eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.misc.elektronikadym do wedzeniaRe: dym do wedzenia
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
    From: " sok marchwiowy" <s...@N...gazeta.pl>
    Newsgroups: pl.misc.elektronika
    Subject: Re: dym do wedzenia
    Date: Tue, 17 Feb 2009 21:43:49 +0000 (UTC)
    Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
    Lines: 34
    Message-ID: <gnfb2k$k10$1@inews.gazeta.pl>
    References: <gnf1h6$ak4$1@nemesis.news.neostrada.pl>
    NNTP-Posting-Host: localhost
    Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    X-Trace: inews.gazeta.pl 1234907029 20512 172.20.26.243 (17 Feb 2009 21:43:49 GMT)
    X-Complaints-To: u...@a...pl
    NNTP-Posting-Date: Tue, 17 Feb 2009 21:43:49 +0000 (UTC)
    X-User: sok_marchwiowy
    X-Forwarded-For: 195.69.80.7
    X-Remote-IP: localhost
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.elektronika:557505
    [ ukryj nagłówki ]

    doktorek <q...@m...pl> napisał(a):

    > jak to jest zrobione, domysla sie ktos? jak to zrobic taniej?
    > http://bradleysmoker.eseecommerce.com/detail.php?pid
    =29&category_id=5
    >
    > generator dymu do wedzarki. jeden taki krazek spala sie w calosci w ciagu 20
    > minut, Generuje czysty dym w stalej ilosci.
    >
    >
    Mała komora wielkości krążka. Pod spodem grzałka. Wszystko odbywa się przy
    bardzo małym dopływie powietrza, albo wręcz bez dopływu powietrza. Bez
    powietrza się tylko dymi a z powietrzem potrafi się zapalić. Doktoryzowałem
    się z wędzenia za pomocą dymu w płynie. To bardzo przyjazna technologia nie
    mająca nic wspólnego z " chemią ". Dym w płynie robią w ten sposób ze spalają
    określone gatunki drewna i przepuszczają dym przez wodę. Potem to oczyszczają
    z substancji rakotwórczych i szkodliwych. Śmieszne jest to ze te szkodliwe
    substancje nie wpływają na smak i trwałość wędzonki. Następnie oczyszczony
    roztwór zagęszczają przez odparowanie wody. Miałem trochę takiego roztworu. To
    działa. Robiłem najprostszą metodą. Rozrobiłem w wiaderku i zamaczałem udka od
    kurczaka. Po zamoczeniu do opiekacza żeby wyschły i tak kilkanaście razy.
    Upierdliwe to było, ale na próbę moglem się pobawić. Efekt był bardzo dobry.
    Brakowało jedynie koloru wędzonki, bo do koloru jest oddzielna kąpiel.
    Instalacja do takiego wędzenia prosta. W fabrykach kiełbas rozpylają taki
    wodny roztwór urządzeniami podobnymi do pistoletu do malowania natryskowego.
    Robią to w wielkich komorach. Panuje tam określona temperatura, żeby w
    przerwach między pryskaniami wysychało. Łatwo to powtórzyć w domu. Już się
    zabierałem do przerobienia ultradźwiękowego nawilżacza ale coś mi się w środku
    uwaliło i nie mogę jeść jeszcze z pół roku wędzonego. To sobie na razie
    darowałem. Ale jak mi się zdrowie poprawi i schudnę z 20 kilo to do tematu
    wrócę bo widzę ze w tym szaleństwie jest metoda. Do wódzi maszynerię też sobie
    zrobiłem. Żaden kryzys mnie nie ruszy.

    --
    Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: