-
21. Data: 2022-08-03 14:14:29
Temat: Re: ostrzenie noza
Od: "J.F" <j...@p...onet.pl>
On Wed, 3 Aug 2022 04:08:07 -0700 (PDT), a a wrote:
> On Wednesday, 3 August 2022 at 13:01:55 UTC+2, Wiesiaczek wrote:
>> W dniu 03.08.2022 o 12:44, cef pisze:
>>> W dniu 2022-08-03 o 12:04, Akarm pisze:
>>>> W dniu 03.08.2022 o 11:28, cef pisze:
[...]
> znów ten spam reklamowy
> gdy wysokiej jakości , duże noże kuchenne ze stali nierdzewnej kosztują 5zl
> i nie wymagają ostrzenia przez miesiące.
Chwalisz kolejny raz, a linka ani adresu nie dales.
Gdzie te tanie i dobre noze ?
> Ktoś nakupił tanich chinskich ostrzaałek do noży po 50 centów a usiłuje sprzedac po
100żl
> i wymyśla niestniejące problemy.
Jak sprzedaje po 100zl, to chyba dobre :-)
> Nie sa produkowane noże ze stali węglowej, gdyż ostrze jest kruche, a zatem
niebezpieczne
> Ze stali węglowej są produkowane bity, wiertła
> i każdy widzi , że sa twarde , ale kruszą się.
Jesli masz na mysli stal wysokowęglową, to jakos tak.
Na noże tokarskie sie nadaje ..
> A zgodnie z normą, ostrze noża nie może się ukruszyć, a może
> elastycznie się ugiąć
Jest norma na noże?
No coz, w dawnych czasach znali rozwiazanie - stal damascenska,
ale teraz metalurgia poszla do przodu ..
> Kupię znów te duże noże kuchenne i 2 rozdam, za najgłupszy i
> najmądrzejszy tekst o nieostrzeniu noży
podaj moze gdzie kupic, albo znajdz na allegro :-)
J.
-
22. Data: 2022-08-03 14:16:35
Temat: Re: ostrzenie noza
Od: a a <m...@g...com>
On Wednesday, 3 August 2022 at 14:09:57 UTC+2, J.F wrote:
> On Wed, 3 Aug 2022 13:19:46 +0200, cef wrote:
> > W dniu 2022-08-03 o 13:01, Wiesiaczek pisze:
> >> W dniu 03.08.2022 o 12:44, cef pisze:
> >>> W dniu 2022-08-03 o 12:04, Akarm pisze:
> >>>> W dniu 03.08.2022 o 11:28, cef pisze:
> >>>>
> [...]
> >> Takie noże są w sklepach i kosztują grosze.
> >> Nierdzewka ładnie wygląda i dlatego dobrze się sprzedaje, ale nóż nadaje
> >> się w zasadzie do użytku jednorazowego. Trudno nawet go ponownie naostrzyć.
> >
> > Używam zwykłych noży, w zwykłej kuchni, do zwykłych kuchennych czynności.
> > Jest to materiał pewnie typu właśnie nierdzewka (typu 4H13, bo magnes to
> > łapie)
> > ale nie korodują tak łatwo i raz na dwa, może raz na trzy tygodnie
> > ostrzę go na zwykłej krążkowej przeciągałce. I robi to czego potrzebuję
> > i mam go chyba już kilkanaście lat.
> > Co Wy chcecie tymi nożami robić?
> No wiesz, wydawaloby sie, ze ja inzynier, potrafie nóż naostrzyc
> lepiej niz krązkowa przeciągałka.
>
> A tu d* ... i troche mnie to meczy :-)
> > Może ja czegoś nie wiem co taki nóż powinien zrobić?
> -mieso surowe przeciąć ... bez wysilku,
> -bochenek chrupiacego chleba,
> -pomidora
>
> -no i oczywiscie kartke papieru, jak to sie na YT chwalą :-)
> >> Dlatego nóż ze stali węglowej dobrze naostrzony (mam takich kilka) służy
> >> u mnie już ponad dwa lata bez ostrzenia i w każdej chwili mogę nim
> >> ukroić plasterek pomidora lub cokolwiek innego.
> >
> > To mi przypomina reklamę noża, którą kiedyś widziałem, że nasz nóź jest
> > super
> > ponieważ wykonany jest ze stali zawierającej węgiel.
> > Może ustalmy najpierw, że stal to jest stop żelaza z węglem (tak mnie uczyli
> > klikadziesiąt lat temu i to sie nie zmieniło), więc węgiel jest w stali
> > zawsze.
> W nierdzewkach chyba niewiele.
> > Stal węglowa potocznie dla kogoś kto
> > miał materiałoznawstwo, to będzie właśnie zwykła stal niestopowa.
> > Więc Wasze relacje są jakby niespójne, bo piszecie "stal węglowa"
> > a myślicie o jakichś superstopach.
> No wlasnie - cos mi sie tu nie zgadza.
>
> superstop nierdzewno-weglowy?
> >> Co do geometrii, to moje noże ostrzę całą płaszczyzną (tak jak kosa,
> >> brzytwa),
> >
> > Geometria ostrza czy nawet bardziej mikrogeometria, to
> > jest zaokrąglenie krawędzi skrawającej i to wpływa na
> > trwałość ostrza. Jak regulujesz i osiagasz parametry tej mikrogeometrii?
> > Jakim procesem i jakimi narzędziami?
> IMO - to moje noze sa zasadniczo trapezowe, w sensie ze np od grzbietu
> ma 1 mm, zweza sie do ok 0.5mm po drugiej stronie,
> czy np na polowie szerokosci jest stala grubosc, a potem spada,
> ale samo ostrze ma jeszcze swoj skos.
> i to jest np te 15 stopni z filmu, na szerokosci rzedu 1mm.
>
> J.
Cwane Zenki nakupiły tanich noży i ostszałek od Chincyka po 10 centów
a bendom wciskać szmelc Gienkom po 100zl
i bendom ględzić, ściemniać, aby wyrwac kasę
a wiadomo, że nikt syfu nie kupi , gdy na rynku wysokiej jakości, duże noże ze stali
nierrdzewnej po 5zł
i są ich miliony i nie wymagaja ostrzenia, bo ostrze potężne, jak w nożach
rzeźniczych
do codziennego użytku, a nie żadna brzytwa czy kosa, co sie wygina jak dziób pingwina
Ale będa kit reklamowac i sprzedawac na aledrogo.
Co za gópki do kwadratu
-
23. Data: 2022-08-03 14:19:34
Temat: Re: ostrzenie noza
Od: a a <m...@g...com>
On Wednesday, 3 August 2022 at 14:14:31 UTC+2, J.F wrote:
> On Wed, 3 Aug 2022 04:08:07 -0700 (PDT), a a wrote:
> > On Wednesday, 3 August 2022 at 13:01:55 UTC+2, Wiesiaczek wrote:
> >> W dniu 03.08.2022 o 12:44, cef pisze:
> >>> W dniu 2022-08-03 o 12:04, Akarm pisze:
> >>>> W dniu 03.08.2022 o 11:28, cef pisze:
> [...]
> > znów ten spam reklamowy
> > gdy wysokiej jakości , duże noże kuchenne ze stali nierdzewnej kosztują 5zl
> > i nie wymagają ostrzenia przez miesiące.
> Chwalisz kolejny raz, a linka ani adresu nie dales.
> Gdzie te tanie i dobre noze ?
> > Ktoś nakupił tanich chinskich ostrzaałek do noży po 50 centów a usiłuje sprzedac
po 100żl
> > i wymyśla niestniejące problemy.
> Jak sprzedaje po 100zl, to chyba dobre :-)
> > Nie sa produkowane noże ze stali węglowej, gdyż ostrze jest kruche, a zatem
niebezpieczne
> > Ze stali węglowej są produkowane bity, wiertła
> > i każdy widzi , że sa twarde , ale kruszą się.
> Jesli masz na mysli stal wysokowęglową, to jakos tak.
> Na noże tokarskie sie nadaje ..
> > A zgodnie z normą, ostrze noża nie może się ukruszyć, a może
> > elastycznie się ugiąć
> Jest norma na noże?
>
> No coz, w dawnych czasach znali rozwiazanie - stal damascenska,
> ale teraz metalurgia poszla do przodu ..
> > Kupię znów te duże noże kuchenne i 2 rozdam, za najgłupszy i
> > najmądrzejszy tekst o nieostrzeniu noży
> podaj moze gdzie kupic, albo znajdz na allegro :-)
>
>
> J.
stal damasceńska nie nadaje się na noże
Widać Zenki przyjechały z wakacji gołe bez kasy i chcą wyrwać
5 zł za dobre noże od Gienków
i będa godzinami ględzic jak potrzaskane,
bo kasy na kupno cukru w Biedronie nie maja bo cukier zdrożał o 100% do 5zł
sio spamery
sio, sio sio
do roboty się brać uczciwej
a nie syfy wciskać
-
24. Data: 2022-08-03 14:31:24
Temat: Re: ostrzenie noza
Od: Akarm <a...@w...pl>
W dniu 03.08.2022 o 14:09, J.F pisze:
>
> -no i oczywiscie kartke papieru, jak to sie na YT chwalą :-)
Kartkę papieru przeciąć to nie sztuka, czym grubsza - tym łatwiej.
kiedyś na prezentacji garnków Philipiak, prowadzący przecinał brystol, a
nóż był tępy! Sprawdziłem.
Jeśli będziesz mógł cieniutki paragon poszatkować w powietrzu (tak mają
moje noże), to odczujesz sporą różnicę w krojeniu. Moje dzieci na
przykład, nie chcą dotykać moich noży, nie chcą również żebym im
naostrzył, od czasu kiedy zięć odciął sobie kawałek palca. :D
>
> W nierdzewkach chyba niewiele.
>
W drogich stalach nierdzewnych, wykorzystywanych do produkcji noży, też
potrafi być sporo węgla.
>
> No wlasnie - cos mi sie tu nie zgadza.
>
> superstop nierdzewno-weglowy?
I dlatego drogi.
> IMO - to moje noze sa zasadniczo trapezowe, w sensie ze np od grzbietu
> ma 1 mm, zweza sie do ok 0.5mm po drugiej stronie,
> czy np na polowie szerokosci jest stala grubosc, a potem spada,
> ale samo ostrze ma jeszcze swoj skos.
> i to jest np te 15 stopni z filmu, na szerokosci rzedu 1mm.
>
Ja już nawet nie pamiętam, jaki kąt ostrzenia ostatecznie ustawiłem.
Początkowo wypróbowywałem różne kąty, aż doszedłem do wniosku, że nie ma
co wyważać otwartych drzwi i należy iść utartym szlakiem. Za mały kąt -
wywija się krawędź, za duży kąt - większy wysiłek przy krojeniu.
--
-
Akarm
Nie trawię chamstwa, nieuctwa, bydła wszelakiego
-
25. Data: 2022-08-03 14:31:56
Temat: Re: ostrzenie noza
Od: "J.F" <j...@p...onet.pl>
On Wed, 3 Aug 2022 05:19:34 -0700 (PDT), a a wrote:
> On Wednesday, 3 August 2022 at 14:14:31 UTC+2, J.F wrote:
>> On Wed, 3 Aug 2022 04:08:07 -0700 (PDT), a a wrote:
>>> On Wednesday, 3 August 2022 at 13:01:55 UTC+2, Wiesiaczek wrote:
>>>> W dniu 03.08.2022 o 12:44, cef pisze:
>>>>> W dniu 2022-08-03 o 12:04, Akarm pisze:
>>>>>> W dniu 03.08.2022 o 11:28, cef pisze:
>> [...]
>>> znów ten spam reklamowy
>>> gdy wysokiej jakości , duże noże kuchenne ze stali nierdzewnej kosztują 5zl
>>> i nie wymagają ostrzenia przez miesiące.
>> Chwalisz kolejny raz, a linka ani adresu nie dales.
>> Gdzie te tanie i dobre noze ?
>>> Ktoś nakupił tanich chinskich ostrzaałek do noży po 50 centów a usiłuje sprzedac
po 100żl
>>> i wymyśla niestniejące problemy.
>> Jak sprzedaje po 100zl, to chyba dobre :-)
>>> Nie sa produkowane noże ze stali węglowej, gdyż ostrze jest kruche, a zatem
niebezpieczne
>>> Ze stali węglowej są produkowane bity, wiertła
>>> i każdy widzi , że sa twarde , ale kruszą się.
>> Jesli masz na mysli stal wysokowęglową, to jakos tak.
>> Na noże tokarskie sie nadaje ..
>>> A zgodnie z normą, ostrze noża nie może się ukruszyć, a może
>>> elastycznie się ugiąć
>> Jest norma na noże?
>>
>> No coz, w dawnych czasach znali rozwiazanie - stal damascenska,
>> ale teraz metalurgia poszla do przodu ..
>>> Kupię znów te duże noże kuchenne i 2 rozdam, za najgłupszy i
>>> najmądrzejszy tekst o nieostrzeniu noży
>> podaj moze gdzie kupic, albo znajdz na allegro :-)
>>
> stal damasceńska nie nadaje się na noże
Damascenianie :-) mieli inne zdanie :-)
> Widać Zenki przyjechały z wakacji gołe bez kasy i chcą wyrwać
> 5 zł za dobre noże od Gienków
> i będa godzinami ględzic jak potrzaskane,
>
> bo kasy na kupno cukru w Biedronie nie maja bo cukier zdrożał o 100% do 5zł
>
> sio spamery
> sio, sio sio
> do roboty się brać uczciwej
> a nie syfy wciskać
A ty leniu nie chcesz zarobic - wystaw te dobre noze po 10zl na
allegro :-)
J.
-
26. Data: 2022-08-03 14:36:22
Temat: Re: ostrzenie noza
Od: Akarm <a...@w...pl>
W dniu 03.08.2022 o 13:03, Wiesiaczek pisze:
> W dniu 03.08.2022 o 10:07, Akarm pisze:
>> W dniu 02.08.2022 o 05:25, ptoki pisze:
>>
>>> na innym koncie na grubym i cienkim.
>>>
>>
>> Do czego potrzebne jest konto przy samodzielnym ostrzeniu noża?
>
> Jak to do czego?
> Żeby kasa była na koncie gdy będziemy kupowali następny nóż.
>
Niewątpliwie się przyda. :D
Ale to dopiero po nieudanym ostrzeniu.
Tymczasem autor tego niezwykłego stwierdzenia ostrzy na koncie. I to
nawet na innym. ;)
--
-
Akarm
Nie trawię chamstwa, nieuctwa, bydła wszelakiego
-
27. Data: 2022-08-03 15:19:33
Temat: Re: ostrzenie noza
Od: a a <m...@g...com>
On Wednesday, 3 August 2022 at 14:31:58 UTC+2, J.F wrote:
> On Wed, 3 Aug 2022 05:19:34 -0700 (PDT), a a wrote:
> > On Wednesday, 3 August 2022 at 14:14:31 UTC+2, J.F wrote:
> >> On Wed, 3 Aug 2022 04:08:07 -0700 (PDT), a a wrote:
> >>> On Wednesday, 3 August 2022 at 13:01:55 UTC+2, Wiesiaczek wrote:
> >>>> W dniu 03.08.2022 o 12:44, cef pisze:
> >>>>> W dniu 2022-08-03 o 12:04, Akarm pisze:
> >>>>>> W dniu 03.08.2022 o 11:28, cef pisze:
> >> [...]
> >>> znów ten spam reklamowy
> >>> gdy wysokiej jakości , duże noże kuchenne ze stali nierdzewnej kosztują 5zl
> >>> i nie wymagają ostrzenia przez miesiące.
> >> Chwalisz kolejny raz, a linka ani adresu nie dales.
> >> Gdzie te tanie i dobre noze ?
> >>> Ktoś nakupił tanich chinskich ostrzaałek do noży po 50 centów a usiłuje
sprzedac po 100żl
> >>> i wymyśla niestniejące problemy.
> >> Jak sprzedaje po 100zl, to chyba dobre :-)
> >>> Nie sa produkowane noże ze stali węglowej, gdyż ostrze jest kruche, a zatem
niebezpieczne
> >>> Ze stali węglowej są produkowane bity, wiertła
> >>> i każdy widzi , że sa twarde , ale kruszą się.
> >> Jesli masz na mysli stal wysokowęglową, to jakos tak.
> >> Na noże tokarskie sie nadaje ..
> >>> A zgodnie z normą, ostrze noża nie może się ukruszyć, a może
> >>> elastycznie się ugiąć
> >> Jest norma na noże?
> >>
> >> No coz, w dawnych czasach znali rozwiazanie - stal damascenska,
> >> ale teraz metalurgia poszla do przodu ..
> >>> Kupię znów te duże noże kuchenne i 2 rozdam, za najgłupszy i
> >>> najmądrzejszy tekst o nieostrzeniu noży
> >> podaj moze gdzie kupic, albo znajdz na allegro :-)
> >>
> > stal damasceńska nie nadaje się na noże
> Damascenianie :-) mieli inne zdanie :-)
> > Widać Zenki przyjechały z wakacji gołe bez kasy i chcą wyrwać
> > 5 zł za dobre noże od Gienków
> > i będa godzinami ględzic jak potrzaskane,
> >
> > bo kasy na kupno cukru w Biedronie nie maja bo cukier zdrożał o 100% do 5zł
> >
> > sio spamery
> > sio, sio sio
> > do roboty się brać uczciwej
> > a nie syfy wciskać
> A ty leniu nie chcesz zarobic - wystaw te dobre noze po 10zl na
> allegro :-)
>
> J.
Co za belkot
Stal damasceńska nadaje się na miecze, bo są twarde, niesprężyste
A na noże nie nadaje się stal wysokowęglowa z dodatkiem austenitu i cementitu bo stal
jest twarda , ale bardzo krucha
i latwo zeżrec osdłamki ostrza z takiego noża i przeciąć sobie kichy
A ta grafika wzorzysta jest robiona przez wielowarstwowe platerowanie i walcowanie
kawałków blach z roznych gatunków stali węglowych
aby Zenki się dziwowały
Skoro każdy może kupić wysokiej jakości , duże noże kuchenne, ze stali nierdzewnej, z
grubym ostrzem, u Chinczyka w hurtowni po 5zl
to nikt nie zarobi grosza więcej, bo Chinczyk ma miliony tych noży od lat
Zatem stal damasceńska nigdy na noże bo jest wysokowęglowa, czyli bardzo krucha
a wzorek graficzny jest dla niekumatych Zenków, co by dumali i nie spali całą noc.
Powróciły gołodupcy z wakacji bez kasy
to będa kit wciskać,
co by na cukier z Biedrony po 5zł zarobić
-
28. Data: 2022-08-03 15:34:33
Temat: Re: ostrzenie noza
Od: Zenek Kapelinder <4...@g...com>
środa, 3 sierpnia 2022 o 13:08:08 UTC+2 m...@g...com napisał(a):
> On Wednesday, 3 August 2022 at 13:01:55 UTC+2, Wiesiaczek wrote:
> > W dniu 03.08.2022 o 12:44, cef pisze:
> > > W dniu 2022-08-03 o 12:04, Akarm pisze:
> > >> W dniu 03.08.2022 o 11:28, cef pisze:
> > >>
> > >>>> Żeby nóż był długo ostry, musi być ze sali węglowej, a nie z
> > >>>> "nierdzewki".
> > >>>
> > >>> Mógłbyś rozwinąć tę teorię?
> > >>> Z czego miała by wynikać taka zależność?
> > >>
> > >> Wynika to z właściwości stali użytej do zrobienia noża, a raczej z jej
> > >> ceny. Każde ostrze, żeby zachowało długo ostrość, musi być twarde -
> > >> czyli zawierać węgiel. Stąd wynika, że taniej zrobić z popularnej
> > >> stali narzędziowej, niż np. z S90V, czy z ZDP-189. Niewielu ludzi
> > >> będzie chciało płacić kilka tysięcy złotych za nóż.
> > >
> > > Niespecjalnie widzę taką zależność.
> > > Zakładając, że ostrość jest jakoś tam zdefiniowana pośrednio przez
> > > twardość,
> > > to przeciętny użytkownik noża kuchennego nie zauważy tych kilku HRC
> > > a już zachowanie ostrości, to nie decyduje sam materiał ale bardziej
> > > geometria.
> > Oczywiście, że nie zauważy od razu.
> > Ale żadna geometria nie zmieni tego, że po tygodniu używania nóż
> > zrobiony ze zwykłej blachy stępi się.
> > Takie noże są w sklepach i kosztują grosze.
> > Nierdzewka ładnie wygląda i dlatego dobrze się sprzedaje, ale nóż nadaje
> > się w zasadzie do użytku jednorazowego. Trudno nawet go ponownie naostrzyć.
> > Dlatego nóż ze stali węglowej dobrze naostrzony (mam takich kilka) służy
> > u mnie już ponad dwa lata bez ostrzenia i w każdej chwili mogę nim
> > ukroić plasterek pomidora lub cokolwiek innego.
> > Kiedyś takie noże były normą, teraz blaszane zdominowały rynek i nic na
> > to nie poradzisz.
> > Co do geometrii, to moje noże ostrzę całą płaszczyzną (tak jak kosa,
> > brzytwa), a nie tak jak często widzę, ostrzony jest tylko brzeg na
> > szerokości 1-3 mmm pod znacznie większym kątem. Tak "ostrość" jest
> > wystarczająca do podrapania się po plecach :)
> > To właśnie wymaga twardej stali, bo miękka przy takim profilu szybko się
> > powygina i pofaluje.
> >
> >
> > --
> > Wiesiaczek (dziś z podkarpackiej wsi)
> > "Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
> > Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)
> > Ja chcę pić w wolnym kraju, niech żyje POLEXIT!
> znów ten spam reklamowy
> gdy wysokiej jakości , duże noże kuchenne ze stali nierdzewnej kosztują 5zl
> i nie wymagają ostrzenia przez miesiące.
>
> Ktoś nakupił tanich chinskich ostrzaałek do noży po 50 centów a usiłuje sprzedac po
100żl
> i wymyśla niestniejące problemy.
>
> Nie sa produkowane noże ze stali węglowej, gdyż ostrze jest kruche, a zatem
niebezpieczne
>
> Ze stali węglowej są produkowane bity, wiertła
> i każdy widzi , że sa twarde , ale kruszą się.
>
> A zgodnie z normą, ostrze noża nie może się ukruszyć, a może elastycznie się ugiąć
>
> bo nóż kuchenny to nie narzędzie ślusarskie, a narzędzie gospodarstwa domowego, do
codziennego użytku.
>
> Ok./
> Kupię znów te duże noże kuchenne i 2 rozdam, za najgłupszy i najmądrzejszy tekst o
nieostrzeniu noży
Zostaw sobie. Wygrałes zwłaszcza w kategorii najgłupszy tekst.
-
29. Data: 2022-08-03 15:48:16
Temat: Re: ostrzenie noza
Od: a a <m...@g...com>
On Wednesday, 3 August 2022 at 15:34:35 UTC+2, Zenek Kapelinder wrote:
> środa, 3 sierpnia 2022 o 13:08:08 UTC+2 m...@g...com napisał(a):
> > On Wednesday, 3 August 2022 at 13:01:55 UTC+2, Wiesiaczek wrote:
> > > W dniu 03.08.2022 o 12:44, cef pisze:
> > > > W dniu 2022-08-03 o 12:04, Akarm pisze:
> > > >> W dniu 03.08.2022 o 11:28, cef pisze:
> > > >>
> > > >>>> Żeby nóż był długo ostry, musi być ze sali węglowej, a nie z
> > > >>>> "nierdzewki".
> > > >>>
> > > >>> Mógłbyś rozwinąć tę teorię?
> > > >>> Z czego miała by wynikać taka zależność?
> > > >>
> > > >> Wynika to z właściwości stali użytej do zrobienia noża, a raczej z jej
> > > >> ceny. Każde ostrze, żeby zachowało długo ostrość, musi być twarde -
> > > >> czyli zawierać węgiel. Stąd wynika, że taniej zrobić z popularnej
> > > >> stali narzędziowej, niż np. z S90V, czy z ZDP-189. Niewielu ludzi
> > > >> będzie chciało płacić kilka tysięcy złotych za nóż.
> > > >
> > > > Niespecjalnie widzę taką zależność.
> > > > Zakładając, że ostrość jest jakoś tam zdefiniowana pośrednio przez
> > > > twardość,
> > > > to przeciętny użytkownik noża kuchennego nie zauważy tych kilku HRC
> > > > a już zachowanie ostrości, to nie decyduje sam materiał ale bardziej
> > > > geometria.
> > > Oczywiście, że nie zauważy od razu.
> > > Ale żadna geometria nie zmieni tego, że po tygodniu używania nóż
> > > zrobiony ze zwykłej blachy stępi się.
> > > Takie noże są w sklepach i kosztują grosze.
> > > Nierdzewka ładnie wygląda i dlatego dobrze się sprzedaje, ale nóż nadaje
> > > się w zasadzie do użytku jednorazowego. Trudno nawet go ponownie naostrzyć.
> > > Dlatego nóż ze stali węglowej dobrze naostrzony (mam takich kilka) służy
> > > u mnie już ponad dwa lata bez ostrzenia i w każdej chwili mogę nim
> > > ukroić plasterek pomidora lub cokolwiek innego.
> > > Kiedyś takie noże były normą, teraz blaszane zdominowały rynek i nic na
> > > to nie poradzisz.
> > > Co do geometrii, to moje noże ostrzę całą płaszczyzną (tak jak kosa,
> > > brzytwa), a nie tak jak często widzę, ostrzony jest tylko brzeg na
> > > szerokości 1-3 mmm pod znacznie większym kątem. Tak "ostrość" jest
> > > wystarczająca do podrapania się po plecach :)
> > > To właśnie wymaga twardej stali, bo miękka przy takim profilu szybko się
> > > powygina i pofaluje.
> > >
> > >
> > > --
> > > Wiesiaczek (dziś z podkarpackiej wsi)
> > > "Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
> > > Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)
> > > Ja chcę pić w wolnym kraju, niech żyje POLEXIT!
> > znów ten spam reklamowy
> > gdy wysokiej jakości , duże noże kuchenne ze stali nierdzewnej kosztują 5zl
> > i nie wymagają ostrzenia przez miesiące.
> >
> > Ktoś nakupił tanich chinskich ostrzaałek do noży po 50 centów a usiłuje sprzedac
po 100żl
> > i wymyśla niestniejące problemy.
> >
> > Nie sa produkowane noże ze stali węglowej, gdyż ostrze jest kruche, a zatem
niebezpieczne
> >
> > Ze stali węglowej są produkowane bity, wiertła
> > i każdy widzi , że sa twarde , ale kruszą się.
> >
> > A zgodnie z normą, ostrze noża nie może się ukruszyć, a może elastycznie się
ugiąć
> >
> > bo nóż kuchenny to nie narzędzie ślusarskie, a narzędzie gospodarstwa domowego,
do codziennego użytku.
> >
> > Ok./
> > Kupię znów te duże noże kuchenne i 2 rozdam, za najgłupszy i najmądrzejszy tekst
o nieostrzeniu noży
#pogadajecmidojajec
-
30. Data: 2022-08-03 16:25:33
Temat: Re: ostrzenie noza
Od: "J.F" <j...@p...onet.pl>
On Wed, 3 Aug 2022 06:19:33 -0700 (PDT), a a wrote:
> On Wednesday, 3 August 2022 at 14:31:58 UTC+2, J.F wrote:
>> On Wed, 3 Aug 2022 05:19:34 -0700 (PDT), a a wrote:
>>> On Wednesday, 3 August 2022 at 14:14:31 UTC+2, J.F wrote:
>>>> On Wed, 3 Aug 2022 04:08:07 -0700 (PDT), a a wrote:
>>>>> On Wednesday, 3 August 2022 at 13:01:55 UTC+2, Wiesiaczek wrote:
>>>> [...]
>>>>> Nie sa produkowane noże ze stali węglowej, gdyż ostrze jest kruche, a zatem
niebezpieczne
>>>>> Ze stali węglowej są produkowane bity, wiertła
>>>>> i każdy widzi , że sa twarde , ale kruszą się.
>>>> Jesli masz na mysli stal wysokowęglową, to jakos tak.
>>>> Na noże tokarskie sie nadaje ..
>>>>> A zgodnie z normą, ostrze noża nie może się ukruszyć, a może
>>>>> elastycznie się ugiąć
>>>> Jest norma na noże?
>>>>
>>>> No coz, w dawnych czasach znali rozwiazanie - stal damascenska,
>>>> ale teraz metalurgia poszla do przodu ..
>>>>> Kupię znów te duże noże kuchenne i 2 rozdam, za najgłupszy i
>>>>> najmądrzejszy tekst o nieostrzeniu noży
>>>> podaj moze gdzie kupic, albo znajdz na allegro :-)
>>>>
>>> stal damasceńska nie nadaje się na noże
>> Damascenianie :-) mieli inne zdanie :-)
> Co za belkot
> Stal damasceńska nadaje się na miecze, bo są twarde, niesprężyste
I na szable. I na kindżały.
I wlasnie chodzi o to, że łączy twardosc i sprezystosc,
Aczkolwiek ... tak dawniej czytalem, bo dzis
https://pl.wikipedia.org/wiki/Stal_damasce%C5%84ska
"Proces produkcji stali damasceńskiej był objęty tajemnicą i nigdy nie
został opanowany w Europie. Nie zachowały się żadne wiarygodne opisy
tego procesu.
Dawna hipoteza, że stal ta była otrzymana przez skuwanie ze sobą wielu
(300-1000 i więcej) warstw stali węglowej o kolejno narastającej
twardości, okazała się fałszywa.
Współczesne eksperymenty metalurgiczne, oparte na szczegółowych
badaniach mikrostruktury tej stali, pozwoliły na opracowanie procesu
technologicznego prowadzącego do uzyskania materiału o właściwościach
bardzo zbliżonych do oryginalnej stali damasceńskiej."
> A na noże nie nadaje się stal wysokowęglowa z dodatkiem austenitu i cementitu bo
stal jest twarda , ale bardzo krucha
> i latwo zeżrec osdłamki ostrza z takiego noża i przeciąć sobie kichy
Nie przesadzasz z tym troche?
> A ta grafika wzorzysta jest robiona przez wielowarstwowe platerowanie i walcowanie
kawałków blach z roznych gatunków stali węglowych
> aby Zenki się dziwowały
>
> Skoro każdy może kupić wysokiej jakości , duże noże kuchenne, ze stali nierdzewnej,
z grubym ostrzem, u Chinczyka w hurtowni po 5zl
> to nikt nie zarobi grosza więcej, bo Chinczyk ma miliony tych noży od lat
>
> Zatem stal damasceńska nigdy na noże bo jest wysokowęglowa, czyli bardzo krucha
> a wzorek graficzny jest dla niekumatych Zenków, co by dumali i nie spali całą noc.
Na ile sie orientuje, to w dawnych wiekach z dymarek wychodzila
stal/zelazo niskoweglowa, i w dodatku gąbczasta, wiec wymagala
przekucia, i tak byla miękka.
Chinczyki potrafili tez zrobic wysokoweglowe żeliwo.
Dobrej stali nie mozna bylo wyprodukowac, bo temperatury osiagane byly
za niskie.
ale kowal mogl skuwac rozne gatunki.
https://en.wikipedia.org/wiki/Ferrous_metallurgy
https://en.wikipedia.org/wiki/Wootz_steel
J.