-
21. Data: 2017-09-23 12:26:43
Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
Od: Bytomir Kwasigroch <f...@g...com>
użytkownik J.F. napisał:
> regulator ma niby rozdzielczosc 0.1 C, to istotnie nie powinno.
>
> J.
Widocznie ma chu..wy soft albo łączenie termistora, trza wylutować
i zmierzyć merdając kabelkiem w lewo/prawo, standardy wykonania
ichnich dupereli w tej klasie cenowej są pod luda, a nie przemysł.
Time is money.
Też sprawiłem sobie podobny, chodzi bardzo ładnie.
http://tinyurl.com/yd2n9u9p W środku bez zastrzeżeń, guziki mają
bodaj 2-3 funkcje, trza nad nim posiedzieć 5 minut żeby zaskoczyć
co i jak.
Co do ceny, jest śmiesznie niska. Człek jeszcze 10 lat temu
dłubał samodzielnie takie ustrojstwa, a teraz? Chyba nie ma sensu do
prostych zastosowań.
-
22. Data: 2017-09-23 12:52:56
Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
Od: Zenek Kapelinder <4...@g...com>
Cale ksiazki sa o gotowaniu w niskich temperaturach a chcesz zebym przyblizyl.
Poszukaj sobie w necie przepisow. Garnki specjalne do tego robia, tyle moge
przyblizyc. Uwazasz ze jak woda wrze w temperaturze 97 stopni to jak w garnku z
kartoflami bedzie 95 to sie nie ugotuja? W tajemnicy Ci napisze ze kilka dni temu
zrobilem gulasz. Temperatura w garnku jakies 85 stopi. Fakt ze dlugo sie to robilo
ale w smaku bije na glowe taki z garnka w ktorym bulgocze.
-
23. Data: 2017-09-23 13:00:35
Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
Od: Robert Wańkowski <r...@w...pl>
W dniu 2017-09-23 o 12:52, Zenek Kapelinder pisze:
> Cale ksiazki sa o gotowaniu w niskich temperaturach a chcesz zebym przyblizyl.
Poszukaj sobie w necie przepisow. Garnki specjalne do tego robia, tyle moge
przyblizyc. Uwazasz ze jak woda wrze w temperaturze 97 stopni to jak w garnku z
kartoflami bedzie 95 to sie nie ugotuja? W tajemnicy Ci napisze ze kilka dni temu
zrobilem gulasz. Temperatura w garnku jakies 85 stopi. Fakt ze dlugo sie to robilo
ale w smaku bije na glowe taki z garnka w ktorym bulgocze.
>
A gdyby tak w tym garnku z gulaszem obniżyć ciśnienie? Będzie bulgotać w
85°C. Może będzie jeszcze lepsza ta potrawa. :-) A na pewno byłby to
jeszcze jeden chwyt marketingowy. Abstrahując oczywiście od Twojego gulaszu.
Robert
-
24. Data: 2017-09-23 13:07:22
Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Pan J.F. napisał:
>> Ale można tak zagrzać wodę na herbatę. Tu wyjaśnienie: do zaparzania
>> h~ nie powinno się wody doprowadzać do wrzenia, jak wypraktykowałem
>> najlepiej jedynie do jakichś 90°, a nawet z półtora stopnia mniej:
>> kwestia indywidualnego smaku.
>
> IMO to po takiej "niedogotowanej" wodzie jakies swinstwa w herbacie
> plywaja. Ale to moze byc kwestia wody ... i moze cukru.
Dla kawy długoletnie badania naukwe wykazały, że optymalną temperaturą
jest 82°C. W przypadku herbaty nie jest to jednoznaczne, ale czarna
powinna być parzona w wysokiej temperaturze, ale jednak poniżej wrzenia
-- może władnie w okolicach 90°C. Natomiast dla zielonej parametr ten
jest o wiele niższy, może być 60°C a nawet mniej. Z tym że przeważnie
chodzi o wodę przegotowaną i studzoną (choć od tego mogą być wyjątki).
Jarek
--
Z rozkoszy tego świata | i nieraz się w piernatach
ilości niepomiernej | pomyśli w porze nocnej
zostanie nam po latach | ha, trudno, lecz herbata,
herbaty szklanka wiernej | herbaty szklanka mocnej
-
25. Data: 2017-09-23 13:15:51
Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Pan Robert Wańkowski napisał:
>> Cale ksiazki sa o gotowaniu w niskich temperaturach a chcesz zebym
>> przyblizyl. Poszukaj sobie w necie przepisow. Garnki specjalne do tego
>> robia, tyle moge przyblizyc. Uwazasz ze jak woda wrze w temperaturze 97
>> stopni to jak w garnku z kartoflami bedzie 95 to sie nie ugotuja?
>> W tajemnicy Ci napisze ze kilka dni temu zrobilem gulasz. Temperatura
>> w garnku jakies 85 stopi. Fakt ze dlugo sie to robilo ale w smaku bije
>> na glowe taki z garnka w ktorym bulgocze.
>
> A gdyby tak w tym garnku z gulaszem obniżyć ciśnienie? Będzie bulgotać
> w 85°C. Może będzie jeszcze lepsza ta potrawa. :-) A na pewno byłby to
> jeszcze jeden chwyt marketingowy. Abstrahując oczywiście od Twojego gulaszu.
Skoro są na rynku ciśnieniowe szybkowary, to mogą być i wolnowary.
Jarek
--
"O szóstej wieczorem żołnierze dostają gulasz z kartoflami, o pół do
dziewiątej idzie wojsko do latryny, żeby się wyknocić, o dziewiątej
idzie spać. Przed takim wojskiem nieprzyjaciel pierzcha ze zgrozą."
-
26. Data: 2017-09-23 13:56:36
Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
Od: Zenek Kapelinder <4...@g...com>
Wypromuj wolnowar podcisnieniowy. Mozliwe ze kupe kasy zarobisz, z naciskiem na kupe.
Kiedys tez uwazalem ze bulgotanie do gotowania niezbedne. Sprawdzilem i nie jest
niezbedne.
-
27. Data: 2017-09-23 14:15:31
Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
Od: Paweł Pawłowicz <p...@w...up.wroc.pl.>
W dniu 23.09.2017 o 13:07, Jarosław Sokołowski pisze:
[...]
> Dla kawy długoletnie badania naukwe wykazały, że optymalną temperaturą
> jest 82°C. W przypadku herbaty nie jest to jednoznaczne, ale czarna
> powinna być parzona w wysokiej temperaturze, ale jednak poniżej wrzenia
> -- może władnie w okolicach 90°C.
Kiedyś czajniczek z naparem stał na szczycie samowara przez wiele
godzin. Dziś podobny (?) efekt można uzyskać czymś takim:
http://allegro.pl/turecki-czajnik-do-herbaty-1-2-1-8
l-gastro-mid-hp-i6776559971.html?reco_id=354575a0-a0
58-11e7-9fdd-ecf4bbd61b40
Jest tam nawet przepis, ale zapomnieli napisać, że wodę w dolnym
czajniczku należy gotować długo, im dłużej, tym lepiej. Z praktyki: po
pięciu godzinach napar w górnym czajniczku nabiera tego specyficznego
dla tureckiej herbaty aromatu.
P.P.
-
28. Data: 2017-09-23 14:16:18
Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
Od: Mario <M...@...pl>
W dniu 22.09.2017 o 16:02, JaNus pisze:
> A za nim - ja też :)
> Polega ona na tym, że miota się pomiędzy dwoma wskazaniami, a różnica
> jest większa, niż dopuszczalny (przez producenta) błąd, bo sięga 1,6
> stopnia: raz pokazuje 20?, a po jakichś 2,5 sek. - 18,4? które znów
> wyświetla te niespełna 3 sek. i wraca do 20-tu...
> Regulator jest chiński, o taki
> http://allegro.pl/termostat-stc1000-regulator-temper
atury-220v-nowy-i6893601297.html
>
>
> Zasilany jest z sieci, no i pierwsze co mi przyszło do głowy, to upewnić
> się, czy owa "frustracja" nie jest przypadkiem spowodowana jakimiś
> skokami napięcia. Aha, dodam jeszcze, że jednak *najczęściej* wskazuje
> stabilnie, "migotanie zastawek" to jedynie ostatnia cyfra, raz o 1 w
> górę, po czym znów w dół. Czyli jednak *może* on wyświetlać "po bożemu".
>
> Sprawdzenie hipotezy z zasilaniem jako przyczyną polegało na podłączeniu
> go do regulowanego autotransformatora, i próbie uzyskania wahania
> wskazań, przy zmianie napięcia zasilania: bezskutecznie! Tzn. mogłem dać
> mu 250V, i zmniejszać nawet do 100, i żadnego "migotania zastawek" nie
> wywołałem tym.
>
> No ale może przyczyną są jakieś zakłócenia, typu jakichś pików
> napięciowych, w pojedynczych połówkach sinusoidy?
Sprawdź czy reaguje na zakłócenia zbliżając np suszarkę, albo zapalarkę
do gazu. Można też zwinąć razem przewody zasilające regulatora i tej
zapalarki, czy suszarki.
> A może ktoś zna jakieś
> inne jeszcze powody?
Może nie pracują któreś młodsze bity i ten miernik zawsze pokazuje
temperaturę z taką rozdzielczością. A może uszkodzona jakaś pojemność na
wejściu od czujnika temperatury. Może coś nie tak w filtrze sieciowym.
>Przy czym interesują mnie tylko takie, które by
> dało się wyeliminować ;-)
Możesz dopiąć pojemność na wejściu i zobaczyć czy skoki ustaną.
Możesz też zasilić przez filtr sieciowy i sprawdzić czy się poprawiło.
> Np przez owinięcie diwajsu w folię aluminiową, i podłączenie jej do
> uziemienia (?)
Ale zakłócenia mogą wchodzić po zasilaniu. W warunkach domowych większe
szanse że w kablach będzie jakiś syf, a nie w powietrzu.
--
pozdrawiam
MD
-
29. Data: 2017-09-23 14:45:11
Temat: regulator temperatury wpada we frustrację :)
Od: Zenek Kapelinder <4...@g...com>
A jak byl nowy to tez tak skakalo?
-
30. Data: 2017-09-23 14:52:47
Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
Od: "J.F." <j...@p...onet.pl>
Dnia Sat, 23 Sep 2017 04:56:36 -0700 (PDT), Zenek Kapelinder
> Wypromuj wolnowar podcisnieniowy. Mozliwe ze kupe kasy zarobisz, z
> naciskiem na kupe. Kiedys tez uwazalem ze bulgotanie do gotowania
> niezbedne. Sprawdzilem i nie jest niezbedne.
Przemianie skrobii w ziemniakach nie jest niezbedne.
Ale juz ekstrakcji niektorych skladnikow moze pomoc - patrz chemiczne
"destylacja z para wodna".
J.