eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.misc.elektronikaregulator temperatury wpada we frustrację :)Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
  • Data: 2017-09-23 19:36:26
    Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
    Od: "Pszemol" <P...@P...com> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    "Paweł Pawłowicz" <p...@w...up.wroc.pl.> wrote in message
    news:59c6929d$0$645$65785112@news.neostrada.pl...
    > W dniu 23.09.2017 o 18:43, Pszemol pisze:
    > [...]
    >> Twarda woda, czyli taka o wysokim pH, daje herbatę o ciemnym,
    >> bardziej brązowym kolorze.
    >> Miękka woda, czyli o pH 7, daje herbatę o jasnym, bardziej czerwonym
    >> kolorze.
    >
    > pH i twardość to różne pojęcia.
    > Pierwsze dotyczy jonów wodorowych (tak naprawdę hydroniowych,
    > ale nie czepiajmy się), drugie głównie wapniowych i magnezowych.

    Doskonale sobie z tego zdaję sprawę, ale jedno się z drugiego wynika.
    Woda twarda ma własności buforujące CO2 a więc utrzymuje pH na
    wysokim poziomie 8 i więcej. Woda destylowana bez rozpuszczonego
    CO2 będzie mieć pH 7 ale w praktyce, z dostępem do powietrza
    i zawartego w powietrzu CO2 będzie mieć ph niższe, może 6,5, może 6.
    Barwniki herbaty, tak jak papierek lakmusowy, reagują na pH:
    w niskim pH będą jasno czerwone, w wysokim pH będą buro brązowe.
    To samo barwniki czerwonej kapusty lub buraków. Reagują na pH.
    Dlatego wkrapiasz do zmielonych buraczków trochę soku z cytryny
    aby rozjaśnić je i zrobić bardziej czerwone.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: