-
61. Data: 2022-06-03 12:15:25
Temat: Re: Ostrzenie noża
Od: a a <m...@g...com>
On Friday, 3 June 2022 at 10:37:06 UTC+2, J.F wrote:
> On Thu, 2 Jun 2022 15:33:41 -0700 (PDT), a a wrote:
> > On Thursday, 2 June 2022 at 22:43:25 UTC+2, alojzy nieborak wrote:
> >> J.F napisał(a):
> >>> > Tzn. miało być w 2020, później w 2021. Może temat zdechł?
> >>> Chyba nie zdechl
> >>> https://www.vollmer-vlaser.com/en
> >>> https://www.vollmer-vlaser.com/de
> >>>
> >>> teraz 2022 :-)
> >> Zauważyłem co napisali:
> >> The VLaser 370 will become ready for series production in the course of 2022
> >>
> >> Czyli coś im nie idzie.
> >> Hm, pomyślmy. Węgliki są spiekane, nie topione.
> >> Zaś laser ma ostrzyć przez topienie i wydmuchnięcie. Co może pójść nie tak?:)
> >> Zapewnie część się krawedzi się stopi. Co dalej? Tego nie wiem, trza
> >> szpeca zapytać.
> >>> Do ostrzenia weglikow ... moze sie nadaje :-)
> >> Jak opanują proces może i się nada.
> >> Ale ta cena? Ciężko konkurować z tarczą diamentową.
> > z cyklu wieści dziwnej treści
> > \
> > EMO 2021: VOLLMER showcases new machines in Milan
> > https://www.vollmer-group.com/en-us/news-events/...
> >
> > 26.07.2021 ? The VLaser 370 uses the power of laser to contactlessly sharpen the
cutting edges of cutting tools made of PCD or other ultra-hard materials. At the core
of the machine is its ...
> >
> > Laser do ostrzenia się nie nadaje i żadnego efektu ostrzącego nie wykazuje.
> > Jedyne zastosowanie lasera pulsacyjnego to termiczne czyszczenie powierzchni,
bezkontaktowe
> Mam dziwne wrazenie, ze Vollmer sie z tobą nie zgadza :-)
>
> J.
a kto to jest ten Vollmer, bo nie znam
niech pokaże co potrafi, bo tamta reklama to nieistniejący fake
=---
WszystkoObrazyWideoMapyWiadomości
wyniki: 1 860 000Data
Dana Vollmer
Dana VollmerAmerykańska pływaczka
Programy telewizyjne
Kariera
Życie osobiste
Informacje
Vollmer - Vollmer - Bez prowizji I Najlepsza cena
https://www.machineseeker.pl/Vollmer/używane
ReklamaVollmer kupuj za pomocą wiodącego rynku maszyn używanych online. Nr 1:
Zaufało nam już ponad 9 mln odwiedzających miesięcznie oraz 8.100 sprzedawców
Twój producent szlifierek - VOLLMER
https://www.vollmer-group.com/pl
VOLLMER oferuje odpowiednie rozwiązanie dla każdego zapotrzebowania - niezależnie
od tego, czy chodzi o produkcję narzędzi, tartaki czy ostrzenie narzędzi. W naszej
szerokiej ofercie można znaleźć wszystko, od szlifierek ręcznych, poprzez centrum
serwisowe, aż po automatyczną ...
PRODUKTY
Rozwiązania
Przedsiębiorstwo
Usługi
Aktualności & targi
Kontakt
VOLLMER - Your grinding machine manufacturer
https://www.vollmer-group.com/en
17.05.2022 ? With VOLLMER eroding and grinding machines you always machine rotary
tools highly precisely, extremely efficiently - and, if desired, even fully
automatically in series. Discover our intelligent solutions for producing and ...
Products ? Services ? Solutions ? News & trade fairs ? Company ? Contact
Wideo Vollmer
bing.com/videos
VOLLMER Historie
3:40
VOLLMER Historie
6,6 tys. wyświetleńlip 21, 2011
YouTubeVOLLMER Group
Schleifmaschine für Hartmetallwerkzeuge // VOLLMER VGrind 360
4:12
Schleifmaschine für Hartmetallwerkzeuge // VOLL...
10 tys. wyświetleńlis 16, 2016
YouTubeVOLLMER Group
VOLLMER // Unternehmensfilm
3:22
VOLLMER // Unternehmensfilm
2 tys. wyświetleńlut 24, 2017
YouTubeVOLLMER Group
VOLLMER_Visual Support
2:05
VOLLMER_Visual Support
Wyświetlenia: 553paź 21, 2020
YouTubeVOLLMER Group
033. Ostrzałka brzeszczotów pił trakowych Vollmer-Werke Cana HG
6:11
033. Ostrzałka brzeszczotów pił trakowych Vollmer-Werke Can...
14 tys. wyświetleństy 18, 2012
YouTubeDomidrewno
Zobacz więcej filmów przedstawiających Vollmer
Poznaj Vollmer za pomocą klipów wideo
Amanda Vollmer
Vollmer CHP
Vollmer Film
Dana Vollmer Olympics
Vollmer Grinder
Amandha Vollmer
Vollmer HO
Dana Vollmer
Dr. Vollmer
Vollmer CP200
Vollmer | Viessmann Modelltechnik GmbH
https://viessmann-modell.com/en/vollmer
Another new feature of the Vollmer range is Green Art. You may look forward to a wide
range of trees, bushes and various types of grass. Trees, bushes, hedges and
grassing, all true to scale will enthuse you with their natural forms and... Content
1 . EUR6.95 * Add to cart. Compare . ...
Vollmer Aluminium | Producent elementów z profili aluminowych
https://vollmer-aluminium.pl
Esencja Vollmer Aluminium. Z jednej strony ludzie, ze swoimi umiejętnościami, z
drugiej najnowocześniejsze, sterowane numerycznie maszyny i automatyzacja procesów
produkcji. ...
Obrazy Vollmer
bing.com/images
Obraz znaleziony dla: Vollmer. Rozmiar: 186 x 170. Źródło: a-z-modellbahnen.ch
Vollmer H0 Bankhaus, Professional Lin Stadt & Land - A-Z Modellbahnen
Obraz znaleziony dla: Vollmer. Rozmiar: 188 x 170. Źródło: www.ewmb.de
Erlebniswelt-Modellbahn - Vollmer 43781 H0 Restaurant inkl. LED-Beleuchtung
Obraz znaleziony dla: Vollmer. Rozmiar: 188 x 170. Źródło: www.1zu220-shop.de
Vollmer 43765 - H0 Hauptpostamt, Professional
Obraz znaleziony dla: Vollmer. Rozmiar: 130 x 170. Źródło: www.reynaulds.com
Vollmer 3781 - Restaurant
Obraz znaleziony dla: Vollmer. Rozmiar: 188 x 170. Źródło: meisesmobacenter.de
Meises Modelbahncenter - Vollmer 47502 N Bahnhof Moritzbug
Zobacz wszystko
Zobacz wszystkie obrazy
Vollmer - Vollmer - Bez prowizji I Najlepsza cena
https://www.machineseeker.pl/Vollmer/używane
ReklamaVollmer kupuj za pomocą wiodącego rynku maszyn używanych online. Nr 1:
Zaufało nam już ponad 9 mln odwiedzających miesięcznie oraz 8.100 sprzedawców
Powiązane wyszukiwania dla: Vollmer
vollmer aluminium
vollmer polska
vollmer aluminium opatówek
vollmart sp z oo
aluminium polska
joan vollmer
-
62. Data: 2022-06-03 12:36:32
Temat: Re: Ostrzenie noża
Od: Adam <a...@p...onet.pl>
Dnia Thu, 2 Jun 2022 03:35:30 -0700 (PDT), Zenek Kapelinder napisał(a):
> czwartek, 2 czerwca 2022 o 12:01:49 UTC+2 m...@g...com napisał(a):
>> On Thursday, 2 June 2022 at 11:47:34 UTC+2, WM wrote:
>>> W dniu 2022-06-02 o 10:13, Wiesiaczek pisze:
>>> > On 6/2/22 10:03 AM, Akarm wrote:
>>> >> W dniu 01.06.2022 o 18:46, Wiesiaczek pisze:
>>> >>
>>> >>>
>>> >>> Ćwicz dalej, ale w ten sposób nie naostrzysz noża z jedną płaszczyzną.
>>> >>> Chodzi o to, że współcześnie ostrzy się tylko 1-3 mm krawędzi
>>> >>> pozostawiając resztę płaszczyzny dziewiczą. Tym samym są dwie
>>> >>> płaszczyzny o różnych kątach oczywiście.
>>> >>> Niestety, takie noże u mnie nie zdają egzaminu, choćby przy krojeniu
>>> >>> świeżego pieczywa lub mięsa.
>>> >>> Dobrze za to nadają się do warzyw (no, może z wyjatkiem pomidorów), i
>>> >>> nawet mam kilka takich sprężynowych z bazaru, których używam na
>>> >>> grzybobraniu i które są właśnie ostrzone "na szybko", czyli sama
>>> >>> krawędź tnąca jest naostrzona pod większym kątem na szerokośći ok. 2 mm.
>>> >>> Do kuchni używam noży z jedną płaszczyzną, gdzie kąt ostrza jest
>>> >>> zdecydowanie mniejszy i krojenie pieczywa, mięsa, pomidora nie
>>> >>> sprawia najmniejszych problemów.
>>> >>>
>>> >>> Ale co kto lubi :)
>>> >>>
>>> >>
>>> >> Przekrój noża ma z grubsza jeden z dwóch kształtów:
>>> >>
>>> >> ||
>>> >> ||
>>> >> ||
>>> >> \/
>>> >>
>>> >> albo:
>>> >>
>>> >> ||
>>> >> ||
>>> >> ||
>>> >> |/
>>> >>
>>> >> I w zależności od tego, odpowiednio należy formować kąt krawędzi tnącej.
>>> >> I (teraz będzie ciekawostka!) nie ma innych kształtów ostrzy. I to nie
>>> >> tylko noży.
>>> >>
>>> >
>>> > Owszem, jest inny.
>>> > W przybliżeniu taki - V
>>> > Tylko dwie płaszczyzny: lewa i prawa.
>>> >
>>> >
>>> >
>>> >
>>> >
>>> Jest jeszcze nóż samoostrzący się.
>>> Hartują go tylko z jednej strony, która pozostaje ostra bo ścierana jest
>>> głównie strona druga.
>>> Noże o falistych ostrzach tak hartują laserem.
>>>
>>> WM
>> Podczas krojenia nic się nie ściera i nie może ścierać, bo stal nierdzewna zawiera
rakotwórczy nikiel i chrom
>> \i gdyby ostrze się ścieralo to by Zenki dostawaly raka konsumując ciężkie metale
>>
>> To sa wszysko faki marketingowe z netwpork marketing, czyli od Zenków handlujących
po domach i na targowiskach, tandetne noże
> Po tobie widać że dostawałeś mleko z ołowianej butelki.
Zenku, nie przesadzaj. Ołowiana butelka nie jest AŻ TAK szkodliwa ;)
Cyba, że w tej butelce było mleko spod Czarnobyla ;)
Ale to i tak byłoby za mało, co widać po jego postach.
--
Pozdrawiam.
Adam
-
63. Data: 2022-06-03 13:00:39
Temat: Re: Ostrzenie noża
Od: WM <c...@p...onet.pl>
W dniu 2022-06-03 o 12:36, Adam pisze:
> Dnia Thu, 2 Jun 2022 03:35:30 -0700 (PDT), Zenek Kapelinder napisał(a):
>
>> czwartek, 2 czerwca 2022 o 12:01:49 UTC+2 m...@g...com napisał(a):
>>> On Thursday, 2 June 2022 at 11:47:34 UTC+2, WM wrote:
>>>> W dniu 2022-06-02 o 10:13, Wiesiaczek pisze:
>>>>> On 6/2/22 10:03 AM, Akarm wrote:
>>>>>> W dniu 01.06.2022 o 18:46, Wiesiaczek pisze:
>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>>> Ćwicz dalej, ale w ten sposób nie naostrzysz noża z jedną płaszczyzną.
>>>>>>> Chodzi o to, że współcześnie ostrzy się tylko 1-3 mm krawędzi
>>>>>>> pozostawiając resztę płaszczyzny dziewiczą. Tym samym są dwie
>>>>>>> płaszczyzny o różnych kątach oczywiście.
>>>>>>> Niestety, takie noże u mnie nie zdają egzaminu, choćby przy krojeniu
>>>>>>> świeżego pieczywa lub mięsa.
>>>>>>> Dobrze za to nadają się do warzyw (no, może z wyjatkiem pomidorów), i
>>>>>>> nawet mam kilka takich sprężynowych z bazaru, których używam na
>>>>>>> grzybobraniu i które są właśnie ostrzone "na szybko", czyli sama
>>>>>>> krawędź tnąca jest naostrzona pod większym kątem na szerokośći ok. 2 mm.
>>>>>>> Do kuchni używam noży z jedną płaszczyzną, gdzie kąt ostrza jest
>>>>>>> zdecydowanie mniejszy i krojenie pieczywa, mięsa, pomidora nie
>>>>>>> sprawia najmniejszych problemów.
>>>>>>>
>>>>>>> Ale co kto lubi :)
>>>>>>>
>>>>>>
>>>>>> Przekrój noża ma z grubsza jeden z dwóch kształtów:
>>>>>>
>>>>>> ||
>>>>>> ||
>>>>>> ||
>>>>>> \/
>>>>>>
>>>>>> albo:
>>>>>>
>>>>>> ||
>>>>>> ||
>>>>>> ||
>>>>>> |/
>>>>>>
>>>>>> I w zależności od tego, odpowiednio należy formować kąt krawędzi tnącej.
>>>>>> I (teraz będzie ciekawostka!) nie ma innych kształtów ostrzy. I to nie
>>>>>> tylko noży.
>>>>>>
>>>>>
>>>>> Owszem, jest inny.
>>>>> W przybliżeniu taki - V
>>>>> Tylko dwie płaszczyzny: lewa i prawa.
>>>>>
>>>>>
>>>>>
>>>>>
>>>>>
>>>> Jest jeszcze nóż samoostrzący się.
>>>> Hartują go tylko z jednej strony, która pozostaje ostra bo ścierana jest
>>>> głównie strona druga.
>>>> Noże o falistych ostrzach tak hartują laserem.
>>>>
>>>> WM
>>> Podczas krojenia nic się nie ściera i nie może ścierać, bo stal nierdzewna
zawiera rakotwórczy nikiel i chrom
>>> \i gdyby ostrze się ścieralo to by Zenki dostawaly raka konsumując ciężkie metale
>>>
>>> To sa wszysko faki marketingowe z netwpork marketing, czyli od Zenków
handlujących po domach i na targowiskach, tandetne noże
>> Po tobie widać że dostawałeś mleko z ołowianej butelki.
>
> Zenku, nie przesadzaj. Ołowiana butelka nie jest AŻ TAK szkodliwa ;)
> Cyba, że w tej butelce było mleko spod Czarnobyla ;)
> Ale to i tak byłoby za mało, co widać po jego postach.
>
Przyłącza i instalacje wodociągowe wykonane z ołowiu nadal występują na
terenie województw: dolnośląskiego, lubelskiego, opolskiego,
pomorskiego, wielkopolskiego i zachodniopomorskiego. Chodzi głównie o
przyłącza wykonane w latach 1920 - 1970.
Tekst pochodzi z:
https://poradnikprojektanta.pl/przylacze-wodociagowe
-z-olowiu/
WM
-
64. Data: 2022-06-03 13:01:15
Temat: Re: Ostrzenie noża
Od: a a <m...@g...com>
On Friday, 3 June 2022 at 12:36:37 UTC+2, Adam wrote:
> Dnia Thu, 2 Jun 2022 03:35:30 -0700 (PDT), Zenek Kapelinder napisał(a):
>
> > czwartek, 2 czerwca 2022 o 12:01:49 UTC+2 m...@g...com napisał(a):
> >> On Thursday, 2 June 2022 at 11:47:34 UTC+2, WM wrote:
> >>> W dniu 2022-06-02 o 10:13, Wiesiaczek pisze:
> >>> > On 6/2/22 10:03 AM, Akarm wrote:
> >>> >> W dniu 01.06.2022 o 18:46, Wiesiaczek pisze:
> >>> >>
> >>> >>>
> >>> >>> Ćwicz dalej, ale w ten sposób nie naostrzysz noża z jedną płaszczyzną.
> >>> >>> Chodzi o to, że współcześnie ostrzy się tylko 1-3 mm krawędzi
> >>> >>> pozostawiając resztę płaszczyzny dziewiczą. Tym samym są dwie
> >>> >>> płaszczyzny o różnych kątach oczywiście.
> >>> >>> Niestety, takie noże u mnie nie zdają egzaminu, choćby przy krojeniu
> >>> >>> świeżego pieczywa lub mięsa.
> >>> >>> Dobrze za to nadają się do warzyw (no, może z wyjatkiem pomidorów), i
> >>> >>> nawet mam kilka takich sprężynowych z bazaru, których używam na
> >>> >>> grzybobraniu i które są właśnie ostrzone "na szybko", czyli sama
> >>> >>> krawędź tnąca jest naostrzona pod większym kątem na szerokośći ok. 2 mm.
> >>> >>> Do kuchni używam noży z jedną płaszczyzną, gdzie kąt ostrza jest
> >>> >>> zdecydowanie mniejszy i krojenie pieczywa, mięsa, pomidora nie
> >>> >>> sprawia najmniejszych problemów.
> >>> >>>
> >>> >>> Ale co kto lubi :)
> >>> >>>
> >>> >>
> >>> >> Przekrój noża ma z grubsza jeden z dwóch kształtów:
> >>> >>
> >>> >> ||
> >>> >> ||
> >>> >> ||
> >>> >> \/
> >>> >>
> >>> >> albo:
> >>> >>
> >>> >> ||
> >>> >> ||
> >>> >> ||
> >>> >> |/
> >>> >>
> >>> >> I w zależności od tego, odpowiednio należy formować kąt krawędzi tnącej.
> >>> >> I (teraz będzie ciekawostka!) nie ma innych kształtów ostrzy. I to nie
> >>> >> tylko noży.
> >>> >>
> >>> >
> >>> > Owszem, jest inny.
> >>> > W przybliżeniu taki - V
> >>> > Tylko dwie płaszczyzny: lewa i prawa.
> >>> >
> >>> >
> >>> >
> >>> >
> >>> >
> >>> Jest jeszcze nóż samoostrzący się.
> >>> Hartują go tylko z jednej strony, która pozostaje ostra bo ścierana jest
> >>> głównie strona druga.
> >>> Noże o falistych ostrzach tak hartują laserem.
> >>>
> >>> WM
> >> Podczas krojenia nic się nie ściera i nie może ścierać, bo stal nierdzewna
zawiera rakotwórczy nikiel i chrom
> >> \i gdyby ostrze się ścieralo to by Zenki dostawaly raka konsumując ciężkie
metale
> >>
> >> To sa wszysko faki marketingowe z netwpork marketing, czyli od Zenków
handlujących po domach i na targowiskach, tandetne noże
> > Po tobie widać że dostawałeś mleko z ołowianej butelki.
> Zenku, nie przesadzaj. Ołowiana butelka nie jest AŻ TAK szkodliwa ;)
> Cyba, że w tej butelce było mleko spod Czarnobyla ;)
> Ale to i tak byłoby za mało, co widać po jego postach.
>
> --
> Pozdrawiam.
>
> Adam
siostra > doktorze,
użytkownik @Adam znów zasłał łóżko
doktor > to bardzo dobrze, widać poprawę
Ale panie doktorze, ona nie wymawia "rrrrrrr"
-
65. Data: 2022-06-04 13:15:28
Temat: Re: Ostrzenie noża
Od: robot <r...@o...pl>
W dniu 02.06.2022 o 10:13, Wiesiaczek pisze:
> On 6/2/22 10:03 AM, Akarm wrote:
>> W dniu 01.06.2022 o 18:46, Wiesiaczek pisze:
>>
>>>
>>> Ćwicz dalej, ale w ten sposób nie naostrzysz noża z jedną płaszczyzną.
>>> Chodzi o to, że współcześnie ostrzy się tylko 1-3 mm krawędzi
>>> pozostawiając resztę płaszczyzny dziewiczą. Tym samym są dwie
>>> płaszczyzny o różnych kątach oczywiście.
>>> Niestety, takie noże u mnie nie zdają egzaminu, choćby przy krojeniu
>>> świeżego pieczywa lub mięsa.
>>> Dobrze za to nadają się do warzyw (no, może z wyjatkiem pomidorów), i
>>> nawet mam kilka takich sprężynowych z bazaru, których używam na
>>> grzybobraniu i które są właśnie ostrzone "na szybko", czyli sama
>>> krawędź tnąca jest naostrzona pod większym kątem na szerokośći ok. 2 mm.
>>> Do kuchni używam noży z jedną płaszczyzną, gdzie kąt ostrza jest
>>> zdecydowanie mniejszy i krojenie pieczywa, mięsa, pomidora nie
>>> sprawia najmniejszych problemów.
>>>
>>> Ale co kto lubi :)
>>>
>>
>> Przekrój noża ma z grubsza jeden z dwóch kształtów:
>>
>> ||
>> ||
>> ||
>> \/
>>
>> albo:
>>
>> ||
>> ||
>> ||
>> |/
>>
>> I w zależności od tego, odpowiednio należy formować kąt krawędzi tnącej.
>> I (teraz będzie ciekawostka!) nie ma innych kształtów ostrzy. I to nie
>> tylko noży.
>>
>
> Owszem, jest inny.
> W przybliżeniu taki - V
> Tylko dwie płaszczyzny: lewa i prawa.
>
Potwierdzam.I ten sposób naostrzenia z jedną płaszczyzną po każdej
stronie się nawet jakoś fachowo nazywa, tylko kurna nie mogę teraz
przypomnieć jak.
Na przykład noże firmy rockstead są tak ostrzone.
O, znalazłem" V-edge", ale jakaś polska nazwa też chyba na to była.
https://www.kitchenknifeguru.com/wp-content/uploads/
2012/01/knife-edge-styles3.png
-
66. Data: 2022-06-04 22:12:40
Temat: Re: Ostrzenie noża
Od: Zenek Kapelinder <4...@g...com>
niedziela, 29 maja 2022 o 03:04:25 UTC+2 Marcin Debowski napisał(a):
> On 2022-05-28, trybun <M...@j...cb> wrote:
> > W dniu 28.05.2022 o 00:50, Zenek Kapelinder pisze:
> >> piątek, 27 maja 2022 o 17:54:22 UTC+2 trybun napisał(a):
> >>> W dniu 26.05.2022 o 16:37, Wiesiaczek pisze:
> >>>> W dniu 24.05.2022 o 14:14, trybun pisze:
> >>>>> Kupiłem nóż ostry jak brzytwa. Chleb przecinał samym naciskiem.
> >>>>> Niestety z czasem się stępił, i nie za bardzo wiem czym można by go
> >>>>> naostrzyć, pilnik, osełka sprawiają że staje się tylko bardziej tępy.
> >>>>> Moglibyście polecić coś czym naostrzę ten nóż?
> >>>>>
> >>>> Porządna tarcza polerska i pasta, najlepiej zielona.
> >>>> + trochę zręczności w palcach :)
> >>>>
> >>> Tarcza polerska? Mógłbyś rozwinąć?
> >> Kiedyś jak fryzjerzy golili brzytwami to przed goleniem polerowali ostrze na
skórzanym pasie. Żeby nóż był ostry jak brzytwa też powinien mieć polerowane ostrze.
Z eksperymentów z nożami jakiś czas temu kupiłem tasak. Od tamtego czasu używam
jeszcze jednego noża oprócz tasaka. Tasakiem marnie się chleb masłem smaruje.
> >
> > No fakt.. Muszę kupić skórzany pas i spróbować. Pamiętam jeszcze że
> > brzytwę szło podostrzyć na tzw marmurku. Tylko czy coś takiego jeszcze
> > jest dostępne, no i gdzie tego szukać? U mnie zasadniczo reszta noży to
> > zwykle barachło, ale nad TYM z wiadomości warto by popracować.
>
> No to może spróbuj papier ścierny odpowiedniej granulacji? Papier ścierny to
> nie tylko granulacja typu piasek, a też bardzo subtelna, dająca prawie
> lustrzane wykończenie. Coś P800 i powyżej mogłoby się pewnie nadać.
>
> Przekierowuję na pl.sci.inzynieria, tam Ci powinni konkretniej doradzić,
> może też w kwestii skóry i marmurku.
>
> --
> Marcin
A ja naiwny zalozylem temat o broni laserowej i sie okazalo ze na grupie inzynieria
specjalisci nie potafia dac skutecznego przepisu na naostrzenie noza. Po raz kolej7ny
wychodzi ze to byli i sa specjalisci od gumowych dzwonkow i gietkich parasoli.
-
67. Data: 2022-08-15 18:56:01
Temat: Re: Ostrzenie noża
Od: Robert Wańkowski <r...@w...pl>
W dniu 2022-06-02 o 19:02, Akarm pisze:
> Zaś tutaj masz nóż z bardzo szeroką (według mnie sporo ponad jeden
> centymetr) krawędzią tnącą:
> https://www.youtube.com/watch?v=0P6klz6BTek
> Wszystkie noże ostrzy się tak samo.
Już myślałem, że te kamienie mu się nie skończą.
Robert
-
68. Data: 2022-08-15 19:35:36
Temat: Re: Ostrzenie noża
Od: Wiesiaczek <c...@v...pl>
W dniu 15.08.2022 o 18:56, Robert Wańkowski pisze:
> W dniu 2022-06-02 o 19:02, Akarm pisze:
>> Zaś tutaj masz nóż z bardzo szeroką (według mnie sporo ponad jeden
>> centymetr) krawędzią tnącą:
>> https://www.youtube.com/watch?v=0P6klz6BTek
>> Wszystkie noże ostrzy się tak samo.
>
> Już myślałem, że te kamienie mu się nie skończą.
>
> Robert
Trochę drogawo. Kilkaset dolarów za kamienie to lekka przesada.
Tym bardziej, że moje noże są nawet lepsze od tego, co ten magik
wyprodukował. Pomidora kroję podobnie jak on, tylko, że ja noża nie
ostrzyłem od dwóch lat:)
No i koszt ostrzenia znacznie niższy, ale o mojej metodzie pisałem
wcześniej w tym wątku.
--
Wiesiaczek - Z DC.
"Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)
Ja chcę pić w wolnym kraju, niech żyje POLEXIT!
-
69. Data: 2022-08-15 21:46:06
Temat: Re: Ostrzenie noża
Od: a a <m...@g...com>
On Monday, 15 August 2022 at 19:35:40 UTC+2, Wiesiaczek wrote:
> W dniu 15.08.2022 o 18:56, Robert Wańkowski pisze:
> > W dniu 2022-06-02 o 19:02, Akarm pisze:
> >> Zaś tutaj masz nóż z bardzo szeroką (według mnie sporo ponad jeden
> >> centymetr) krawędzią tnącą:
> >> https://www.youtube.com/watch?v=0P6klz6BTek
> >> Wszystkie noże ostrzy się tak samo.
> >
> > Już myślałem, że te kamienie mu się nie skończą.
> >
> > Robert
> Trochę drogawo. Kilkaset dolarów za kamienie to lekka przesada.
> Tym bardziej, że moje noże są nawet lepsze od tego, co ten magik
> wyprodukował. Pomidora kroję podobnie jak on, tylko, że ja noża nie
> ostrzyłem od dwóch lat:)
> No i koszt ostrzenia znacznie niższy, ale o mojej metodzie pisałem
> wcześniej w tym wątku.
>
>
>
> --
znów te gołodupce powrócili bez grosza z wakacji
i usilują kit wciskać, aby wyrwac kasę
Bo dobrej jakości , duże noże ze stali nierdzewnej z drewnianą rączką kosztują 5 zl
i nie wymagaja ostrzenia przez rok
-
70. Data: 2022-08-15 22:45:48
Temat: Re: Ostrzenie noża
Od: Zenek Kapelinder <4...@g...com>
poniedziałek, 15 sierpnia 2022 o 21:46:07 UTC+2 m...@g...com napisał(a):
> On Monday, 15 August 2022 at 19:35:40 UTC+2, Wiesiaczek wrote:
> > W dniu 15.08.2022 o 18:56, Robert Wańkowski pisze:
> > > W dniu 2022-06-02 o 19:02, Akarm pisze:
> > >> Zaś tutaj masz nóż z bardzo szeroką (według mnie sporo ponad jeden
> > >> centymetr) krawędzią tnącą:
> > >> https://www.youtube.com/watch?v=0P6klz6BTek
> > >> Wszystkie noże ostrzy się tak samo.
> > >
> > > Już myślałem, że te kamienie mu się nie skończą.
> > >
> > > Robert
> > Trochę drogawo. Kilkaset dolarów za kamienie to lekka przesada.
> > Tym bardziej, że moje noże są nawet lepsze od tego, co ten magik
> > wyprodukował. Pomidora kroję podobnie jak on, tylko, że ja noża nie
> > ostrzyłem od dwóch lat:)
> > No i koszt ostrzenia znacznie niższy, ale o mojej metodzie pisałem
> > wcześniej w tym wątku.
> >
> >
> >
> > --
> znów te gołodupce powrócili bez grosza z wakacji
> i usilują kit wciskać, aby wyrwac kasę
>
> Bo dobrej jakości , duże noże ze stali nierdzewnej z drewnianą rączką kosztują 5 zl
> i nie wymagaja ostrzenia przez rok
Wygląda na to że nie byłeś ostrzony od nowości.