-
X-Received: by 10.50.98.70 with SMTP id eg6mr147533igb.4.1457295806152; Sun, 06 Mar
2016 12:23:26 -0800 (PST)
X-Received: by 10.50.98.70 with SMTP id eg6mr147533igb.4.1457295806152; Sun, 06 Mar
2016 12:23:26 -0800 (PST)
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!feeder.erje.net
!2.us.feeder.erje.net!news.glorb.com!y89no5902235qge.0!news-out.google.com!k1ni
10764igd.0!nntp.google.com!hb3no11973398igb.0!postnews.google.com!glegroupsg200
0goo.googlegroups.com!not-for-mail
Newsgroups: pl.misc.elektronika
Date: Sun, 6 Mar 2016 12:23:25 -0800 (PST)
In-Reply-To: <56dc8af9$0$656$65785112@news.neostrada.pl>
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: glegroupsg2000goo.googlegroups.com; posting-host=83.25.111.107;
posting-account=1bgw0AkAAADRxmlN2IUfiLukBBJOTwBY
NNTP-Posting-Host: 83.25.111.107
References: <3...@g...com>
<nbhfc0$m1h$1@dont-email.me>
<c...@g...com>
<56dc6767$0$683$65785112@news.neostrada.pl>
<56dc827b$0$657$65785112@news.neostrada.pl>
<56dc86f4$0$660$65785112@news.neostrada.pl>
<4...@g...com>
<56dc8af9$0$656$65785112@news.neostrada.pl>
User-Agent: G2/1.0
MIME-Version: 1.0
Message-ID: <c...@g...com>
Subject: Re: Marketowe a firmowe
From: Kris <k...@g...com>
Injection-Date: Sun, 06 Mar 2016 20:23:26 +0000
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.elektronika:695469
[ ukryj nagłówki ]W dniu niedziela, 6 marca 2016 20:54:34 UTC+1 użytkownik Paweł Pawłowicz napisał:
> W dniu 2016-03-06 o 20:46, Kris pisze:
> > W dniu niedziela, 6 marca 2016 20:37:26 UTC+1 użytkownik Paweł Pawłowicz napisał:
> >> W dniu 2016-03-06 o 20:18, JaNus pisze:
> >>> W dniu 2016-03-06 o 18:22, Paweł Pawłowicz pisze:
> >>>>
> >>>>
> >>>> Mało elektronicznie: ciasta na chleb nie powinno się mieszać przy
> >>>> wysokich obrotach, trzeba wyrabiać długo, ale powoli, w takich
> >>>> warunkach powstaje gluten bez którego chleb jest do [...].
> >>>>
> >>>
> >>> Gluten powstaje w... ziarnach! A co do mieszania powolnego, to może
> >>> chodziło raczej o efekt "warstewkowości" jak w przypadku stali
> >>> damasceńskiej (która zresztą była {podobno} wyrabiana w... Indiach. Zaś
> >>> w Damaszku ją po prostu Europejczycy kupowali).
> >>> Efekt ten bierze się ze naprzemiennego złożenia dużej ilości warstw, o
> >>> różnej strukturze. Bez niego każdy "placek" na pizzę bardzo łatwo by się
> >>> rozpadał. Dlatego ciasto musi być wielokrotnie wałkowane, składane, znów
> >>> wałkowane, i znów, i znów...
> >>
> >> W ziarnach są dwa białka, gliadyna i gluteina, z nich powstaje gluten
> >> podczas wyrabiania ciasta. Jeśli chcesz, aby glutenu było dużo (chleb),
> >> trzeba użyć mąki bogatej w te białka (tzw. twardej) i długo wyrabiać
> >> ciasto w temperaturze około 28 C. Jeśli chcesz, aby było go mało,
> >> wyrabiasz ciasto krótko i w niskiej temperaturze. Otłuszczenie ziaren
> >> mąki przed dodaniem wody skutecznie hamuje powstawanie glutenu, dlatego
> >> mąkę na ciasto kruche najpierw wyrabia się z tłuszczem bez wody ( w domu
> >> na przykład tasakiem), a dopiero później dodaje zimnej wody i krótko
> >> wyrabia, czasem z przerwami w czasie których wkłada się ciasto do lodówki.
> >> Wyrabianie ciasta na chleb przy dużych obrotach rozwala gluten, prowadzi
> >> to do powstania chleba mało elestycznego i rozsypującego się, jakby
> >> zrobionego z trocin. Ale jeśli ktoś lubi taki chleb, to jego święte prawo!
> >>
> > Dowcipny jesteś;)
>
> Zrób chleb tak, jak jest w przepisie, wtedy zobaczysz różnicę. Ale jeśli
> nie masz maszynki do pieczenia chleba, to wyrabianie zajmie Ci ze dwie
> godziny ;-)
Chleb z maszynki;)
Smacznego.
Jeden zbiera znaczki inny jest filatelistą;)
Następne wpisy z tego wątku
- 07.03.16 02:50 Pszemol
- 07.03.16 02:52 Pszemol
- 07.03.16 07:37 Kris
- 07.03.16 10:24 BaSk
- 07.03.16 11:44 Kris
- 07.03.16 20:54 __Maciek
- 07.03.16 21:01 PeJot
- 08.03.16 01:19 Pszemol
- 09.03.16 10:10 Kris
- 09.03.16 13:03 Pszemol
- 09.03.16 13:19 J.F.
- 06.03.16 21:35 Kamil
- 09.03.16 13:32 Kris
- 09.03.16 13:34 Kris
- 09.03.16 13:50 Pszemol
Najnowsze wątki z tej grupy
- Szukam: czujnik ruchu z możliwością zaączenia na stałe
- kabelek - kynar ?
- Podnieść masę o 0.6V
- Moduł BT BLE 5.0
- Pomiar amplitudy w zegarku mechanicznym
- ale zawziętość i cierpliwość
- Chiński elektrolizer tester wody
- Dzisiaj Bentlejem czyli przybieżeli sześciu Króli do Rysia na kasie
- ciekawy układ magnetofonu
- Mikroskop 3D
- Jak być bezpiecznym z Li-Ion?
- Szukam monitora HDMI ok. 4"
- Obcinaczki z łapaczem
- termostat do lodowki
- SEP 1 kV E
Najnowsze wątki
- 2024-12-31 Szukam: czujnik ruchu z możliwością zaączenia na stałe
- 2024-12-31 Warszawa => Solution Architect (Java background) <=
- 2024-12-31 Warszawa => Starszy Konsultant AWS <=
- 2024-12-31 Warszawa => International Freight Forwarder <=
- 2024-12-31 Odpowiedzialność w spółce z oo
- 2024-12-31 Warszawa => Spedytor Międzynarodowy <=
- 2024-12-31 Błonie => Analityk Systemów Informatycznych (TMS SPEED) <=
- 2024-12-31 Warszawa => Specjalista ds. bezpieczeństwa informacji i ciągłości
- 2024-12-31 8%
- 2024-12-31 Błonie => Administrator systemów <=
- 2024-12-31 Błonie => IT System Administrator <=
- 2024-12-31 Mińsk Mazowiecki => Area Sales Manager OZE <=
- 2024-12-31 Wrocław => Specjalista ds. Sprzedaży (transport drogowy) <=
- 2024-12-31 Warszawa => Helpdesk - I linia wsparcia <=
- 2024-12-31 kabelek - kynar ?