eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.comp.pecetTo jest podróba Waszym zdaniem?Re: To jest podróba Waszym zdaniem?
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!nf1.ipartners.pl!ipartners.pl!news2.ipartne
    rs.pl!not-for-mail
    From: Maciek "Babcia" Dobosz <b...@j...org.pl>
    Newsgroups: pl.comp.pecet
    Subject: Re: To jest podróba Waszym zdaniem?
    Date: Wed, 20 Apr 2011 10:42:17 +0200
    Organization: GTS Energis
    Lines: 42
    Message-ID: <20110420104217.7a7a30dc@babcia-workstation>
    References: <ioeh5h$o62$1@news.onet.pl> <ioei11$s1q$1@news.onet.pl>
    <iofac6$32i$1@inews.gazeta.pl> <ioh4km$6ov$1@news.onet.pl>
    <ioh4pg$e9f$6@inews.gazeta.pl> <ioh554$6ov$2@news.onet.pl>
    <t...@4...com>
    <20110418154643.5559efd1@babcia-workstation>
    <s...@4...com>
    <20110419151446.028a1215@babcia-workstation>
    <v...@4...com>
    NNTP-Posting-Host: 217.153.152.74
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
    Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
    X-Trace: news2.ipartners.pl 1303288974 31340 217.153.152.74 (20 Apr 2011 08:42:54
    GMT)
    X-Complaints-To: a...@i...pl
    NNTP-Posting-Date: 20 Apr 2011 08:42:54 GMT
    X-Newsreader: Claws Mail 3.7.2 (GTK+ 2.18.3; x86_64-pc-linux-gnu)
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.comp.pecet:1193474
    [ ukryj nagłówki ]

    Dnia 2011-04-20, o godz. 08:59:06
    Przesmiewca <b...@o...pl> napisał(a):

    > Pewnie, ze robiono, tylko co innego smak a co innego zawartosc.
    > Ludziom sie wydaje, ze jak cos smaczne, np. wedlina, to musi byc
    > swieze i zrobione z dobrych jakosciowo surowcow. Tylko, ze to
    > nieprawda. Sam kiedys pilem niezle w smaku bimbry (dopoki znajomy
    > nie dostal pracy w laboratorium na wspomnianym wyzej chromatografie),
    > ale wcale nie to oznaczalo, ze byly dobrze wydestylowane.

    Wiesz - ja bimbru na chromatografie nie badałem a raczej
    organoleptycznie właśnie. Ilość fuzli bezpośrednio przekłada się na
    jakość destylacji a dość dobrą oceną ich ilości jest także tzw. efekt
    dnia następnego. ;-)

    > W porzadku, chociaz piszac wodka mialem w domysle zwykla, czysta, nie
    > barwiona czy jakas kolorowa/smakowa, gdzie rzeczywiscie moga dodac
    > pare E. Ale zawartosc tych E jest szczatkowa, w przypadku domowego
    > destylatu szkodliwych substancji bedzie wiecej. Oczywiscie dostepnosc

    Pisałem o kolorowych z Exxx - zerknij w pierwszy post. Chyba Dark Whisky
    czy innych tego typu wynalazków z Polmosu w Zielonej Górze nie
    próbowałeś ;-)

    > do lepszej aparatury podwyzsza jakosc produktu, ale kowalski z zacieru
    > przepuszczonego na bimbrownicy z bańki mleczarskiej wyprodukuje niezly
    > koktail chemiczny.

    Dlatego pisałem że zależy to od aparatury i doświadczenia. Jak w latach
    80-tych bawiłem się w bimbrownika (chyba co drugi wtedy pędził ;-) )
    to miałem zestawioną szklaną aparaturę z niewielką kolumnę
    rektyfikacyjną i ściśle kontrolowałem proces. Nie szedłem w ilość a w
    jakość bo głównie robiłem destylaty z owoców. Większość bimbrowników
    robiło jednak masówkę na handel i to faktycznie było paskudne.

    Zdrówko

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: