-
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!fu-berlin.de!border1.nntp.ams1.giganews
.com!nntp.giganews.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-s
po-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Subject: Re: zwykły opornik jako grzałka [OT]
Newsgroups: pl.misc.elektronika
References: <2A5RH.2$c7o5.1@fx34.ams1> <6015992f$0$515$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...mshome.net> <rv6otl$4c7$1@gioia.aioe.org>
<6016fa8e$0$510$65785112@news.neostrada.pl>
<rv78j6$1moq$1@gioia.aioe.org> <rv7a68$e7s$1@gioia.aioe.org>
<60172d71$0$522$65785112@news.neostrada.pl> <rv7b83$ofl$1@gioia.aioe.org>
<60181d6f$0$512$65785112@news.neostrada.pl>
<%AYRH.17975$ALNd.17400@fx41.ams1>
<60185c83$0$543$65785112@news.neostrada.pl>
<dwZRH.363$c7o5.201@fx34.ams1>
<60191cf5$0$518$65785112@news.neostrada.pl>
<lU9SH.19938$ast3.5098@fx20.ams1>
From: Paweł Pawłowicz <pawel.pawlowicz13@gmailDOTcom>
Date: Thu, 4 Feb 2021 10:53:03 +0100
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:78.0) Gecko/20100101
Thunderbird/78.7.0
MIME-Version: 1.0
In-Reply-To: <lU9SH.19938$ast3.5098@fx20.ams1>
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Language: pl
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 58
Message-ID: <601bc3ff$0$508$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.30.134.232
X-Trace: 1612432383 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 508 83.30.134.232:56142
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.elektronika:761490
[ ukryj nagłówki ]W dniu 02.02.2021 o 11:33, Marcin Debowski pisze:
> On 2021-02-02, Paweł Pawłowicz <pawel.pawlowicz13@gmailDOTcom> wrote:
>> W dniu 01.02.2021 o 21:28, Marcin Debowski pisze:
>>> On 2021-02-01, Paweł Pawłowicz <pawel.pawlowicz13@gmailDOTcom> wrote:
>>>> W dniu 01.02.2021 o 20:25, Marcin Debowski pisze:
>>>>> On 2021-02-01, J.F. <j...@p...onet.pl> wrote:
>>>>>> Użytkownik "Kaczin" napisał w wiadomości grup
>>>>>> dyskusyjnych:rv7b83$ofl$...@g...aioe.org...
>>>>>> W dniu 31.01.2021 o 23:21, LordBluzg(R) pisze:
>>>>>>>> Zapewne skrót myślowy ale przy okazji, zapytaj żony, dlaczego jak
>>>>>>>> gotuje zupę to pokrywka pokrywa się tłuszczem, a tłuszcz nie paruje
>>>>>>>> przecież.
>>>>>>>
>>>>>>> Trywialne pytania.
>>>>>>
>>>>>>> 1. Podczas wrzenia wody tworzy się aereozol porywający ze sobą
>>>>>>> cząstki tłuszczu.
>>>>>>
>>>>>> Nie tylko - przypomnij sobie destylacje z para wodną.
>>>>>
>>>>> Raczej pomijalnie o ile w ogóle. To są zbyt duże cząsteczki. Ewentualnie
>>>>> odrobinka glicerolu może przejść, ale żeby był glicerol to trzeba ten
>>>>> tłuszcz najpierw rozłożyć w wyższej temperaturze. Ale glicerol miesza
>>>>> sie (jest rozp.) z wodą, wieć od wody go na pokrywce nie odróżnisz,
>>>>> więc to nie glicerol.
>>>>
>>>> Tłuszcze (triglicerydy) można analizować techniką chromatografii
>>>> gazowej, ich lotność nie jest więc pomijalna. Analizy takie robi się
>>>> bardzo rzadko, dają one mało informacji. Standardowo robi się analizy
>>>> kwasów tłuszczowych w tłuszczach, ale to zupełnie inna bajka.
>>>
>>> Daj proszę jakiś link do publikacji nt. tej niepomijalnej lotności.
>>> Prężności par, te sprawy. Mówimy o syfie co się gromadzi na pokrywce,
>>> czyli trzeba być w stanie to okiem zauważyć, a nie detektorem
>>> chromatografu, który łapie na poziomie ppm/ppb.
>>
>> Nigdy tego nie robiłem. Jeśli jesteś zainteresowany, najprościej znaleźć
>> na stronie producenta kolumn chromatograficznych (na przykład Agilent).
>> Są tam noty aplikacyjne i odnośniki literaturowe. Szukaj krótkich
>> kolumn, na przykład 5m x .53mm. Słowo kluczowe to oczywiście triglicerydy.
>> Detektor FID "łapie" na poziomie pikogramów, ale zwróć uwagę na fakt, że
>> wstrzykujemy 1 mikrolitr raczej rozcieńczonego roztworu (powiedzmy 0.1%)
>> a na kolumnę wchodzi 1/100 wstrzykniętej próbki. W garnku masz
>> dziesiątki gramów.
>
> Nie chce mi się za głęboko szukać, dlatego pierwsze z brzegu, olej sojowy:
> https://ars.els-cdn.com/content/image/3-s2.0-B978098
189360050007X-f02-21-9780981893600.jpg
>
> Z obliczeń mi wychodzi, że 1 g tego oleju pójdzie z 20 tonami wody. Przy
> czym warto zauważyć, że to przy prężności par oleju w 180C. Patrząc po
> tych krzywych to w 100C będzie raczej 2-3 rzedy wielkości więcej.
Przeliczyłem, potwierdzam :-)
A więc jednak aerozol powstały w wyniku porywania tłuszczu przez bąbelki
pary.
Pozdrawiam,
Paweł
Następne wpisy z tego wątku
- 04.02.21 11:03 Paweł Pawłowicz
- 13.02.21 22:05 Piotr Wyderski
- 13.02.21 22:07 Piotr Wyderski
- 13.02.21 22:52 LordBluzg(R)
Najnowsze wątki z tej grupy
- Szukam: czujnik ruchu z możliwością zaączenia na stałe
- kabelek - kynar ?
- Podnieść masę o 0.6V
- Moduł BT BLE 5.0
- Pomiar amplitudy w zegarku mechanicznym
- ale zawziętość i cierpliwość
- Chiński elektrolizer tester wody
- Dzisiaj Bentlejem czyli przybieżeli sześciu Króli do Rysia na kasie
- ciekawy układ magnetofonu
- Mikroskop 3D
- Jak być bezpiecznym z Li-Ion?
- Szukam monitora HDMI ok. 4"
- Obcinaczki z łapaczem
- termostat do lodowki
- SEP 1 kV E
Najnowsze wątki
- 2024-12-31 Szukam: czujnik ruchu z możliwością zaączenia na stałe
- 2024-12-31 Warszawa => Solution Architect (Java background) <=
- 2024-12-31 Warszawa => Starszy Konsultant AWS <=
- 2024-12-31 Warszawa => International Freight Forwarder <=
- 2024-12-31 Odpowiedzialność w spółce z oo
- 2024-12-31 Warszawa => Spedytor Międzynarodowy <=
- 2024-12-31 Błonie => Analityk Systemów Informatycznych (TMS SPEED) <=
- 2024-12-31 Warszawa => Specjalista ds. bezpieczeństwa informacji i ciągłości
- 2024-12-31 8%
- 2024-12-31 Błonie => Administrator systemów <=
- 2024-12-31 Błonie => IT System Administrator <=
- 2024-12-31 Mińsk Mazowiecki => Area Sales Manager OZE <=
- 2024-12-31 Wrocław => Specjalista ds. Sprzedaży (transport drogowy) <=
- 2024-12-31 Warszawa => Helpdesk - I linia wsparcia <=
- 2024-12-31 kabelek - kynar ?