eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.sci.inzynieriaInżynieria w kuchni :-) › Re: InĹźynieria w kuchni :-)
  • Data: 2009-03-04 09:44:00
    Temat: Re: InĹźynieria w kuchni :-)
    Od: "J.F." <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Użytkownik "tornad" <t...@o...net> napisał w wiadomości
    news:43b9.00000247.49ad9078@newsgate.onet.pl...
    >> jedna rzecz mnie w nim dziwi: to połączenie odlewanego alu
    >> (czyli
    >> praktycznie niestopowego) ze stalą- na oko jakąś chudą
    >> nierdzewką-
    >> kompletnie nie ma śladu korozji galwanicznej.
    > To chyba proste; aluminium jest metalem bardzo aktywnym
    > chemicznie, czego
    > dowodem jest jego stosunkowo duza ilosc na Ziemi tyle, ze w
    > postaci... gliny.
    > Ale ma te korzystna wlasciwosc, ze w kontakcie z tlenem poietrza
    > natychmiast
    > sie pasywuje czyli pokrywa cienka ale twarda warstwa Al2O3. Ten
    > trojtlenek
    > jest rownoczesnie doskonalym izolatorem elektrycznym zatem
    > procesy
    > mikrokorozji elektrochemicznej na styku z innymi metalami nie
    > zachodza.

    A druga sprawa - nawet jak zachodza, to aluminium jako bardziej
    aktywne sie utlenia.
    I zamiast rdzawego zacieku jest grubsza warstwa tlenku na obuchu.

    Podobnie dziala cynkowanie.

    J.


Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: