eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.misc.elektronikaBlacha cynowana › Re: Blacha cynowana
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
    From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
    Newsgroups: pl.misc.elektronika
    Subject: Re: Blacha cynowana
    Date: Sat, 21 Mar 2009 15:03:05 +0000 (UTC)
    Organization: : : :
    Lines: 53
    Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
    References: <s...@f...lasek.waw.pl>
    <4...@n...onet.pl>
    NNTP-Posting-Host: 87-205-202-138.adsl.inetia.pl
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    X-Trace: inews.gazeta.pl 1237647785 27184 87.205.202.138 (21 Mar 2009 15:03:05 GMT)
    X-Complaints-To: u...@a...pl
    NNTP-Posting-Date: Sat, 21 Mar 2009 15:03:05 +0000 (UTC)
    X-User: zxcvbnm
    User-Agent: slrn/0.9.8.1 (Linux)
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.elektronika:560172
    [ ukryj nagłówki ]

    kogutek napisał:

    >>>>>>> gdzie można kupić niewielkie ilości blachy stalowej
    >>>>>>> cynowanej
    >>>>>> a blacha do wypieku ciast nie moze być ?
    >>>>> Albo z puszki po mleku skondensowanym ;)
    >>>> A one są cynowane, czy cynkowane?
    >>>> Wydawało mi się, że cynk...
    >>>
    >>> Spożywcze są cynowane.
    >>
    >> A mówiąc ściślej -- były. Teraz przeważnie blacha jest powlekana
    >> jakimś tworzywem sztucznym. Przynajmniej wewnątrz puszki.
    >>
    >> Natomiast co do tych niespożywaczych, to z tego co widziałem,
    >> elementy kształtowane są z blachy stalowej, a ta dopiero po
    >> skończonej obróbce jest cynowana galwanicznie.
    >
    > tylko cynowane pewno były przed wojną. Dla mnie od zawsze one
    > są lakierowane. Używają do tego lakierów epoksydowych. Jedynych
    > dopuszczonych do kontaktu z żywnością.

    Z tego co wiedzę, cynowane są nadal. Niezależnie od lakierowania.
    Pomysł z cynowaniem ma związek nie tylko z kontaktem z żywnością.
    Stalowa blacha po ocynowaniu (odwrotnie niż ocynkowana) ulega
    szybkiej korozji po zarysowaniu i kontakcie z wilgocią.
    To w zamyśle miało doprowadzić do szybszego rozkładu wyrzuconego
    opakowania.

    > To z że wycinane i potem galwanicznie cynowane uznać należy jako
    > legendę. Może i jakieś super specjalne elementy tak się robi.
    > Masówki na pewno nie. Za drogo. Na dodatek nie ma żadnej gwarancji
    > ze to co widziałeś było cynowane galwanicznie.

    Jak się moczy podłączone do prądu blaszane elementy w kadzi
    z bulgoczącym roztworem, to podług mojej skromnej wiedzy jest
    to cynowanie galwaniczne. Widziałem takie rzeczy, jak mnie kiedyś
    chciano wychować przez pracę (bo od nauki to się tym studentom
    może w głowach poprzewracać). Całkiem normalne i zupełnie niespecjalne
    elementy tak robiono.

    > Ktoś tam był pewien że blachy do kontaktu z żywnością się cynkuje.
    > Ja jak czegoś nie wiem to nie piszę i nie wymyślam żeby innych w błąd
    > nie wprowadzać.

    Tak, tak...

    > To dobra zasada. szkoda że nie stosowana przez innych.

    Aha.

    --
    Jarek

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: