eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.misc.elektronikaSzybkochłodząca lodówka
Ilość wypowiedzi w tym wątku: 118

  • 61. Data: 2013-08-06 23:32:39
    Temat: Re: Szybkochłodząca lodówka
    Od: John Smith <d...@b...pl>

    On 06-08-2013 22:50, Jarosław Sokołowski wrote:
    > Pan John Smith napisał:
    >
    >>>>>> Pracowałem w czeskim browarze, tam robią piwo w 7°C,
    >>>>>> a majstrowie (w czasie pracy) piją tylko takie piwo.
    >>>>> W pracy człowiek nie jedną mękę znosi. Trzeba było spytać,
    >>>>> co piją jak skończą szychtę.
    >>>> Pytałem. Odpowiadali: pijemy to samo :)
    >>> Ale czy w tej samej temperaturze?
    >> Raczej nie, przecież piwo po kilku godzinach się ogrzeje.
    >
    > To nie mógł ochłodzić (lub niedopuścić do podgrzania)? A może nie ma
    > takiej potrzeby? Może to piwo o temperaturze 7°C, to coś jak mleko
    > prosto od krowy, czyli pite przy parametrach technologicznych?
    > Może właściwa temperatura spożycia powinna być wyższa?
    Przelejesz do kufla to temperatura podskoczy o kilka stopni, ale nie do
    pokojowej. Normalka.
    Kilka butelek piwa można było codziennie legalnie wynieść poza zakład,
    jedyne o co prosili, to aby puste butelki wracały z powrotem.


    >>>> Mistrz zakładu wypijał 10 litrów (słownie dziesięć) piwa
    >>>> drożdżowego dziennie.
    >>>
    >>> Czy "piwo drożdzowe" znaczy tu coś konkretnego? Każde piwo jest
    >>> drożdżowe, ale te krótko i intensywnie fermentowane, które mają
    >>> nieodfiltrowane zdechłe drożdże, pija się zwykle zimniejsze od
    >>> innych.
    >>
    >> Piwo które jest w sklepach jest odfiltrowane (bez osadów i drożdży)
    >> i najczęściej pasteryzowane, czyli lura dla piwosza, można to wylać
    >> tylko do ścieku.
    >
    > E tam. Filtracja (przez jakieś okrzemki) zawsze była elementem produkcji
    > większości gatunków piwa. A osady, to tylko wyjątkowo, w czymś takim
    > jak piwo grodziskie lub podobne.

    Tamta ekipa piła tylko niefiltrowane, mętne piwo i mówili, że takie jest
    najlepsze. Ja się nie przyzwyczaiłem.
    K.


  • 62. Data: 2013-08-06 23:41:15
    Temat: Re: Szybkochłodząca lodówka
    Od: John Smith <d...@b...pl>

    On 06-08-2013 22:25, Lisciasty wrote:
    > W dniu wtorek, 6 sierpnia 2013 21:53:37 UTC+2 użytkownik John Smith napisał:
    >
    >> Zamiast rozważać jak "coś" (dobre słowo) szybko schłodzić, warto się
    >> zastanowić, gdzie zdobyć towar o wysokiej jakości przetransportowany bez
    >> zwłoki, ogrzania i nadmiernych wstrząsów.
    >> Polecam piwo niepasteryzowane piwo z beczek z przyzakładowych sklepach.
    >> I co najważniejsze - zaraz po produkcji.
    >
    > Nie przeczę że taka opcja byłaby wyśmienita, ale mi chodzi o warunki polowe,
    camping odległy o 10km od wioski, w której to wiosce być może da się kupić coś
    lepszego niż bełt z grupy żywiec czy kompanii piwowarskiej. A jeżeli się nawet uda,
    to i tak nikt tam nie trzyma tego w lodówce, nie chucha ani dmucha :]

    Czyli napój chmielowy, piwem tego nazwać nie można.

    A apropo pytania wątkowego, dosłownie potraktowanego. Widziałem
    aparaturę do chłodzenia piwa po pasteryzacji, wymienniki ciepła
    przepływowe, pierwszy etap zimna woda, drugi etap ciekły azot. Piwo
    schładzane z około 70°C do około 10°C w czasie krótszym od 10 sekund.
    Masz odpowiedź. :)
    Przez wymiennik ciepła przechodziły hektolitry piwa na godzinę.
    K.


  • 63. Data: 2013-08-06 23:47:23
    Temat: Re: Szybkochłodząca lodówka
    Od: butek <email.is@invalid>

    W dniu 06.08.2013 23:26, Lisciasty pisze:
    >
    > zresztą co to za fun chłodzić zwykłą lodówką, tu trzeba coś kompletnie od czapy ;)
    >

    Termocykler? :D

    --
    butek
    Safety note: Don't put all your enriched uranium hexafluoride in one
    bucket. Use at least two or three buckets and keep them in separate
    corners of the room. This will prevent the premature build-up of a
    critical mass.


  • 64. Data: 2013-08-06 23:48:05
    Temat: Re: Szybkochłodząca lodówka
    Od: RoMan Mandziejewicz <r...@p...pl.invalid>

    Hello Lisciasty,

    Tuesday, August 6, 2013, 11:26:52 PM, you wrote:

    >> Poradzą sobie. W końcu tyle żuli.
    > Panowie, ja nie pytałem o problem logistyczny z przewozem lodówki,
    > trzymajcie się tematu :] Ilość żuli jest aistotna, przewiezienie
    > klasycznej lodówki nie wchodzi w grę, zresztą co to za fun chłodzić
    > zwykłą lodówką, tu trzeba coś kompletnie od czapy ;)

    Od czapy to jest numer z czteropakiem, anteną samochodową i szmata
    nasączoną benzyną. Bardzo skuteczne.

    --
    Best regards,
    RoMan
    Nowa strona: http://www.elektronika.squadack.com (w budowie!)


  • 65. Data: 2013-08-06 23:48:44
    Temat: Re: Szybkochłodząca lodówka
    Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>

    Lisciasty napisał:

    >> Poradzą sobie. W końcu tyle żuli.
    >
    > Panowie, ja nie pytałem o problem logistyczny z przewozem lodówki,
    > trzymajcie się tematu :] Ilość żuli jest aistotna, przewiezienie
    > klasycznej lodówki nie wchodzi w grę, zresztą co to za fun chłodzić
    > zwykłą lodówką, tu trzeba coś kompletnie od czapy ;)

    Wciąż mi się wydaje, że chłodzenie agregatem ze złomiastej lodówki
    będzie najlepsze. Jednocześnie skuteczne i spełnia warunki odczpistości.

    --
    Jarek


  • 66. Data: 2013-08-07 00:01:11
    Temat: Re: Szybkochłodząca lodówka
    Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>

    Pan John Smith napisał:

    >>>>>>> Pracowałem w czeskim browarze, tam robią piwo w 7°C,
    >>>>>>> a majstrowie (w czasie pracy) piją tylko takie piwo.
    >>>>>> W pracy człowiek nie jedną mękę znosi. Trzeba było spytać,
    >>>>>> co piją jak skończą szychtę.
    >>>>> Pytałem. Odpowiadali: pijemy to samo :)
    >>>> Ale czy w tej samej temperaturze?
    >>> Raczej nie, przecież piwo po kilku godzinach się ogrzeje.
    >>
    >> To nie mógł ochłodzić (lub niedopuścić do podgrzania)? A może nie ma
    >> takiej potrzeby? Może to piwo o temperaturze 7°C, to coś jak mleko
    >> prosto od krowy, czyli pite przy parametrach technologicznych?
    >> Może właściwa temperatura spożycia powinna być wyższa?
    > Przelejesz do kufla to temperatura podskoczy o kilka stopni, ale nie
    > do pokojowej. Normalka.

    Aha. Czyli majster na szychcie obciągał do gardła wprost z kadzi,
    skoro "tam robią piwo w 7°C, a majstrowie (w czasie pracy) piją
    tylko takie piwo".

    > Tamta ekipa piła tylko niefiltrowane, mętne piwo i mówili, że takie
    > jest najlepsze. Ja się nie przyzwyczaiłem.

    No to się wyjaśniło. Pili półprodukt, a nie piwo. Jakaś brzeczka trochę
    podfermentowana, albo co, skoro dało się tego wchłonąć dziesięć litrów.
    Nie mówię, że niedobre -- bundz też dobry, choć można go tylko jeść
    w szłasie lub w niewielkiej odległości, bo długo się nie uchowa.

    --
    Jarek


  • 67. Data: 2013-08-07 00:03:26
    Temat: Re: Szybkochłodząca lodówka
    Od: "Jeffrey" <s...@w...onet.pl>

    Lisciasty wrote:
    > W dniu wtorek, 6 sierpnia 2013 15:10:38 UTC+2 użytkownik Jarosław
    > Sokołowski napisał:
    >
    >> Przecież się pobiją! A przynajmniej temat, komu należy w pierwszej
    >> kolejności (bo ma legitymację kombatanta, dziecko na ręku, jest w
    >> ciąży), zdominuje całość dyskusji.
    >
    > Ale za to poczuję się jak udzielny władca :] Wyobraź sobie takie
    > stado w upale, spragnione, czekające na zimnego browara. Zrobią
    > wszystko co im każę :P
    >
    > L.

    hehe niezłe :) ale jednak powinieneś chłodzić tyle piw naraz co
    uczestników, żeby po 1 było :)

    jeffrey


  • 68. Data: 2013-08-07 00:05:03
    Temat: Re: Szybkochłodząca lodówka
    Od: "Jeffrey" <s...@w...onet.pl>

    RoMan Mandziejewicz wrote:
    > Hello Jarosław,
    >
    > Tuesday, August 6, 2013, 12:46:53 AM, you wrote:
    >
    >>>> Gdzie?
    >>> Podłączam się do pytania, bo chyba ~dziesięciokrotnie (+VAT :) )
    >>> przepłacam :D
    >> Pierwsze trafienie w guglu -- http://www.transportwsuchymlodzie.pl
    >> Od 1 lipca 2013 r. cena lodu wynosi 45 PLN brutto za 10 kg.
    >> Więc tylko dwukrotnie (się pomyliłem). Te dwa złote, to mi w głowie
    >> zostało z jakichś bardziej hurtowych rozważań. Pewnie jako cena
    >> netto.
    >
    > Nie każdy mieszka w Warszawie :(

    magazyn główny linde ma w Gdańsku :)

    jeffrey


  • 69. Data: 2013-08-07 00:12:44
    Temat: Re: Szybkochłodząca lodówka
    Od: "Jeffrey" <s...@w...onet.pl>

    Lisciasty wrote:
    > W dniu wtorek, 6 sierpnia 2013 14:53:21 UTC+2 użytkownik Mamba
    > napisał:
    >
    >> Potrzebna jest porządna 6kg gaśnica śniegowa. Posiada ona zawór
    >> służący do dozowania ilości CO2. Wylatujące CO2 ma temperaturę ok.
    >> -78 st. C, woda w wiadrze zamarza błyskawicznie.
    >
    > Brzmi ciekawie, musze poszukać jakiej starej gaśnicy i się pobawić
    > experymentalnie :P
    >
    > L.

    stare gaśnice miały zawór na pokrętło, wstawiało się 2 flaszki do tego
    gumowego fartucha i lekko odkręcało zaworek
    teraz mają zawory naciskowe ale też można eksperymentować

    jeffrey


  • 70. Data: 2013-08-07 00:13:52
    Temat: Re: Szybkochłodząca lodówka
    Od: "J.F." <j...@p...onet.pl>

    Dnia Tue, 06 Aug 2013 22:27:12 +0200, Paweł Pawłowicz napisał(a):
    > W dniu 2013-08-06 22:05, J.F. pisze:
    >>> W gaśnicy jest ciekły. To coś jak LPG, ciśnienie nie jest duże.
    >> Punkt krytyczny 31C, 78at. A przeciez na tym sie mozliwosci lata nie
    >> koncza :-)
    >
    > Ale to niczego nie zmienia :-)

    Zmienia - w temperaturze pokojowej moze i cisnienie nie jest duze, ale
    w 31C bedzie zapewne 78 at ... i dalej roslo, ale juz powoli.


    >>>> A propos - temperatura krytyczna 31C ... czy po podgrzaniu gasnicy do
    >>>> 32C cos jeszcze chlodzi ?
    > Tak.
    >
    >>>> CO2 przy rozprezaniu zapewne sie oziebia, ale to nie samo co odparowanie.
    >>>> Chyba lepiej wstepnie gasnice schlodzic, chocby w wodzie z kranu.
    >>> Gaśnica, jak sama nazwa wskazuje, jest *śniegowa*. Ciekły dwutlenek
    >>> węgla rozpręża się do suchego lodu (w tym wypadku suchego śniegu).
    >>> To ten śnieg chłodzi.
    >> Ale czy w temeraturze poczatkowej 35C tez ?
    > Tak :-)
    > Istotny jest bilans energii. Po przekroczeniu temperatury krytycznej nie
    > dzieje się nic cudownego.

    Cos tam sie dzieje - ciecz zaczyna latac, a potem znika.

    Nie wiem co tam sie dalej dzieje, ale tak mi wychodzi ze cieplo do
    bilansu trafi z powietrza/Sloneczka zamiast z piwa :-(


    J.

strony : 1 ... 6 . [ 7 ] . 8 ... 12


Szukaj w grupach

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: