-
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Newsgroups: pl.misc.elektronika
Subject: Re: Woda w benzynie - jak wykryć?
Date: Mon, 12 Jul 2010 15:22:26 +0000 (UTC)
Organization: : : :
Lines: 41
Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
References: <s...@f...lasek.waw.pl>
<i1euqp$hga$7@news.dialog.net.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5...@b...googlegroups.com>
NNTP-Posting-Host: 87-205-84-94.adsl.inetia.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1278948146 3995 87.205.84.94 (12 Jul 2010 15:22:26 GMT)
X-Complaints-To: n...@o...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 12 Jul 2010 15:22:26 +0000 (UTC)
User-Agent: slrn/0.9.8.1 (Linux)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.elektronika:592029
[ ukryj nagłówki ]shg napisał:
>>>> Jak ktoś ma w domu twardą wodę, powinien herbacianą esencję
>>>> przyrządzać na destylowaniej. Może w ten sposób zaoszczędzić
>>>> na herbacie i poprawić przy tym jej smak.
>>>
>>> I jeszcze może zaprząć aparat Soxhleta do pomocy? ;)))
>>
>> Podejrzewam, że te różne takie "ice tea" przemysłowo robi się
>> podobną metodą.
>
> Nie. Z aparatu Soxhleta wychodzi paskudztwo, wyciągnięte wszystkie
> garbniki, ten aparat służy właśnie do tego, żeby wyekstrahować
> wszystko co się da.
Skąd pewność, że mrożonego liptona nie robi się z jakichś paskudztw?
Skoro "sok marchewkowy" można zrobić z betakarotenu czy czegoś takiego,
to i tu może być podobnie. Skoncentrowane paskudztwo dla osiągnięcia
herbacianości, a do tego aromaty identyczne z naturalnymi.
> Herbata która miała zbyt długo kontakt z gorącą wodą jest niesmaczna,
> ma cierpki, kwaskowaty smak.
Chińczycy godzinami moczą liście herbaciane (zielone) w gorącej wodzie
i nie narzekają. Ale co Chińczycy mogą wiedzieć o herbacie, oni tylko
podróby Liptona potrafia robić.
> Próbowałem kiedyś robić herbatę rozpuszczalną i popełniłem ten błąd,
> gotując liście w wodzie.
Zaraz zaraz, "herbata rozpuszczalna", to nie jest jakieś przemysłowe
paskudztwo?
> Potem zrobiłem jeszcze raz, ale parząc w normalny sposób, ta druga
> była zdecydowanie lepsza, pierwsza przypominała w smaku bardziej
> krople żołądkowe niż herbatę.
To coś w ogóle trzeba parzyć, a nie rozpuszczać, tak jak nazwa wskazuje?
--
Jarek
Następne wpisy z tego wątku
- 12.07.10 18:11 Marek Lewandowski
- 12.07.10 22:17 shg
- 12.07.10 23:25 J.F.
- 13.07.10 05:10 PeJot
- 13.07.10 19:06 Maciek
- 14.07.10 06:00 J.F.
- 15.07.10 11:56 m
- 15.07.10 12:58 Jarosław Sokołowski
- 16.07.10 03:05 Pszemol
Najnowsze wątki z tej grupy
- Portowanie CP/M
- radyjko
- Re: Basen i chłodzenie w w wentylacji mechanicznej
- Akumulatory VRLA
- ładowarka zmarła
- Podstawa bezpiecznikowa jako rozłącznik DC
- Napięcie akumulatora wyłączające UPS / jakie nowe akumulatory do UPS?
- nawigacja satelitarna
- SmartLife/Tuya i osuszanie -- mordowanie z zimną krwią...
- Głośnik piezoelektryczny
- Mala autonomiczna kamera monitoringu
- czas na emeryturę i EB
- Generowanie sumy kontrolnej z fragmentu pliku bin
- Re: Mala autonomiczna kamera monitoringu
- HDMI
Najnowsze wątki
- 2024-07-10 Nadchodzi nowa opłata od posiadania aut spalinowych
- 2024-07-10 Droga dwukierunkowa
- 2024-07-10 Elektryki są fajne
- 2024-07-10 Elektryki są fajne :(
- 2024-07-09 USB -> jack
- 2024-07-10 Kompakt WC z montażem
- 2024-07-10 Gorąco za oknem, to napisałem piosenkę o grupowiczach
- 2024-07-09 Naprawa klimy przenośnej - czy to opłacalne?
- 2024-07-10 Białystok => Technical Leader (Java Background) <=
- 2024-07-10 Białystok => Senior Rust Software Engineer <=
- 2024-07-10 Warszawa => Spedytor Międzynarodowy <=
- 2024-07-10 Warszawa => Spedytor międzynarodowy <=
- 2024-07-10 Warszawa => Technical Lead ( (Java Background)) <=
- 2024-07-10 Warszawa => Projektant/Programista React Native <=
- 2024-07-10 Gdańsk => Head of International Freight Forwarding Department <=