-
71. Data: 2022-08-15 22:53:47
Temat: Re: Ostrzenie noża
Od: a a <m...@g...com>
On Monday, 15 August 2022 at 22:45:49 UTC+2, Zenek Kapelinder wrote:
> poniedziałek, 15 sierpnia 2022 o 21:46:07 UTC+2 m...@g...com napisał(a):
> > On Monday, 15 August 2022 at 19:35:40 UTC+2, Wiesiaczek wrote:
> > > W dniu 15.08.2022 o 18:56, Robert Wańkowski pisze:
> > > > W dniu 2022-06-02 o 19:02, Akarm pisze:
> > > >> Zaś tutaj masz nóż z bardzo szeroką (według mnie sporo ponad jeden
> > > >> centymetr) krawędzią tnącą:
> > > >> https://www.youtube.com/watch?v=0P6klz6BTek
> > > >> Wszystkie noże ostrzy się tak samo.
> > > >
> > > > Już myślałem, że te kamienie mu się nie skończą.
> > > >
> > > > Robert
> > > Trochę drogawo. Kilkaset dolarów za kamienie to lekka przesada.
> > > Tym bardziej, że moje noże są nawet lepsze od tego, co ten magik
> > > wyprodukował. Pomidora kroję podobnie jak on, tylko, że ja noża nie
> > > ostrzyłem od dwóch lat:)
> > > No i koszt ostrzenia znacznie niższy, ale o mojej metodzie pisałem
> > > wcześniej w tym wątku.
> > >
> > >
> > >
> > > --
> > znów te gołodupce powrócili bez grosza z wakacji
> > i usilują kit wciskać, aby wyrwac kasę
> >
> > Bo dobrej jakości , duże noże ze stali nierdzewnej z drewnianą rączką kosztują 5
zl
> > i nie wymagaja ostrzenia przez rok
> Wygląda na to że nie byłeś ostrzony od nowości.
mieszkanie sprzedane ?
to do kurnika zapraszam
-
72. Data: 2022-08-16 00:03:39
Temat: Re: Ostrzenie noża
Od: "J.F." <j...@p...onet.pl>
Dnia Mon, 15 Aug 2022 18:56:01 +0200, Robert Wańkowski napisał(a):
> W dniu 2022-06-02 o 19:02, Akarm pisze:
>> Zaś tutaj masz nóż z bardzo szeroką (według mnie sporo ponad jeden
>> centymetr) krawędzią tnącą:
>> https://www.youtube.com/watch?v=0P6klz6BTek
Imo - na początku to jest "fazka".
Wyraznie widac, ze przy samym ostrzu jest jeszcze jedna - ok 1-2 mm
natomiast w 1:40, po 3h - on chyba zlikwidowal te drugą "fazke"
czy dobrze zrobil - nie wiem. efekt koncowy, od 9:40, jest
rewelacyjny, ale wiadomo, ze takie ostrze malo wytrzymale jest.
A sowja drogą ... japonski noz, a fabrycznie taki tępy ?
>> Wszystkie noże ostrzy się tak samo.
A on ostrzy .... najbardziej to chyba "wzdluz ostrza", ale składowa
"z ostrzem" i "pod ostrze" tez tam jest.
J.
-
73. Data: 2022-08-16 07:12:13
Temat: Re: Ostrzenie noża
Od: ptoki <s...@g...com>
poniedziałek, 15 sierpnia 2022 o 17:03:41 UTC-5 J.F. napisał(a):
> Dnia Mon, 15 Aug 2022 18:56:01 +0200, Robert Wańkowski napisał(a):
> > W dniu 2022-06-02 o 19:02, Akarm pisze:
> >> Zaś tutaj masz nóż z bardzo szeroką (według mnie sporo ponad jeden
> >> centymetr) krawędzią tnącą:
> >> https://www.youtube.com/watch?v=0P6klz6BTek
> Imo - na początku to jest "fazka".
Ta, tam jest ostrze dwu katowe.
> Wyraznie widac, ze przy samym ostrzu jest jeszcze jedna - ok 1-2 mm
>
I chyba jak wyjal ten noz z pudelka to specjalnie go stepil zeby byl efekt.
Nie mialem noza ktory by gabke tak kiepsko cial.
> natomiast w 1:40, po 3h - on chyba zlikwidowal te drugą "fazke"
>
Ta, zmasturbowal sie (i chyba to wielu ludzi lyka jak pelikany) robiac polerke tej
krawedzi na kamieniach jak mozna to samo zrobic w gora 10 minut papierem i
szlifierka plus polerka.
A potem delikatnie zrobic to cienkie ostrze na koncu polerowanego skosu.
> czy dobrze zrobil - nie wiem. efekt koncowy, od 9:40, jest
Zrobil jak zrobil. Imho marnotrastwo czasu ale viewsy na jutubie sa.
> rewelacyjny, ale wiadomo, ze takie ostrze malo wytrzymale jest.
>
Taki efekt ze po przekrojeniu tej szmatki (nie wiem czemu na mokro) jeszcze pare razy
noz bedzie tepszy niz moj ostrzony 30 sekund.
> A sowja drogą ... japonski noz, a fabrycznie taki tępy ?
O! widze ze zaczynasz rozumiec jakie to jest nozovoodo. Widzisz, tu i na elektronice
wszyscy sie smieja z audiovoodoo ale juz lykaja nozovoodo jak pelikany.
> >> Wszystkie noże ostrzy się tak samo.
> A on ostrzy .... najbardziej to chyba "wzdluz ostrza", ale składowa
> "z ostrzem" i "pod ostrze" tez tam jest.
>
Jedno w tym filmie jest pozyteczne. On tak ostrzy te noze jak ja na kamieniu z
kastoramy za 30pln (czy ile teraz taki dwustronny kosztuje).
Tak ostrz i bedzie dobrze.
-
74. Data: 2022-08-16 12:29:39
Temat: Re: Ostrzenie noża
Od: "J.F" <j...@p...onet.pl>
On Mon, 15 Aug 2022 22:12:13 -0700 (PDT), ptoki wrote:
> poniedziałek, 15 sierpnia 2022 o 17:03:41 UTC-5 J.F. napisał(a):
>> Dnia Mon, 15 Aug 2022 18:56:01 +0200, Robert Wańkowski napisał(a):
>>> W dniu 2022-06-02 o 19:02, Akarm pisze:
>>>> Zaś tutaj masz nóż z bardzo szeroką (według mnie sporo ponad jeden
>>>> centymetr) krawędzią tnącą:
>>>> https://www.youtube.com/watch?v=0P6klz6BTek
>> Imo - na początku to jest "fazka".
> Ta, tam jest ostrze dwu katowe.
>
>> Wyraznie widac, ze przy samym ostrzu jest jeszcze jedna - ok 1-2 mm
>>
> I chyba jak wyjal ten noz z pudelka to specjalnie go stepil zeby byl efekt.
> Nie mialem noza ktory by gabke tak kiepsko cial.
Moze to znakomita, japonska gąbka :-)
>> natomiast w 1:40, po 3h - on chyba zlikwidowal te drugą "fazke"
>>
> Ta, zmasturbowal sie (i chyba to wielu ludzi lyka jak pelikany) robiac polerke tej
krawedzi na kamieniach jak mozna to samo zrobic w gora 10 minut papierem i
szlifierka plus polerka.
Moze nie chcial szlifierką, a moze szlifierką jest niedokladnie :-)
> A potem delikatnie zrobic to cienkie ostrze na koncu polerowanego skosu.
>> czy dobrze zrobil - nie wiem. efekt koncowy, od 9:40, jest
> Zrobil jak zrobil. Imho marnotrastwo czasu ale viewsy na jutubie sa.
>
>> rewelacyjny, ale wiadomo, ze takie ostrze malo wytrzymale jest.
>>
> Taki efekt ze po przekrojeniu tej szmatki (nie wiem czemu na mokro)
> jeszcze pare razy noz bedzie tepszy niz moj ostrzony 30 sekund.
>
>> A sowja drogą ... japonski noz, a fabrycznie taki tępy ?
>
> O! widze ze zaczynasz rozumiec jakie to jest nozovoodo. Widzisz, tu i na
elektronice wszyscy sie smieja z audiovoodoo ale juz lykaja nozovoodo jak pelikany.
>
>>>> Wszystkie noże ostrzy się tak samo.
>> A on ostrzy .... najbardziej to chyba "wzdluz ostrza", ale składowa
>> "z ostrzem" i "pod ostrze" tez tam jest.
>>
>
> Jedno w tym filmie jest pozyteczne. On tak ostrzy te noze jak ja na
> kamieniu z kastoramy za 30pln (czy ile teraz taki dwustronny
> kosztuje).
>
> Tak ostrz i bedzie dobrze.
No ale on robił "jednokątowy".
A jak ja mam "dwukątowe" ?
J.
-
75. Data: 2022-08-16 12:37:16
Temat: Re: Ostrzenie noża
Od: a a <m...@g...com>
On Tuesday, 16 August 2022 at 12:29:41 UTC+2, J.F wrote:
> On Mon, 15 Aug 2022 22:12:13 -0700 (PDT), ptoki wrote:
> > poniedziałek, 15 sierpnia 2022 o 17:03:41 UTC-5 J.F. napisał(a):
> >> Dnia Mon, 15 Aug 2022 18:56:01 +0200, Robert Wańkowski napisał(a):
> >>> W dniu 2022-06-02 o 19:02, Akarm pisze:
> >>>> Zaś tutaj masz nóż z bardzo szeroką (według mnie sporo ponad jeden
> >>>> centymetr) krawędzią tnącą:
> >>>> https://www.youtube.com/watch?v=0P6klz6BTek
> >> Imo - na początku to jest "fazka".
> > Ta, tam jest ostrze dwu katowe.
> >
> >> Wyraznie widac, ze przy samym ostrzu jest jeszcze jedna - ok 1-2 mm
> >>
> > I chyba jak wyjal ten noz z pudelka to specjalnie go stepil zeby byl efekt.
> > Nie mialem noza ktory by gabke tak kiepsko cial.
> Moze to znakomita, japonska gąbka :-)
> >> natomiast w 1:40, po 3h - on chyba zlikwidowal te drugą "fazke"
> >>
> > Ta, zmasturbowal sie (i chyba to wielu ludzi lyka jak pelikany) robiac polerke
tej krawedzi na kamieniach jak mozna to samo zrobic w gora 10 minut papierem i
szlifierka plus polerka.
> Moze nie chcial szlifierką, a moze szlifierką jest niedokladnie :-)
> > A potem delikatnie zrobic to cienkie ostrze na koncu polerowanego skosu.
>
> >> czy dobrze zrobil - nie wiem. efekt koncowy, od 9:40, jest
> > Zrobil jak zrobil. Imho marnotrastwo czasu ale viewsy na jutubie sa.
> >
> >> rewelacyjny, ale wiadomo, ze takie ostrze malo wytrzymale jest.
> >>
> > Taki efekt ze po przekrojeniu tej szmatki (nie wiem czemu na mokro)
> > jeszcze pare razy noz bedzie tepszy niz moj ostrzony 30 sekund.
> >
> >> A sowja drogą ... japonski noz, a fabrycznie taki tępy ?
> >
> > O! widze ze zaczynasz rozumiec jakie to jest nozovoodo. Widzisz, tu i na
elektronice wszyscy sie smieja z audiovoodoo ale juz lykaja nozovoodo jak pelikany.
> >
> >>>> Wszystkie noże ostrzy się tak samo.
> >> A on ostrzy .... najbardziej to chyba "wzdluz ostrza", ale składowa
> >> "z ostrzem" i "pod ostrze" tez tam jest.
> >>
> >
> > Jedno w tym filmie jest pozyteczne. On tak ostrzy te noze jak ja na
> > kamieniu z kastoramy za 30pln (czy ile teraz taki dwustronny
> > kosztuje).
> >
> > Tak ostrz i bedzie dobrze.
> No ale on robił "jednokątowy".
> A jak ja mam "dwukątowe" ?
>
> J.
Wszyscy w blokach ostrzą noże na korytarzu, na schodach pokrytych lastrikiem
Ostrzenie jest wygodne, skuteczne i darmowe
i znane od 100 lat
Nikt niczego nie kupuje niepotrzebnie w jakiejś Ramie, gdy jest wielki globalny
kryzys gospodarczy i każda zlotowka się liczy.
Czyli oszczędzamy i niczego niepotrzebnego nie kupujemy
gdy doskonale , duże noże kuchenne ze stali nierdzewnej z drewnianą raćzka kosztują 5
zł
a kiepska, niepotrzebna oszczałka z Ramy az 30 zl
Za to można dodatkowo kupić 6 noży i mieć je na 10 lat
Zatem, za chwilę wszystkie Zenki melduja się na schodach w blokach, kamienicach z
nożami i rozpoczynają ostrzenie i betonowe schody pokryte lastrikiem.
I za godzine, wszystkie noże w Polsce naostrzone na wiele miesięcy i to za frico.
-
76. Data: 2022-08-16 13:13:08
Temat: Re: Ostrzenie noża
Od: Akarm <a...@w...pl>
W dniu 16.08.2022 o 12:29, J.F pisze:
>
> No ale on robił "jednokątowy".
> A jak ja mam "dwukątowe" ?
>
Każdy nóż ostrzy się tak samo.
Bierze się osełkę i naciera się na nią krawędzią tnącą pod odpowiednim
kątem. Kilka filmów już obejrzałeś, kilka opisów przeczytałeś.
Jeśli nadal niczego nie zrozumiałeś, to po prostu odpuść, nie dasz rady
już nigdy.
--
-
Akarm
Nie trawię chamstwa, nieuctwa, bydła wszelakiego
-
77. Data: 2022-08-16 13:33:58
Temat: Re: Ostrzenie noża
Od: "J.F" <j...@p...onet.pl>
On Tue, 16 Aug 2022 13:13:08 +0200, Akarm wrote:
> W dniu 16.08.2022 o 12:29, J.F pisze:
>> No ale on robił "jednokątowy".
>> A jak ja mam "dwukątowe" ?
>>
> Każdy nóż ostrzy się tak samo.
> Bierze się osełkę i naciera się na nią krawędzią tnącą pod odpowiednim
> kątem. Kilka filmów już obejrzałeś, kilka opisów przeczytałeś.
> Jeśli nadal niczego nie zrozumiałeś, to po prostu odpuść, nie dasz rady
> już nigdy.
To ja przeciez wiem.
Tylko nie wiem w którą strone nacierać :-)
No i "z reki" to pewnie mam zły kąt ...
J.
-
78. Data: 2022-08-16 13:36:37
Temat: Re: Ostrzenie noża
Od: "J.F" <j...@p...onet.pl>
On Tue, 16 Aug 2022 03:37:16 -0700 (PDT), a a wrote:
> On Tuesday, 16 August 2022 at 12:29:41 UTC+2, J.F wrote:
>> On Mon, 15 Aug 2022 22:12:13 -0700 (PDT), ptoki wrote:
>>> poniedziałek, 15 sierpnia 2022 o 17:03:41 UTC-5 J.F. napisał(a):
>>>> Dnia Mon, 15 Aug 2022 18:56:01 +0200, Robert Wańkowski napisał(a):
>>>>> W dniu 2022-06-02 o 19:02, Akarm pisze:
>>>>>> Zaś tutaj masz nóż z bardzo szeroką (według mnie sporo ponad jeden
>>>>>> centymetr) krawędzią tnącą:
>>>>>> https://www.youtube.com/watch?v=0P6klz6BTek
>>>> Imo - na początku to jest "fazka".
>>> Ta, tam jest ostrze dwu katowe.
>>>
>>>> Wyraznie widac, ze przy samym ostrzu jest jeszcze jedna - ok 1-2 mm
>>>>
>>> I chyba jak wyjal ten noz z pudelka to specjalnie go stepil zeby byl efekt.
>>> Nie mialem noza ktory by gabke tak kiepsko cial.
>> Moze to znakomita, japonska gąbka :-)
>>>> natomiast w 1:40, po 3h - on chyba zlikwidowal te drugą "fazke"
>>>>
>>> Ta, zmasturbowal sie (i chyba to wielu ludzi lyka jak pelikany) robiac polerke
tej krawedzi na kamieniach jak mozna to samo zrobic w gora 10 minut papierem i
szlifierka plus polerka.
>> Moze nie chcial szlifierką, a moze szlifierką jest niedokladnie :-)
>>> A potem delikatnie zrobic to cienkie ostrze na koncu polerowanego skosu.
>>
>>>> czy dobrze zrobil - nie wiem. efekt koncowy, od 9:40, jest
>>> Zrobil jak zrobil. Imho marnotrastwo czasu ale viewsy na jutubie sa.
>>>
>>>> rewelacyjny, ale wiadomo, ze takie ostrze malo wytrzymale jest.
>>>>
>>> Taki efekt ze po przekrojeniu tej szmatki (nie wiem czemu na mokro)
>>> jeszcze pare razy noz bedzie tepszy niz moj ostrzony 30 sekund.
>>>
>>>> A sowja drogą ... japonski noz, a fabrycznie taki tępy ?
>>>
>>> O! widze ze zaczynasz rozumiec jakie to jest nozovoodo. Widzisz, tu i na
elektronice wszyscy sie smieja z audiovoodoo ale juz lykaja nozovoodo jak pelikany.
>>>
>>>>>> Wszystkie noże ostrzy się tak samo.
>>>> A on ostrzy .... najbardziej to chyba "wzdluz ostrza", ale składowa
>>>> "z ostrzem" i "pod ostrze" tez tam jest.
>>>>
>>>
>>> Jedno w tym filmie jest pozyteczne. On tak ostrzy te noze jak ja na
>>> kamieniu z kastoramy za 30pln (czy ile teraz taki dwustronny
>>> kosztuje).
>>>
>>> Tak ostrz i bedzie dobrze.
>> No ale on robił "jednokątowy".
>> A jak ja mam "dwukątowe" ?
>>
> Wszyscy w blokach ostrzą noże na korytarzu, na schodach pokrytych lastrikiem
>
> Ostrzenie jest wygodne, skuteczne i darmowe
> i znane od 100 lat
Sam tak ostrzylem, ale teraz sa schody bez lastriko, a i odpowiedni
kamien nie jest problemem :-)
> Nikt niczego nie kupuje niepotrzebnie w jakiejś Ramie, gdy jest
> wielki globalny kryzys gospodarczy i każda zlotowka się liczy.
A ja kupilem przed kryzysem :-)
> Czyli oszczędzamy i niczego niepotrzebnego nie kupujemy
> gdy doskonale , duże noże kuchenne ze stali nierdzewnej z drewnianą raćzka kosztują
5 zł
> a kiepska, niepotrzebna oszczałka z Ramy az 30 zl
Ale linka ciagle nie dales.
> Za to można dodatkowo kupić 6 noży i mieć je na 10 lat
Bez ostrzenia ?
J.
-
79. Data: 2022-08-16 16:36:36
Temat: Re: Ostrzenie noża
Od: a a <m...@g...com>
On Tuesday, 16 August 2022 at 13:37:20 UTC+2, J.F wrote:
> On Tue, 16 Aug 2022 03:37:16 -0700 (PDT), a a wrote:
> > On Tuesday, 16 August 2022 at 12:29:41 UTC+2, J.F wrote:
> >> On Mon, 15 Aug 2022 22:12:13 -0700 (PDT), ptoki wrote:
> >>> poniedziałek, 15 sierpnia 2022 o 17:03:41 UTC-5 J.F. napisał(a):
> >>>> Dnia Mon, 15 Aug 2022 18:56:01 +0200, Robert Wańkowski napisał(a):
> >>>>> W dniu 2022-06-02 o 19:02, Akarm pisze:
> >>>>>> Zaś tutaj masz nóż z bardzo szeroką (według mnie sporo ponad jeden
> >>>>>> centymetr) krawędzią tnącą:
> >>>>>> https://www.youtube.com/watch?v=0P6klz6BTek
> >>>> Imo - na początku to jest "fazka".
> >>> Ta, tam jest ostrze dwu katowe.
> >>>
> >>>> Wyraznie widac, ze przy samym ostrzu jest jeszcze jedna - ok 1-2 mm
> >>>>
> >>> I chyba jak wyjal ten noz z pudelka to specjalnie go stepil zeby byl efekt.
> >>> Nie mialem noza ktory by gabke tak kiepsko cial.
> >> Moze to znakomita, japonska gąbka :-)
> >>>> natomiast w 1:40, po 3h - on chyba zlikwidowal te drugą "fazke"
> >>>>
> >>> Ta, zmasturbowal sie (i chyba to wielu ludzi lyka jak pelikany) robiac polerke
tej krawedzi na kamieniach jak mozna to samo zrobic w gora 10 minut papierem i
szlifierka plus polerka.
> >> Moze nie chcial szlifierką, a moze szlifierką jest niedokladnie :-)
> >>> A potem delikatnie zrobic to cienkie ostrze na koncu polerowanego skosu.
> >>
> >>>> czy dobrze zrobil - nie wiem. efekt koncowy, od 9:40, jest
> >>> Zrobil jak zrobil. Imho marnotrastwo czasu ale viewsy na jutubie sa.
> >>>
> >>>> rewelacyjny, ale wiadomo, ze takie ostrze malo wytrzymale jest.
> >>>>
> >>> Taki efekt ze po przekrojeniu tej szmatki (nie wiem czemu na mokro)
> >>> jeszcze pare razy noz bedzie tepszy niz moj ostrzony 30 sekund.
> >>>
> >>>> A sowja drogą ... japonski noz, a fabrycznie taki tępy ?
> >>>
> >>> O! widze ze zaczynasz rozumiec jakie to jest nozovoodo. Widzisz, tu i na
elektronice wszyscy sie smieja z audiovoodoo ale juz lykaja nozovoodo jak pelikany.
> >>>
> >>>>>> Wszystkie noże ostrzy się tak samo.
> >>>> A on ostrzy .... najbardziej to chyba "wzdluz ostrza", ale składowa
> >>>> "z ostrzem" i "pod ostrze" tez tam jest.
> >>>>
> >>>
> >>> Jedno w tym filmie jest pozyteczne. On tak ostrzy te noze jak ja na
> >>> kamieniu z kastoramy za 30pln (czy ile teraz taki dwustronny
> >>> kosztuje).
> >>>
> >>> Tak ostrz i bedzie dobrze.
> >> No ale on robił "jednokątowy".
> >> A jak ja mam "dwukątowe" ?
> >>
> > Wszyscy w blokach ostrzą noże na korytarzu, na schodach pokrytych lastrikiem
> >
> > Ostrzenie jest wygodne, skuteczne i darmowe
> > i znane od 100 lat
> Sam tak ostrzylem, ale teraz sa schody bez lastriko, a i odpowiedni
> kamien nie jest problemem :-)
> > Nikt niczego nie kupuje niepotrzebnie w jakiejś Ramie, gdy jest
> > wielki globalny kryzys gospodarczy i każda zlotowka się liczy.
> A ja kupilem przed kryzysem :-)
> > Czyli oszczędzamy i niczego niepotrzebnego nie kupujemy
> > gdy doskonale , duże noże kuchenne ze stali nierdzewnej z drewnianą raćzka
kosztują 5 zł
> > a kiepska, niepotrzebna oszczałka z Ramy az 30 zl
> Ale linka ciagle nie dales.
> > Za to można dodatkowo kupić 6 noży i mieć je na 10 lat
> Bez ostrzenia ?
>
> J.
sprzedają duże nożę kuchenne ze stali nierdzewnej , naostrzone po 5 zł, z drewniana
rączką bukową
Leżą od lat w hurtowniach
-
80. Data: 2022-08-16 17:18:18
Temat: Re: Ostrzenie noża
Od: "J.F" <j...@p...onet.pl>
On Tue, 16 Aug 2022 07:36:36 -0700 (PDT), a a wrote:
> On Tuesday, 16 August 2022 at 13:37:20 UTC+2, J.F wrote:
>> On Tue, 16 Aug 2022 03:37:16 -0700 (PDT), a a wrote:
>>> On Tuesday, 16 August 2022 at 12:29:41 UTC+2, J.F wrote:
>>>> On Mon, 15 Aug 2022 22:12:13 -0700 (PDT), ptoki wrote:
>>> Nikt niczego nie kupuje niepotrzebnie w jakiejś Ramie, gdy jest
>>> wielki globalny kryzys gospodarczy i każda zlotowka się liczy.
>> A ja kupilem przed kryzysem :-)
>>> Czyli oszczędzamy i niczego niepotrzebnego nie kupujemy
>>> gdy doskonale , duże noże kuchenne ze stali nierdzewnej z drewnianą raćzka
kosztują 5 zł
>>> a kiepska, niepotrzebna oszczałka z Ramy az 30 zl
>> Ale linka ciagle nie dales.
>>> Za to można dodatkowo kupić 6 noży i mieć je na 10 lat
>> Bez ostrzenia ?
>>
> sprzedają duże nożę kuchenne ze stali nierdzewnej , naostrzone po 5 zł, z drewniana
rączką bukową
>
> Leżą od lat w hurtowniach
No ale w ktorych ?
A skoro lezą w hurtowniach, to powinny lezec tez w detalu ...
A poza tym ja nie lubie wyrzucac rzeczy prawie dobrych, czyli np noża
wymagajacego tylko naostrzenia ...
J.