eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.misc.elektronikaznalezc kluczeRe: znalezc klucze
  • Data: 2020-01-27 17:00:24
    Temat: Re: znalezc klucze
    Od: Paweł Pawłowicz <pawel.pawlowicz13@gmailDOTcom> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    W dniu 27.01.2020 o 16:32, RoMan Mandziejewicz pisze:
    > Hello Paweł,
    >
    > Monday, January 27, 2020, 4:14:10 PM, you wrote:
    >
    >>> Ja wiem że żyje się lepiej niż za komuny ale to nie powód żeby nie
    >>> zauważyć że mogło by się żyć jeszcze lepiej. Zresztą może przesadzam z
    >>> tym że żyje się lepiej, bo jak donosi NIK właśnie pobiliśmy rekord
    >>> umieralności, edukacja leży, w telewizji propaganda gorsza niż za starej
    >>> komuny, zdrowsi też nie jesteśmy, żarcie to kompletna porażka
    >> Co do edukacji i propagandy pełna zgoda, ale w kwestii "żarcia" to
    >> pojechałeś po bandzie aż iskrami posypało. Z analizą żywności mam
    >> zawodowo związek (łatwo sprawdzić jaki) od wielu lat, nie ulega cienia
    >> wątpliwości że jakość żywności poprawiła się kolosalnie (!) od czasów
    >> komuny.
    >
    > Nie mam pojęcia, o jakiej żywności myślisz ale jeśli chodzi o mięso i wędliny,
    > to ilość pompowanej w nie wody i żeli jest zastraszająca. Jak widzę
    > etykietę z zawartością boczku w boczku 64% to nawet nie myślę o
    > kupnie. Gorzej, gdy już normalnego boczku wędzonego nie ma gdzie
    > kupić.

    Nikt nie każe Ci kupować szynki za 7.50, a z zakupem lepszej nie ma
    problemu. Przynajmniej we Wrocławiu.

    > Za komuny receptury wędlin były ścisłe a za fałszowanie szło się
    > siedzieć. Prywatne zakłady konkurowały z państwowymi JAKOŚCIĄ.

    Teoretycznie. Na przedmiocie "Chemiczne i instrumentalne metody analizy
    żywności" (nie ja wymyśliłem tą nazwę) robiliśmy wtedy oznaczenia
    azotynów (dziś azotanów III) w wyrobach mięsnych. Czasem zawartość
    mieściła się w normach, czasem były kilkukrotne przekroczenia. Po
    zmianie systemu zrobiło się ciekawie: azotynów zwykle nie było, ale jak
    się już trafiły, to przekroczenie było kilkudziesięciokrotne
    (odświeżanie zzieleniałego mięsa). Po kilku latach wszystkie analizy
    wychodziły tak samo: zero. I musiałem opracować nowe ćwiczenie, bo
    zrobiło się nudno.
    A jakbyś popatrzył na wyniki oznaczeń mykotoksyn w keczupie... to
    dopiero była zabawa (nie odrzucano zgniłych pomidorów). Dziś
    przekroczenia się nie zdarzają. Znowu nuda.

    > Ja pamiętam polędwicę sopocką jako wędlinę wędzoną na zimno, która
    > kroiło się na cieniutkie plasterki, o pięknym, tęczowo lśniącym
    > przekroju.

    Młody byłeś... ja też.
    :-)

    P.P.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: