eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.misc.elektronikaznalezc kluczeRe: znalezc klucze
  • Data: 2020-01-27 17:28:19
    Temat: Re: znalezc klucze
    Od: "J.F." <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Użytkownik "Paweł Pawłowicz" napisał w wiadomości grup
    dyskusyjnych:5e2f0918$0$17343$6...@n...neostrad
    a.pl...
    W dniu 27.01.2020 o 16:32, RoMan Mandziejewicz pisze:
    >> Za komuny receptury wędlin były ścisłe a za fałszowanie szło się
    >> siedzieć. Prywatne zakłady konkurowały z państwowymi JAKOŚCIĄ.

    >Teoretycznie. Na przedmiocie "Chemiczne i instrumentalne metody
    >analizy żywności" (nie ja wymyśliłem tą nazwę) robiliśmy wtedy
    >oznaczenia azotynów (dziś azotanów III) w wyrobach mięsnych. Czasem
    >zawartość mieściła się w normach, czasem były kilkukrotne
    >przekroczenia. Po zmianie systemu zrobiło się ciekawie: azotynów
    >zwykle nie było, ale jak się już trafiły, to przekroczenie było
    >kilkudziesięciokrotne (odświeżanie zzieleniałego mięsa). Po kilku
    >latach wszystkie analizy wychodziły tak samo: zero. I musiałem
    >opracować nowe ćwiczenie, bo zrobiło się nudno.

    Czyli teraz czyms innym sie konserwuje ?

    >A jakbyś popatrzył na wyniki oznaczeń mykotoksyn w keczupie... to
    >dopiero była zabawa (nie odrzucano zgniłych pomidorów). Dziś
    >przekroczenia się nie zdarzają. Znowu nuda.

    Tak swietnie odrzucaja te zgnile, czy takie metody maja, ze grzyby i
    mykotoksyny ubite ?


    J.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: