eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.misc.elektronikaznalezc kluczeRe: znalezc klucze
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!fu-berlin.de!border1.nntp.ams1.giganews
    .com!nntp.giganews.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-s
    po-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
    From: "J.F." <j...@p...onet.pl>
    Newsgroups: pl.misc.elektronika
    References: <5e258c11$0$553$65785112@news.neostrada.pl>
    <f...@t...no1>
    <5e25a170$0$559$65785112@news.neostrada.pl>
    <f...@t...no1>
    <2...@g...com>
    <7...@t...no1>
    <6...@g...com>
    <6...@t...no1>
    <5e2d7bd0$0$17361$65785112@news.neostrada.pl>
    <s...@f...lasek.waw.pl>
    <5e2eba42$0$17356$65785112@news.neostrada.pl>
    <5e2efe42$0$17364$65785112@news.neostrada.pl>
    <2500275521$20200127163242@squadack.com>
    <5e2f0918$0$17343$65785112@news.neostrada.pl>
    <5e2f105c$0$550$65785112@news.neostrada.pl>
    <5e2f1332$0$17353$65785112@news.neostrada.pl>
    In-Reply-To: <5e2f1332$0$17353$65785112@news.neostrada.pl>
    Subject: Re: znalezc klucze
    Date: Mon, 27 Jan 2020 18:23:12 +0100
    MIME-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="UTF-8"; reply-type=response
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    X-Priority: 3
    X-MSMail-Priority: Normal
    Importance: Normal
    X-Newsreader: Microsoft Windows Live Mail 16.4.3528.331
    X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V16.4.3528.331
    Lines: 40
    Message-ID: <5e2f1d39$0$514$65785112@news.neostrada.pl>
    Organization: Telekomunikacja Polska
    NNTP-Posting-Host: 83.26.85.56
    X-Trace: 1580145977 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 514 83.26.85.56:63052
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.elektronika:750153
    [ ukryj nagłówki ]

    Użytkownik "Paweł Pawłowicz" napisał w wiadomości grup
    dyskusyjnych:5e2f1332$0$17353$6...@n...neostrad
    a.pl...
    W dniu 27.01.2020 o 17:28, J.F. pisze:
    > Użytkownik "Paweł Pawłowicz" napisał w wiadomości grup
    >>> Teoretycznie. Na przedmiocie "Chemiczne i instrumentalne metody
    >>> analizy żywności" (nie ja wymyśliłem tą nazwę) robiliśmy wtedy
    >>> oznaczenia azotynów (dziś azotanów III) w wyrobach mięsnych.
    >>> Czasem zawartość mieściła się w normach, czasem były kilkukrotne
    >>> przekroczenia. Po zmianie systemu zrobiło się ciekawie: azotynów
    >>> zwykle nie było, ale jak się już trafiły, to przekroczenie było
    >>> kilkudziesięciokrotne (odświeżanie zzieleniałego mięsa). Po kilku
    >>> latach wszystkie analizy wychodziły tak samo: zero. I musiałem
    >>> opracować nowe ćwiczenie, bo zrobiło się nudno.
    >
    >> Czyli teraz czyms innym sie konserwuje ?

    >Azotynów też się używa, znajdziesz je na przykład w kindziuku czy
    >salami.

    A w szynkach ?
    To sie chyba tradycyjnie peklowalo, choc to azotan V.


    >>> A jakbyś popatrzył na wyniki oznaczeń mykotoksyn w keczupie... to
    >>> dopiero była zabawa (nie odrzucano zgniłych pomidorów). Dziś
    >>> przekroczenia się nie zdarzają. Znowu nuda.
    >
    >> Tak swietnie odrzucaja te zgnile, czy takie metody maja, ze grzyby
    >> i mykotoksyny ubite ?

    >Są normy i kontrole. Zgniłe odrzucają, mykotoksyny francowato trudne
    >do usunięcia.

    Recznie przebieraja, czy jakas sprytna elektronika ?

    Czy faszeruja chemia jeszcze w szklarni i zadnych grzybow nie bedzie ?
    :-)

    J.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: