eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.sci.inzynieriaTuning kotła CO › Re: Tuning kotła CO
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!3.eu.feeder.erj
    e.net!feeder.erje.net!border1.nntp.ams1.giganews.com!nntp.giganews.com!newsfeed
    .neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.
    neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
    Newsgroups: pl.sci.inzynieria
    From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
    Subject: Re: Tuning kotła CO
    References: <r5lqel$1uc5$1@gioia.aioe.org>
    <b...@g...com>
    <r5ndas$nok$1@gioia.aioe.org>
    <c...@g...com>
    <r5o5n7$1h6d$1@gioia.aioe.org>
    <b...@g...com>
    <r5pg0c$1i7v$1@gioia.aioe.org>
    <9...@g...com>
    <r5pnsf$gqq$1@gioia.aioe.org>
    <c...@g...com>
    <r5qbql$1t5k$1@gioia.aioe.org>
    <d...@g...com>
    <r5r0k0$o05$1@gioia.aioe.org>
    <e...@g...com>
    <r5scua$1e7s$1@gioia.aioe.org>
    <e...@g...com>
    <r5smad$f90$1@gioia.aioe.org> <s...@f...lasek.waw.pl>
    <5e81f0d9$0$17364$65785112@news.neostrada.pl>
    Organization: : : :
    Date: Mon, 30 Mar 2020 15:38:38 +0200
    User-Agent: slrn/pre1.0.4-2 (Linux)
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
    Lines: 46
    NNTP-Posting-Host: 77.253.217.116
    X-Trace: 1585575518 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 542 77.253.217.116:54978
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.inzynieria:44036
    [ ukryj nagłówki ]

    Pan J.F. napisał:

    >>> A palnik zaprojektowany do gazu ziemnego, zniesie dodatek wodoru ?
    >>> Coś mi się wydaje że skoczy temperatura spalin i wymiennik tego
    >>> długo nie zniesie.
    >> Ja to jeszcze pamiętam, jakeśmy w domu gotowali zupę na wodorze.
    >> Gaz miejski, dajmy na to z gazowni na Warszawskiej Woli, miał
    >> 50-60% wodoru, trudno to nawet nazwać "dodatkiem".
    >
    > Policz masowo :-)

    Gazy jakoś nie chcą tworzyć mieszanin "masowych".

    >> Jak przełączyli na gaz ziemny (wcześniej chodził monter
    >> i wymieniał w kuchenkach dysze na mniejsze), to woda na
    >> herbatę gotowała się wyraźnie szybciej.
    >
    > Zaleta centralnie sterowanej produkcji - dzis to ile typow
    > dysz jest w kuchenkach ?

    Przeważnie komplet do gazu ziemnego i do gazu z butli. Jeszcze
    do zaazotowanego może być trochę inny. A wtedy te dysze zminiali
    na raty. Najpierw dwie i zabronili na tym gotować. Po "Godzinie
    Zero" była zmiana palników, a dalej monterzy już na spokojnie
    wymieniali dwie pozostałe.

    >> Wodór ma w porównaniu z metanem bardzo małą wartość opałową --
    >> jeśli ją liczyć w odniesieniu do objętości, a nie masy paliwa.
    >
    > Ale czy sie nie przeciska latwiej przez male dysze ?

    A skąd, nie ten rząd wielkości. Ale poniekąd wręcz przeciwnie.
    Gaz miejski jest gazem mokrym, zawiera też parę wodną. Gazrurki
    mogły być skręcane na pakuły, te nie wysychały na wiór i były
    szczelne. Po zamianie na ziemny instalacje miały tendencje do
    utraty szczelności, zwłaszcza przy zmianie ciśnienia. Nie wolno
    było zakręcic gazu w budynku i włączyc ponownie bez kontroli
    w każdym mieszkaniu. Potem wszędzie wymieniano na spawane.

    > A wtedy miales tez CO oprocz H2, nie wyrownywala sie jakos
    > kalorycznosc ?

    Nie, kalorycność gazu miejskiego jest dużo niższa od ziemnego.

    --
    Jarek

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: