-
251. Data: 2017-10-07 12:17:54
Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
Od: "J.F." <j...@p...onet.pl>
Dnia Fri, 6 Oct 2017 23:30:26 +0200, Paweł Pawłowicz napisał(a):
> W dniu 06.10.2017 o 21:18, Pszemol pisze:
> [...]
>>> We Wroclawiu tez sie pieni ... ale splukuje sie potem szybko.
>>> No i na dwoje babka wrozyla - splukuje tak dobrze, bo wiaze
>>> chemicznie, czy szybko zamienia na to nierozpuszczalne wapniowe, ktore
>>> nadal sliskie, ale nierozpuszczalne :-)
>
> To, co kupujesz w sklepie, niewiele ma wspólnego z mydłem.
Ale tego samego uzywam w Karpaczu :-)
I to jeszcze o starych czasach mowie, mydlo z PRL :-)
J.
-
252. Data: 2017-10-07 14:06:22
Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
Od: Pszemol <P...@P...com>
Paweł Pawłowicz <p...@w...up.wroc.pl.> wrote:
> W dniu 06.10.2017 o 21:18, Pszemol pisze:
> [...]
>>> We Wroclawiu tez sie pieni ... ale splukuje sie potem szybko.
>>> No i na dwoje babka wrozyla - splukuje tak dobrze, bo wiaze
>>> chemicznie, czy szybko zamienia na to nierozpuszczalne wapniowe, ktore
>>> nadal sliskie, ale nierozpuszczalne :-)
>
> To, co kupujesz w sklepie, niewiele ma wspólnego z mydłem.
>
>> Nie wiem, nie znam się na mydłach - wiem że badając twardość wody właśnie
>> się bada pianą mydlaną i kropelkuje aby zmierzyć ile brakuje twardzości aby
>> się przestało pienić.
>
> Skąd bierzesz takie rewelacje?
>
Z liceum pamiętam. Aczkolwiek pamiętałem ciut niedokładnie: dodaje się
mydła aż się zacznie pienić. Im mniej mydła trzeba było miareczkować tym
bardziej miękka woda.
https://practicum.melscience.com/experiments/soap-te
st-for-water-hardness.html
-
253. Data: 2017-10-07 14:06:23
Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
Od: Pszemol <P...@P...com>
Paweł Pawłowicz <p...@w...up.wroc.pl.> wrote:
> W dniu 06.10.2017 o 21:18, Pszemol pisze:
>> Paweł Pawłowicz <p...@w...up.wroc.pl.> wrote:
>>> W dniu 06.10.2017 o 18:28, Pszemol pisze:
>>>> J.F. <j...@p...onet.pl> wrote:
>>>>> Użytkownik "Cezary Grądys" napisał w wiadomości grup
>>>>> dyskusyjnych:59d77a7d$0$15198$6...@n...neostrad
a.pl...
>>>>> W dniu 06.10.2017 o 14:07, J.F. pisze:
>>>>>>> W Karpaczu sie zawsze zastanawialem - mydlo sie mydli znakomicie,
>>>>>>> ale potem mam wrazenie, ze nie moge splukac "sliskosci" z rak.
>>>>>>> Ta oznaka wody miekkiej czy twardej ?
>>>>>
>>>>>> To zdecydowanie oznaka wody miękkiej, reakcji nie pamiętam już.
>>>>>
>>>>> Internet to potega - sa i oficjalne wyniki badan
>>>>> http://www.mzgk-karpacz.pl/orzeczenia
>>>>>
>>>>> Ale twardosci i skladu to trudno sie w nich dopatrzec :-)
>>>>>
>>>>> pH 6.9 - w/g Pszemola to bedzie miekka woda :-)
>>>>
>>>> Tak, niskie pH sugeruje wodę miękką.
>>>
>>> Litości! pH i twardość to różne pojęcia, 5% roztwór chlorku wapnia ma
>>> niskie pH, a twardość jak cholera. Teza, że niskie pH jest równoznaczne
>>> z miękką wodą jest kompletnie pozbawiona sensu.
>>>
>> Nie mówię przecież ogólnie tylko o wodzie z kranu.
>
> Nie ma innych reguł dla wody z kranu :-)
Ależ są, nie spodziewasz się w niej NaOH ani chlorku wapnia.
> W wodzie istnieje równowaga między rozpuszczonym CO2, jonami HCO3- oraz
> CO3--. Alkalizacja roztworu przesuwa tą równowagę w stronę CO3--, jeżeli
> iloczyn stężeń CO3-- i Ca++ osiągnie określoną wartość, zwaną iloczynem
> rozpuszczalności, następuje wytrącanie węglanu wapnia w postaci osadu.
Nie mówimy o alkalizacji dodatkami zasad.
Mówimy o naturalnie ustalającym się pH w kranówce miękkiej i w kranówce
twardej.
> Widać to przy oznaczaniu twardości wody, pH ustawia się buforem
> amonowym, jeśli woda jest twarda, pojawia się zmętnienie. Tak więc, jest
> nawet odwrotnie, niż piszesz, woda alkaliczna jest generalnie mniej
> twarda, niż kwaśna.
Nie mówię o dodawaniu buforów ani dodawaniu ługów tylko o wodzie z kranu.
> U mnie w kranie woda ma pH takie, jak podałeś. A jest cholernie twarda,
> codziennie wywalam kamień z czajnika.
To znaczy jakie ma pH Twoja kranówka?
I z jakich wodociągów masz wodę?
Poprzesz swoje słowa jakimś raportem jakości z testu wody z Twoich
wodociągów?
-
254. Data: 2017-10-07 19:31:31
Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
Od: Paweł Pawłowicz <p...@w...up.wroc.pl.>
W dniu 07.10.2017 o 14:06, Pszemol pisze:
> Paweł Pawłowicz <p...@w...up.wroc.pl.> wrote:
>> W dniu 06.10.2017 o 21:18, Pszemol pisze:
>>> Paweł Pawłowicz <p...@w...up.wroc.pl.> wrote:
>>>> W dniu 06.10.2017 o 18:28, Pszemol pisze:
>>>>> J.F. <j...@p...onet.pl> wrote:
>>>>>> Użytkownik "Cezary Grądys" napisał w wiadomości grup
>>>>>> dyskusyjnych:59d77a7d$0$15198$6...@n...neostrad
a.pl...
>>>>>> W dniu 06.10.2017 o 14:07, J.F. pisze:
>>>>>>>> W Karpaczu sie zawsze zastanawialem - mydlo sie mydli znakomicie,
>>>>>>>> ale potem mam wrazenie, ze nie moge splukac "sliskosci" z rak.
>>>>>>>> Ta oznaka wody miekkiej czy twardej ?
>>>>>>
>>>>>>> To zdecydowanie oznaka wody miękkiej, reakcji nie pamiętam już.
>>>>>>
>>>>>> Internet to potega - sa i oficjalne wyniki badan
>>>>>> http://www.mzgk-karpacz.pl/orzeczenia
>>>>>>
>>>>>> Ale twardosci i skladu to trudno sie w nich dopatrzec :-)
>>>>>>
>>>>>> pH 6.9 - w/g Pszemola to bedzie miekka woda :-)
>>>>>
>>>>> Tak, niskie pH sugeruje wodę miękką.
>>>>
>>>> Litości! pH i twardość to różne pojęcia, 5% roztwór chlorku wapnia ma
>>>> niskie pH, a twardość jak cholera. Teza, że niskie pH jest równoznaczne
>>>> z miękką wodą jest kompletnie pozbawiona sensu.
>>>>
>>> Nie mówię przecież ogólnie tylko o wodzie z kranu.
>>
>> Nie ma innych reguł dla wody z kranu :-)
>
>
> Ależ są, nie spodziewasz się w niej NaOH ani chlorku wapnia.
Mówienie o NaOH czy CaCl2 w odniesieniu do wody jest pozbawione sensu.
Tam są jony Na+, OH-, Ca++ czy Cl- albo H+. Żadnych cząsteczek tego
typu. A wszystkie te jony jak najbardziej są.
>> W wodzie istnieje równowaga między rozpuszczonym CO2, jonami HCO3- oraz
>> CO3--. Alkalizacja roztworu przesuwa tą równowagę w stronę CO3--, jeżeli
>> iloczyn stężeń CO3-- i Ca++ osiągnie określoną wartość, zwaną iloczynem
>> rozpuszczalności, następuje wytrącanie węglanu wapnia w postaci osadu.
>
> Nie mówimy o alkalizacji dodatkami zasad.
> Mówimy o naturalnie ustalającym się pH w kranówce miękkiej i w kranówce
> twardej.
>
>> Widać to przy oznaczaniu twardości wody, pH ustawia się buforem
>> amonowym, jeśli woda jest twarda, pojawia się zmętnienie. Tak więc, jest
>> nawet odwrotnie, niż piszesz, woda alkaliczna jest generalnie mniej
>> twarda, niż kwaśna.
>
> Nie mówię o dodawaniu buforów ani dodawaniu ługów tylko o wodzie z kranu.
>
>> U mnie w kranie woda ma pH takie, jak podałeś. A jest cholernie twarda,
>> codziennie wywalam kamień z czajnika.
>
> To znaczy jakie ma pH Twoja kranówka?
> I z jakich wodociągów masz wodę?
> Poprzesz swoje słowa jakimś raportem jakości z testu wody z Twoich
> wodociągów?
Jeśli jesteś aż takim hobbystą, sam sprawdź, ZGK Czernica.
P.P.
-
255. Data: 2017-10-07 19:34:02
Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
Od: Paweł Pawłowicz <p...@w...up.wroc.pl.>
W dniu 07.10.2017 o 14:06, Pszemol pisze:
> Paweł Pawłowicz <p...@w...up.wroc.pl.> wrote:
>> W dniu 06.10.2017 o 21:18, Pszemol pisze:
>> [...]
>>>> We Wroclawiu tez sie pieni ... ale splukuje sie potem szybko.
>>>> No i na dwoje babka wrozyla - splukuje tak dobrze, bo wiaze
>>>> chemicznie, czy szybko zamienia na to nierozpuszczalne wapniowe, ktore
>>>> nadal sliskie, ale nierozpuszczalne :-)
>>
>> To, co kupujesz w sklepie, niewiele ma wspólnego z mydłem.
>>
>>> Nie wiem, nie znam się na mydłach - wiem że badając twardość wody właśnie
>>> się bada pianą mydlaną i kropelkuje aby zmierzyć ile brakuje twardzości aby
>>> się przestało pienić.
>>
>> Skąd bierzesz takie rewelacje?
>>
> Z liceum pamiętam. Aczkolwiek pamiętałem ciut niedokładnie: dodaje się
> mydła aż się zacznie pienić. Im mniej mydła trzeba było miareczkować tym
> bardziej miękka woda.
>
> https://practicum.melscience.com/experiments/soap-te
st-for-water-hardness.html
Dokładnie tak, jak napisałem (a co wyciąłeś): demonstracja edukacyjna. W
laboratorium tak się nie robi.
P.P.
-
256. Data: 2017-10-09 05:33:20
Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
Od: Pszemol <P...@P...com>
J.F. <j...@p...onet.pl> wrote:
>> Sam widzisz że jednak to nie przeszkadza i wciąż jest miękka.
>> Następnym razem tam będziesz to zrób herbatkę i porównaj jak smakuje.
>
> Po paru km w gorach czy na nartach smakuje znakomicie, nawet we
> Wroclawiu :-)
> Tylko czasem piwo lub wino smakuja jeszcze lepiej :-)
Wyglada na to, ze fachowcy np do parzenia kawy zalecaja wode ze 150mg/l
tds.
http://www.manualcoffeebrewing.com/what-is-the-best-
water-to-use-when-making-coffee/
-
257. Data: 2017-10-09 14:11:08
Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
Od: Pszemol <P...@P...com>
Pszemol <P...@P...com> wrote:
> J.F. <j...@p...onet.pl> wrote:
>>> Sam widzisz że jednak to nie przeszkadza i wciąż jest miękka.
>>> Następnym razem tam będziesz to zrób herbatkę i porównaj jak smakuje.
>>
>> Po paru km w gorach czy na nartach smakuje znakomicie, nawet we
>> Wroclawiu :-)
>> Tylko czasem piwo lub wino smakuja jeszcze lepiej :-)
>
> Wyglada na to, ze fachowcy np do parzenia kawy zalecaja wode ze 150mg/l
> tds.
> http://www.manualcoffeebrewing.com/what-is-the-best-
water-to-use-when-making-coffee/
>
A tu mozesz kupic specjalną miksturę soli mineralnych aby z galona wody
destylowanej zrobic idealną w smaku wodę do przenia kawy:
www.thirdwavewater.com
Ciekawe jak to samo wygląda dla hernaty...
-
258. Data: 2017-10-09 17:39:06
Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
Od: Paweł Pawłowicz <p...@w...up.wroc.pl.>
W dniu 09.10.2017 o 14:11, Pszemol pisze:
> Pszemol <P...@P...com> wrote:
>> J.F. <j...@p...onet.pl> wrote:
>>>> Sam widzisz że jednak to nie przeszkadza i wciąż jest miękka.
>>>> Następnym razem tam będziesz to zrób herbatkę i porównaj jak smakuje.
>>>
>>> Po paru km w gorach czy na nartach smakuje znakomicie, nawet we
>>> Wroclawiu :-)
>>> Tylko czasem piwo lub wino smakuja jeszcze lepiej :-)
>>
>> Wyglada na to, ze fachowcy np do parzenia kawy zalecaja wode ze 150mg/l
>> tds.
>> http://www.manualcoffeebrewing.com/what-is-the-best-
water-to-use-when-making-coffee/
>>
> A tu mozesz kupic specjalną miksturę soli mineralnych aby z galona wody
> destylowanej zrobic idealną w smaku wodę do przenia kawy:
> www.thirdwavewater.com
Siarczan magnezu, cytrynian wapnia i cytrynian sodu.
P.P.
-
259. Data: 2017-10-10 01:25:26
Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
Od: "Pszemol" <P...@P...com>
"Paweł Pawłowicz" <p...@w...up.wroc.pl.> wrote in message
news:59db9818$0$15194$65785112@news.neostrada.pl...
> W dniu 09.10.2017 o 14:11, Pszemol pisze:
>> Pszemol <P...@P...com> wrote:
>>> J.F. <j...@p...onet.pl> wrote:
>>>>> Sam widzisz że jednak to nie przeszkadza i wciąż jest miękka.
>>>>> Następnym razem tam będziesz to zrób herbatkę i porównaj jak smakuje.
>>>>
>>>> Po paru km w gorach czy na nartach smakuje znakomicie, nawet we
>>>> Wroclawiu :-)
>>>> Tylko czasem piwo lub wino smakuja jeszcze lepiej :-)
>>>
>>> Wyglada na to, ze fachowcy np do parzenia kawy zalecaja wode ze 150mg/l
>>> tds.
>>> http://www.manualcoffeebrewing.com/what-is-the-best-
water-to-use-when-making-coffee/
>>>
>> A tu mozesz kupic specjalną miksturę soli mineralnych aby z galona wody
>> destylowanej zrobic idealną w smaku wodę do przenia kawy:
>> www.thirdwavewater.com
>
> Siarczan magnezu, cytrynian wapnia i cytrynian sodu.
Czy orientujesz się...
Czy woda do profesjonalnego parzenia kawy i herbaty jest przygotowywana
tak samo, z dodatkiem tych trzech składników do wody demineralizowanej?
-
260. Data: 2017-10-10 01:26:46
Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
Od: "Pszemol" <P...@P...com>
"Paweł Pawłowicz" <p...@w...up.wroc.pl.> wrote in message
news:59d91009$0$650$65785112@news.neostrada.pl...
> W dniu 07.10.2017 o 14:06, Pszemol pisze:
>> Paweł Pawłowicz <p...@w...up.wroc.pl.> wrote:
>>> W dniu 06.10.2017 o 21:18, Pszemol pisze:
>>> [...]
>>>>> We Wroclawiu tez sie pieni ... ale splukuje sie potem szybko.
>>>>> No i na dwoje babka wrozyla - splukuje tak dobrze, bo wiaze
>>>>> chemicznie, czy szybko zamienia na to nierozpuszczalne wapniowe, ktore
>>>>> nadal sliskie, ale nierozpuszczalne :-)
>>>
>>> To, co kupujesz w sklepie, niewiele ma wspólnego z mydłem.
>>>
>>>> Nie wiem, nie znam się na mydłach - wiem że badając twardość wody
>>>> właśnie
>>>> się bada pianą mydlaną i kropelkuje aby zmierzyć ile brakuje twardzości
>>>> aby
>>>> się przestało pienić.
>>>
>>> Skąd bierzesz takie rewelacje?
>>>
>> Z liceum pamiętam. Aczkolwiek pamiętałem ciut niedokładnie: dodaje się
>> mydła aż się zacznie pienić. Im mniej mydła trzeba było miareczkować tym
>> bardziej miękka woda.
>>
>> https://practicum.melscience.com/experiments/soap-te
st-for-water-hardness.html
>
> Dokładnie tak, jak napisałem (a co wyciąłeś): demonstracja edukacyjna.
> W laboratorium tak się nie robi.
Wierzę Ci na słowo, nie pracuję w tej branży.