eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.misc.samochodyplych do chlodnicy HondaRe: plych do chlodnicy Honda
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
    From: "kogutek" <s...@g...pl>
    Newsgroups: pl.misc.samochody
    Subject: Re: plych do chlodnicy Honda
    Date: Thu, 26 May 2011 19:33:20 +0000 (UTC)
    Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
    Lines: 34
    Message-ID: <irm9tv$5tg$1@inews.gazeta.pl>
    References: <irjohm$igk$1@inews.gazeta.pl> <irjuk7$adp$1@inews.gazeta.pl>
    <4ddd8422$0$2456$65785112@news.neostrada.pl>
    <irk7gn$16a$1@inews.gazeta.pl>
    <4dde0d71$0$2459$65785112@news.neostrada.pl>
    NNTP-Posting-Host: localhost
    Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    X-Trace: inews.gazeta.pl 1306438400 6064 172.20.26.234 (26 May 2011 19:33:20 GMT)
    X-Complaints-To: u...@a...pl
    NNTP-Posting-Date: Thu, 26 May 2011 19:33:20 +0000 (UTC)
    X-User: sok_marchwiowy
    X-Forwarded-For: 46.113.188.40
    X-Remote-IP: localhost
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.samochody:2371376
    [ ukryj nagłówki ]

    Tomasz Pyra <h...@s...spam.spam> napisał(a):

    > W dniu 2011-05-26 02:39, kogutek pisze:
    > > Tomasz Pyra<h...@s...spam.spam> napisał(a):
    > >
    > >> W dniu 2011-05-26 00:08, kogutek pisze:
    > >>
    > >>> Glikol z wodą miesza się w każdej proporcji. Dla mnie
    > >>> odpowiednia jest 90% glikolu i 10% wody.
    > >>
    > >> A jaki powód dla takich proporcji?
    > >> Grzejesz płyn do 140C?
    > > nie, normalnie do 90. Pomyśl co może być w praktycznie samym glikolu takiego
    > > cudownego że warto nim zalewać układ chłodzenia.
    >
    > Jak ktoś lubi przy -12C mieć zamarznięty płyn w chłodnicy, to faktycznie
    > sam glikol jest cudowny ;)
    >
    > Bo akurat najniższą temperaturę zamarzania ma glikol z wodą w
    > proporcjach 70%/30%.
    > Dalsze dolewanie glikolu powoduje że płyn zamarznie szybciej.
    >
    > I właśnie po to dolewa się wody, a nie "bo tania" - sam glikol zamarza w
    > -12C, a po dolaniu 50% wody już w -34C.
    >
    > Wysokie stężenia glikolu podnoszą temperaturę wrzenia i stosuje się je
    > tam gdzie płyn będzie narażony na wysokie temperatury.
    >
    Strzeliłeś doktorat z którego nic nie wynika. Nie znasz się i tyle. A to takie
    proste. Cep jest bardziej skomplikowany. Wystarczy spojrzeć ..... A`figa z
    makiem. Podoktoryzuj się jeszcze.

    --
    Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: