta zostanie i bedzie
    miala 100C.
    Oczywiscie jest sama kawa mielona, jest jakas rurka wylotowa - troche
    moze kawe ochlodzic.

    Tak czy inaczej - kawa po zaparzeniu jest goraca, oparzyc sie mozna.

    >> Fakt, ze czytalem jakies opinie, i ktos tam pisal ze McD mial te
    >> kawe
    >> jakos bardziej goraca niz inne i autor sam sie zastanawial kiedy
    >> ich
    >> ktos zaskarzy.

    >No jest cieplejsza niż z ekspresu przelewowego. No i co z tego? Jak
    >dostaniesz plujkę zalaną wrzątkiem to też jakoś tak będzie.

    Nie wiem jak to w McD USA wyglada/wygladalo, byc moze nie chodzilo o
    samo parzenie, tylko pozniejsze utrzymywanie w dzbanku.

    >>> podana w styropianowym kubku o nieodpowiedniej konstrukcji.
    >> Odpowiedniej. Nie parzy w reke i jest sztywny.
    >> Fakt ze sam ich nie lubie, przynajmniej w polskim wydaniu - kawa
    >> jest
    >> goraca, dlugo jest goraca, czlowiekowi chce sie pic, a kawa za
    >> goraca :-)

    >No właśnie - a przecież żaden problem schłodzić to o te 30 stopni
    >przed
    >podaniem - na życzenie. Gotów byłbym te 50gr dodać. Tylko że im
    >zależy
    >na tym, żebyś dłużej o nich myślał.

    W masowce moze byc problem - dluga rura, lodu dosypac ?
    A 70C ... nadal goraca.
    Ale moze juz nie powoduje oparzen 3-go stopnia, tylko 2-go,

    IMO to po prostu ktos technologie opracowal, kubki tanio zrobil, i
    wcisnal odbiorcom.
    Maja zalety, a o wadach prezes wiedziec nie musi.

    A moze ... na amerykanskich filmach to czasem widac, ze ktos kawe z
    ulicy przynosi - moze nie maja kącika kuchennego.
    I kawa musi byc goraca w izolacyjnym kubku.

    J.


Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: