-
241. Data: 2017-10-06 20:40:44
Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
Od: Paweł Pawłowicz <p...@w...up.wroc.pl.>
W dniu 06.10.2017 o 18:28, Pszemol pisze:
> J.F. <j...@p...onet.pl> wrote:
>> Użytkownik "Cezary Grądys" napisał w wiadomości grup
>> dyskusyjnych:59d77a7d$0$15198$6...@n...neostrad
a.pl...
>> W dniu 06.10.2017 o 14:07, J.F. pisze:
>>>> W Karpaczu sie zawsze zastanawialem - mydlo sie mydli znakomicie,
>>>> ale potem mam wrazenie, ze nie moge splukac "sliskosci" z rak.
>>>> Ta oznaka wody miekkiej czy twardej ?
>>
>>> To zdecydowanie oznaka wody miękkiej, reakcji nie pamiętam już.
>>
>> Internet to potega - sa i oficjalne wyniki badan
>> http://www.mzgk-karpacz.pl/orzeczenia
>>
>> Ale twardosci i skladu to trudno sie w nich dopatrzec :-)
>>
>> pH 6.9 - w/g Pszemola to bedzie miekka woda :-)
>
> Tak, niskie pH sugeruje wodę miękką.
Litości! pH i twardość to różne pojęcia, 5% roztwór chlorku wapnia ma
niskie pH, a twardość jak cholera. Teza, że niskie pH jest równoznaczne
z miękką wodą jest kompletnie pozbawiona sensu.
P.P.
-
242. Data: 2017-10-06 20:46:50
Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
Od: Paweł Pawłowicz <p...@w...up.wroc.pl.>
W dniu 06.10.2017 o 17:19, Pszemol pisze:
>> No i jeszcze kwestia fluoru - w wielu wodociagach sztucznie dodawany,
>> a ty chcesz destylowana pic :-)
>
> Ale ten fluor nie jest niezbędny, to raczej dodatek mający wzmocnić zęby w
> stosunku do ich naturalnej siły poprzez zastąpienie atomów wapnia atomami
> fluoru w kryształach szkliwa.
Nie ma tam żadnych atomów wapnia ani fluoru. To wszystko jony!
Zastępowanie kationu wapniowego anionem fluorkowym w krysztale to
chemiczny bezsens.
>> P.S. Cuda mozna wyczytac o kwasie fluorowodorowym, jak to np wystarczy
>> kropla na skore, a kosc w palcu/rece wyzre ... przeciez zanim do kosci
>> dojdzie, to sie musi z plynami komorkowymi i ustrojowymi wymieszac -
>> nie rozniesie go po calym organizmie ?
>
> Nie eksperymentowałem to Ci nie powiem :-)
Bawiłem się trochę :-) Jest mniej żrący niż kwas solny, ale dużo
bardziej toksyczny. Mity biorą się pewnie stąd, że HF rozpuszcza szkło,
więc musi być straaasznie żrący.
P.p.
-
243. Data: 2017-10-06 21:18:05
Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
Od: Pszemol <P...@P...com>
J.F. <j...@p...onet.pl> wrote:
> Użytkownik "Pszemol" napisał w wiadomości grup
> dyskusyjnych:or86tp$m9e$...@d...me...
> J.F. <j...@p...onet.pl> wrote:
>>> Hm, te tabletki to naciaganie ludzi, czy np 50mg w wodzie moze byc
>>> dosc istotne ?
>
>> Z tego co ja się orientuję to chodzi o magnez i wapń związany już w
>> związki
>> organiczne. Taki mineralny, w postaci rozpuszczonej w wodzie kredy,
>> to nie
>> jest to samo.
>
> Mnie tylko o zasade chodzi - brakuje ludziom tego magnezu, czy nie
> brakuje, ale reklama czyni cuda ?
>
> Bo jak brakuje ... to co - pic destylowana i tabletki lykac ?
Brakuje czy nie, w kranowce nie masz tego organicznego tylko mineralny
(kreda).
>>> A propos ... zapomniala mi sie woda na malym gazie, z godzine sie
>>> chyba gotowala ... i herbata byla ohydna.
>>> Ale czy to z winy wody czy herbaty ?
>
>> Jeśli się gotowała godzinę, to pewnie odparowałeś 2/3 pojemności i w
>> efekcie zagęściłeś 4-krotnie ilość soli mineralnych w wodzie.
>
> A wiesz - to moze byc to ... sprawdzic prz okazji ?
>
> Ale ... w czajniku oczywiscie jest warstwa kamienia ... to sie
> zagesci, czy odlozy ?
Coś się wytrąci a reszta się zagęści.
>>> W Karpaczu sie zawsze zastanawialem - mydlo sie mydli znakomicie,
>>> ale
>>> potem mam wrazenie, ze nie moge splukac "sliskosci" z rak.
>>> Ta oznaka wody miekkiej czy twardej ?
>> Jeśli mydło się pieni to znaczy że woda miękka.
>
> We Wroclawiu tez sie pieni ... ale splukuje sie potem szybko.
> No i na dwoje babka wrozyla - splukuje tak dobrze, bo wiaze
> chemicznie, czy szybko zamienia na to nierozpuszczalne wapniowe, ktore
> nadal sliskie, ale nierozpuszczalne :-)
Nie wiem, nie znam się na mydłach - wiem że badając twardość wody właśnie
się bada pianą mydlaną i kropelkuje aby zmierzyć ile brakuje twardzości aby
się przestało pienić.
>>> Bo Karpacz w gorach, woda chyba wlasnie z gorskich potokow, ale te
>>> gory (Karkonosze) to chyba duzo wapnia zawieraja ...
>> Sam widzisz że jednak to nie przeszkadza i wciąż jest miękka.
>> Następnym razem tam będziesz to zrób herbatkę i porównaj jak smakuje.
>
> Po paru km w gorach czy na nartach smakuje znakomicie, nawet we
> Wroclawiu :-)
> Tylko czasem piwo lub wino smakuja jeszcze lepiej :-)
:-) głód najlepszym kucharzem?
>>>>> Balbym sie troche wypicia tych 1.5 litra duszkiem
>>>> Ja bym się bał wypicia duszkiem mineralnej wody tak samo jak wody
>>>> destylowanej.
>>> 1.5l to nic, dopiero 6l jest smiertelne :-)
>
>> Nie wiem skąd bierzesz te 6litrów. Ja pamiętam skądś wartość 2
>> litrów.
>> Więc te 1.5 litra brzmi blisko.
>
> Prosto z USA
> http://articles.latimes.com/2007/jan/14/local/me-wat
er14
>
> Gdzies mi mignelo, ze 6 litrow wypila ...
>
> http://www.dailymail.co.uk/news/article-1224051/Wee-
For-Wii-water-drinking-contest-death-Jennifer-Strang
es-family-awarded-10m.html
>
> Ciekawe ile inni wypili.
> Tylko ze to nie byla destylowana :-)
>
> https://en.wikipedia.org/wiki/Water_intoxication
Nie dam rady teraz przeczytać, przelotem tylko tu jestem, a właściwie
powinienem być wciąż na "odwyku" od niusów ;-)
>>>>> balbym sie np wplywu destylowanej na zęby w dlugim okresie.
>>>> Ale czego się właściwie boisz? Czy wpływu na zęby od faktu że woda
>>>> je
>>>> opłukuje w jamie ustnej?
>>
>>> tego oplukiwania.
>> No to zupełnie nie masz się czego bać, moim skromnym zdaniem.
>
> Rownowaga jonowa ... Albo sie ze sliny i jamy ustnej uzupelni, albo
> ... bedzie zęby żarło ?
Co miałoby żreć te zęby? Ślina jest zasadowa, szybko pH wróci do normy po
wypiciu wody. Gorzej z jedzeniem owoców i piciem soków...
>>> No i jeszcze kwestia fluoru - w wielu wodociagach sztucznie
>>> dodawany,
>>> a ty chcesz destylowana pic :-)
>
>> Ale ten fluor nie jest niezbędny, to raczej dodatek mający wzmocnić
>> zęby w
>> stosunku do ich naturalnej siły poprzez zastąpienie atomów wapnia
>> atomami
>> fluoru w kryształach szkliwa.
>
> Jakby nie byla niezbedna, to by nie fluorowali :-)
Nie jest niezbędna i nie wszędzie fluoryzują wodę.
> Ale to chyba nie o zastapienie chodzi, bo fluor to przeciwny anion, a
> z wapniem akurat dosc chetnie sie laczy.
Tak, pozajączkowałem - musi coś innego zastępować w kryształach.
-
245. Data: 2017-10-06 21:18:06
Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
Od: Pszemol <P...@P...com>
Paweł Pawłowicz <p...@w...up.wroc.pl.> wrote:
> W dniu 06.10.2017 o 17:19, Pszemol pisze:
>
>>> No i jeszcze kwestia fluoru - w wielu wodociagach sztucznie dodawany,
>>> a ty chcesz destylowana pic :-)
>>
>> Ale ten fluor nie jest niezbędny, to raczej dodatek mający wzmocnić zęby w
>> stosunku do ich naturalnej siły poprzez zastąpienie atomów wapnia atomami
>> fluoru w kryształach szkliwa.
>
> Nie ma tam żadnych atomów wapnia ani fluoru. To wszystko jony!
> Zastępowanie kationu wapniowego anionem fluorkowym w krysztale to
> chemiczny bezsens.
Tak, tak - napisałem coś bezmyślnie :-)
>>> P.S. Cuda mozna wyczytac o kwasie fluorowodorowym, jak to np wystarczy
>>> kropla na skore, a kosc w palcu/rece wyzre ... przeciez zanim do kosci
>>> dojdzie, to sie musi z plynami komorkowymi i ustrojowymi wymieszac -
>>> nie rozniesie go po calym organizmie ?
>>
>> Nie eksperymentowałem to Ci nie powiem :-)
>
> Bawiłem się trochę :-) Jest mniej żrący niż kwas solny, ale dużo
> bardziej toksyczny. Mity biorą się pewnie stąd, że HF rozpuszcza szkło,
> więc musi być straaasznie żrący.
:-)
-
244. Data: 2017-10-06 21:18:06
Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
Od: Pszemol <P...@P...com>
Paweł Pawłowicz <p...@w...up.wroc.pl.> wrote:
> W dniu 06.10.2017 o 18:28, Pszemol pisze:
>> J.F. <j...@p...onet.pl> wrote:
>>> Użytkownik "Cezary Grądys" napisał w wiadomości grup
>>> dyskusyjnych:59d77a7d$0$15198$6...@n...neostrad
a.pl...
>>> W dniu 06.10.2017 o 14:07, J.F. pisze:
>>>>> W Karpaczu sie zawsze zastanawialem - mydlo sie mydli znakomicie,
>>>>> ale potem mam wrazenie, ze nie moge splukac "sliskosci" z rak.
>>>>> Ta oznaka wody miekkiej czy twardej ?
>>>
>>>> To zdecydowanie oznaka wody miękkiej, reakcji nie pamiętam już.
>>>
>>> Internet to potega - sa i oficjalne wyniki badan
>>> http://www.mzgk-karpacz.pl/orzeczenia
>>>
>>> Ale twardosci i skladu to trudno sie w nich dopatrzec :-)
>>>
>>> pH 6.9 - w/g Pszemola to bedzie miekka woda :-)
>>
>> Tak, niskie pH sugeruje wodę miękką.
>
> Litości! pH i twardość to różne pojęcia, 5% roztwór chlorku wapnia ma
> niskie pH, a twardość jak cholera. Teza, że niskie pH jest równoznaczne
> z miękką wodą jest kompletnie pozbawiona sensu.
>
Nie mówię przecież ogólnie tylko o wodzie z kranu.
-
246. Data: 2017-10-06 23:30:26
Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
Od: Paweł Pawłowicz <p...@w...up.wroc.pl.>
W dniu 06.10.2017 o 21:18, Pszemol pisze:
[...]
>> We Wroclawiu tez sie pieni ... ale splukuje sie potem szybko.
>> No i na dwoje babka wrozyla - splukuje tak dobrze, bo wiaze
>> chemicznie, czy szybko zamienia na to nierozpuszczalne wapniowe, ktore
>> nadal sliskie, ale nierozpuszczalne :-)
To, co kupujesz w sklepie, niewiele ma wspólnego z mydłem.
> Nie wiem, nie znam się na mydłach - wiem że badając twardość wody właśnie
> się bada pianą mydlaną i kropelkuje aby zmierzyć ile brakuje twardzości aby
> się przestało pienić.
Skąd bierzesz takie rewelacje?
P.P.
-
247. Data: 2017-10-06 23:57:43
Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
Od: JaNus <bez@adresu>
W dniu 2017-10-06 o 23:30, Paweł Pawłowicz pisze:
> W dniu 06.10.2017 o 21:18, Pszemol pisze: [...]
>> wiem że badając twardość wody właśnie się bada pianą mydlaną i
>> kropelkuje aby zmierzyć ile brakuje twardzości aby się przestało
>> pienić.
>
> Skąd bierzesz takie rewelacje?
>
> P.P.
Oj tam, oj tam, wprawdzie wszystko na odwrót, ale coś tam słyszał.
Do Pszemola:
miareczkuje się dodając specjalny roztwór mydła do badanej cieczy, zaś
ta jest energicznie bełtana magnetycznym mieszadełkiem (o, proszę, mamy
cień związku z elektryką!)
Mydło dodaje się powoli, tak długo, aż uzyska się pianę. Z tego co
pamiętam, to miareczkowanie jest nieco subiektywne, bo jednemu wydaje
się, że już ma pianę "taką jak trzeba", a inny daje jeszcze ładnych
kilkanaście kropli więcej. Tak, że liczy się pewnego rodzaju
powtarzalność, ale z tej samej ręki.
--
Nie interesujesz się polityką? To lekkomyślne chowanie głowy w piasek!
Wszak polityka interesuje się tobą i tak, a rządzący też się interesują,
głównie zawartością twojego portfela. Dlatego zachowaj czujność!
-
248. Data: 2017-10-07 10:40:33
Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
Od: Paweł Pawłowicz <p...@w...up.wroc.pl.>
W dniu 06.10.2017 o 23:57, JaNus pisze:
> W dniu 2017-10-06 o 23:30, Paweł Pawłowicz pisze:
>> W dniu 06.10.2017 o 21:18, Pszemol pisze: [...]
>>> wiem że badając twardość wody właśnie się bada pianą mydlaną i
>>> kropelkuje aby zmierzyć ile brakuje twardzości aby się przestało
>>> pienić.
>>
>> Skąd bierzesz takie rewelacje?
>>
>> P.P.
> Oj tam, oj tam, wprawdzie wszystko na odwrót, ale coś tam słyszał.
> Do Pszemola:
> miareczkuje się dodając specjalny roztwór mydła do badanej cieczy, zaś
> ta jest energicznie bełtana magnetycznym mieszadełkiem (o, proszę, mamy
> cień związku z elektryką!)
> Mydło dodaje się powoli, tak długo, aż uzyska się pianę. Z tego co
> pamiętam, to miareczkowanie jest nieco subiektywne, bo jednemu wydaje
> się, że już ma pianę "taką jak trzeba", a inny daje jeszcze ładnych
> kilkanaście kropli więcej. Tak, że liczy się pewnego rodzaju
> powtarzalność, ale z tej samej ręki.
Nigdy w życiu! Może w szkole dla demonstracji. Twardość oznacza się
przez miareczkowanie wersenianem. W zależności od pH, przy którym się to
robi, oznacza się tylko wapń lub sumę wapnia i magnezu. Jako wskaźnik
używa się czerni eriochromowej (różnych rodzajów w zależności od pH).
P.P.
-
249. Data: 2017-10-07 10:52:03
Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
Od: Paweł Pawłowicz <p...@w...up.wroc.pl.>
W dniu 06.10.2017 o 21:18, Pszemol pisze:
> Paweł Pawłowicz <p...@w...up.wroc.pl.> wrote:
>> W dniu 06.10.2017 o 18:28, Pszemol pisze:
>>> J.F. <j...@p...onet.pl> wrote:
>>>> Użytkownik "Cezary Grądys" napisał w wiadomości grup
>>>> dyskusyjnych:59d77a7d$0$15198$6...@n...neostrad
a.pl...
>>>> W dniu 06.10.2017 o 14:07, J.F. pisze:
>>>>>> W Karpaczu sie zawsze zastanawialem - mydlo sie mydli znakomicie,
>>>>>> ale potem mam wrazenie, ze nie moge splukac "sliskosci" z rak.
>>>>>> Ta oznaka wody miekkiej czy twardej ?
>>>>
>>>>> To zdecydowanie oznaka wody miękkiej, reakcji nie pamiętam już.
>>>>
>>>> Internet to potega - sa i oficjalne wyniki badan
>>>> http://www.mzgk-karpacz.pl/orzeczenia
>>>>
>>>> Ale twardosci i skladu to trudno sie w nich dopatrzec :-)
>>>>
>>>> pH 6.9 - w/g Pszemola to bedzie miekka woda :-)
>>>
>>> Tak, niskie pH sugeruje wodę miękką.
>>
>> Litości! pH i twardość to różne pojęcia, 5% roztwór chlorku wapnia ma
>> niskie pH, a twardość jak cholera. Teza, że niskie pH jest równoznaczne
>> z miękką wodą jest kompletnie pozbawiona sensu.
>>
> Nie mówię przecież ogólnie tylko o wodzie z kranu.
Nie ma innych reguł dla wody z kranu :-)
W wodzie istnieje równowaga między rozpuszczonym CO2, jonami HCO3- oraz
CO3--. Alkalizacja roztworu przesuwa tą równowagę w stronę CO3--, jeżeli
iloczyn stężeń CO3-- i Ca++ osiągnie określoną wartość, zwaną iloczynem
rozpuszczalności, następuje wytrącanie węglanu wapnia w postaci osadu.
Widać to przy oznaczaniu twardości wody, pH ustawia się buforem
amonowym, jeśli woda jest twarda, pojawia się zmętnienie. Tak więc, jest
nawet odwrotnie, niż piszesz, woda alkaliczna jest generalnie mniej
twarda, niż kwaśna.
U mnie w kranie woda ma pH takie, jak podałeś. A jest cholernie twarda,
codziennie wywalam kamień z czajnika. Woda jest czerpana z dwóch
odwiertów z różnych głębokości. W jednym przekroczone jest stężenie
chlorków, w drugim siarczanów. Po zmieszaniu norma jest spełniona.
P.P.
-
250. Data: 2017-10-07 12:14:54
Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
Od: "J.F." <j...@p...onet.pl>
Dnia Sat, 7 Oct 2017 10:52:03 +0200, Paweł Pawłowicz napisał(a):
> W dniu 06.10.2017 o 21:18, Pszemol pisze:
>>>>> Internet to potega - sa i oficjalne wyniki badan
>>>>> http://www.mzgk-karpacz.pl/orzeczenia
>>>>>
>>>>> Ale twardosci i skladu to trudno sie w nich dopatrzec :-)
>>>>> pH 6.9 - w/g Pszemola to bedzie miekka woda :-)
>>>>
>>>> Tak, niskie pH sugeruje wodę miękką.
>>>
>>> Litości! pH i twardość to różne pojęcia, 5% roztwór chlorku wapnia ma
>>> niskie pH, a twardość jak cholera. Teza, że niskie pH jest równoznaczne
>>> z miękką wodą jest kompletnie pozbawiona sensu.
>>>
>> Nie mówię przecież ogólnie tylko o wodzie z kranu.
>
> Nie ma innych reguł dla wody z kranu :-)
Kiedy Pszemol ma tu sporo racji - ilosc skladnikow w wodzie pitnej
ograniczona :-)
> W wodzie istnieje równowaga między rozpuszczonym CO2, jonami HCO3- oraz
> CO3--. Alkalizacja roztworu przesuwa tą równowagę w stronę CO3--, jeżeli
> iloczyn stężeń CO3-- i Ca++ osiągnie określoną wartość, zwaną iloczynem
> rozpuszczalności, następuje wytrącanie węglanu wapnia w postaci osadu.
> Widać to przy oznaczaniu twardości wody, pH ustawia się buforem
> amonowym, jeśli woda jest twarda, pojawia się zmętnienie. Tak więc, jest
> nawet odwrotnie, niż piszesz, woda alkaliczna jest generalnie mniej
> twarda, niż kwaśna.
Ale piszesz o pH z zakresu 6.5-7.5, czy tak wysokim, ze w kranie
niedopuszczalnym ?
> U mnie w kranie woda ma pH takie, jak podałeś. A jest cholernie twarda,
> codziennie wywalam kamień z czajnika. Woda jest czerpana z dwóch
> odwiertów z różnych głębokości. W jednym przekroczone jest stężenie
> chlorków, w drugim siarczanów. Po zmieszaniu norma jest spełniona.
Masz gdzies zloze CaCl2 ?
Powszechnie u nas spotykane to raczej NaCl ... i pH obojetne :-)
A siarczany ... gips kiepsko rozpuszczalny :-)
Ale o zlym wplywie chlorkow na nowy beton drogowcy pisza ... tam
raczej gipsu nie ma
J.