eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.sci.inzynieriaGilotynaRe: Gilotyna
  • Data: 2013-01-02 17:23:16
    Temat: Re: Gilotyna
    Od: "Irek N." <j...@t...tajny.jest> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Swift pisze:
    > Rozpatrując ruch chwilowy noża względem szyi :(, mamy IMO efekt jak przy cięciu
    szablą - złożenie dwóch prędkości. Rysunek poniżej.
    > http://img560.imageshack.us/img560/9219/gilotyna.jpg
    > PP


    To chyba nie tak.
    Temat jest prosty, aż za bardzo.
    Kiedy tniemy na wprost - to może się tak zdarzyć, że ostrze zostanie
    niejako "owinięte" materiałem tnącym, w efekcie "tępiąc go". Najlepszy
    przykład - cięcie pomidora. Cięcie na prost się nie udaje, gdyż skórka
    owija ostrze, izolując jego ostrą i tnącą krawędź od reszty - miękkiego
    miąższu. Ponieważ ostrze i oblepiająca go masa nie przemieszczają się
    względem siebie - cięcie wymaga większych sił (nacisk ostrza rozkłada
    się na większą powierzchnię, większą o owinięcie ostrza).
    Natomiast, gdy dodamy do cięcia na prost lekkie przesunięcie, to mamy
    sytuację, w której ostrze ślizga się po materiale. Skoro się ślizgnie,
    to przy okazji niejako tracimy tarcie w kierunku cięcia. Pozbywamy się w
    ten sposób siły trzymającej twardą skórkę na ostrzu i łatwiej jest nam
    ją pokonać.

    Wot i cala filozofia.
    W przykładzie gilotyny - mamy twardą skórę, miękkie wnętrzności szyjne.
    Fakt że po drodze jest krąg szyjny już niewiele zmienia. Sądzę zresztą,
    że nawet proste ostrze dawało by sobie doskonale radę.

    Irek.N.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: