eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.rec.foto.cyfrowaFotka krajobrazowa - co byście zmienili w niej? › Re: Fotka krajobrazowa - co byście zmienili w niej?
  • Data: 2014-08-06 01:06:27
    Temat: Re: Fotka krajobrazowa - co byście zmienili w niej?
    Od: "1634Racine" <1...@1...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Marek in news:lrri12$akk$1@node1.news.atman.pl
    > W dniu 2014-08-05 22:48, 1634Racine pisze:
    >> tak btw i banalnie: namalowanie dzisiaj czarnego kwadratu na bialym =
    >> kicz. Ale Malewicz nie malowal kiczowisk :)
    > Można by się pokusić o rozszerzenie definicji kiczu. Nie jest ważne co
    > przedstawia dzieło ale jakie nazwisko pod nim widnieje :-D

    nie do konca.... Bo to jest jedna strona medalu, to prawda,choc w
    makabrycznie duzym skrocie,jak sie domyslasz zapewne.
    A druga str. medalu jest taka, ze (na przyklad) Malewicz az takim docenionym
    wowczas malarzem nie byl, zeby malowac i z mety miec aplauz tylko z tytulu
    namalowania "czegos",raczej wrecz odwrotnie bylo. Ale machnal kwadrat,
    powiesil i to byl szok. Nie z powodu juz uznanego nazwiska.

    > No i w ten sposób powstaje efekt, o jakim wspominałem: rozmywająca się w
    > nieskończoność precyzja pojęcia.

    wbrew pozorom - pojecie kiczu w kazdej epoce da sie sprecyzowac...
    (tak btw: swoistym kiczem jest np. meblowy styl "ikea", pomalu juz tak sie
    staje, w kazdym razie w pewnych kregach to jest kicz, ale kiedys to byl STYL
    i to nowoczesny styl.... Albo restauracje: jeszcze z kilkanascie lat temu
    szczytem elegancji - w PL - bylo podawanie na wielgachnym bialym talerzu
    dania o wielkosci/powierzchni dziesieciozlotowki prawie, no moze 4-ech.moze
    7-u i za to -> 40 zł. /60 zl/120zl, wybieraj kwote. Taki szpan. Kazdy
    szedl,jadl i
    udawal,ze jest OK, ze to takie eleganckie i nawet oko nie drgnelo przy
    sumarycznym rachunku 150 /200 zet i wstawaniu glodnym "po lunchu". To bylo
    takie
    modne w kregach "reklama-design", udawac, ze nie-jest-sie-okradanym, bo
    przeciez jest tak elegancko,tak swiatowo, tak "cool". A dzisiaj: to juz
    coraz czesciej jest odbierane jako hucpa restauratorow, zlodziejstwo i
    bezczelnosc. A dokladniej: wiochmenstwo. A jesli ktos zaklada lokal i od
    tego zaczyna - to robi z restauracji kicz. Kwestia smaku, kwestia czucia,
    kwestia czegos tam jeszcze...

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: