-
Data: 2013-08-06 21:53:37
Temat: Re: Szybkochłodząca lodówka
Od: John Smith <d...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora
[ pokaż wszystkie nagłówki ]On 06-08-2013 18:00, Jarosław Sokołowski wrote:
> Pan John Smith napisał:
>
>>>>> Zbyt zimne piwo traci całkowicie smak i aromat...
>>>>> 12C to aż za zimne aby docenić jego smak.
>>>>> No chyba że jakieś siki pijesz tylko aby się upić.
>>>>
>>>> Pracowałem w czeskim browarze, tam robią piwo w 7°C,
>>>> a majstrowie (w czasie pracy) piją tylko takie piwo.
>>>
>>> W pracy człowiek nie jedną mękę znosi. Trzeba było spytać,
>>> co piją jak skończą szychtę.
>>
>> Pytałem. Odpowiadali: pijemy to samo :)
>
> Ale czy w tej samej temperaturze?
Raczej nie, przecież piwo po kilku godzinach się ogrzeje.
>
>> Mistrz zakładu wypijał 10 litrów (słownie dziesięć) piwa
>> drożdżowego dziennie.
>
> Czy "piwo drożdzowe" znaczy tu coś konkretnego? Każde piwo jest
> drożdżowe, ale te krótko i intensywnie fermentowane, które mają
> nieodfiltrowane zdechłe drożdże, pija się zwykle zimniejsze od
> innych.
Piwo które jest w sklepach jest odfiltrowane (bez osadów i drożdży) i
najczęściej pasteryzowane, czyli lura dla piwosza, można to wylać tylko
do ścieku.
Cały ten wątek jest śmiechu warty, pracowałem w tym browarze w ramach
wymiany studenckiej w latach osiemdziesiątych. Wtedy nie używało się
chemii do produkcji, a wyznacznikiem jakości końcowego produktu była
jakość produkcji i czystości na wszystkich etapach produkcji.
Kadzie 3x3x3 metry gdy już lśniły czystością, były jeszcze wyjaławiane
roztworem kwasu siarkowego i płukane.
Tak starannie przygotowane piwo można było nie tylko pić ale i się
delektować. A dlaczego wątek śmieszny? Bo piwo jest napojem szlachetnym,
po pierwszym ogrzaniu go do temperatury pokojowej, przetrzymaniu kilka
godzin i ponownym ochłodzeniu już nie jest tym samym napojem, choćby
uwidacznia się goryczka a piwo traci na delikatności.
Zamiast rozważać jak "coś" (dobre słowo) szybko schłodzić, warto się
zastanowić, gdzie zdobyć towar o wysokiej jakości przetransportowany bez
zwłoki, ogrzania i nadmiernych wstrząsów.
Polecam piwo niepasteryzowane piwo z beczek z przyzakładowych sklepach.
I co najważniejsze - zaraz po produkcji.
K.
Następne wpisy z tego wątku
- 06.08.13 22:05 J.F.
- 06.08.13 22:25 Lisciasty
- 06.08.13 22:27 Paweł Pawłowicz
- 06.08.13 22:30 Jarosław Sokołowski
- 06.08.13 22:43 J.F.
- 06.08.13 22:50 Jarosław Sokołowski
- 06.08.13 22:58 Jarosław Sokołowski
- 06.08.13 23:26 Lisciasty
- 06.08.13 23:32 John Smith
- 06.08.13 23:41 John Smith
- 06.08.13 23:47 butek
- 06.08.13 23:48 RoMan Mandziejewicz
- 06.08.13 23:48 Jarosław Sokołowski
- 07.08.13 00:01 Jarosław Sokołowski
- 07.08.13 00:03 Jeffrey
Najnowsze wątki z tej grupy
- Aliexpress zaczął oszukiwać na bezczelnego.
- OpenPnP
- taka skrzynka do kablowki
- e-paper
- 60 mA dużo czy spoko?
- Dziwne zachowanie magistrali adresowej w 8085
- Współczesne mierniki zniekształceń nieliniowych THD audio, produkują jakieś?
- Jaki silikon lub może klej?
- Smar do video
- Litowe baterie AA Li/FeS2 a alkaliczne
- "ogrodowa linia napowietrzna"
- jaki zasilacz laboratoryjny
- jaki zasilacz laboratoryjny
- Puszka w ziemię
- T-1000 was here
Najnowsze wątki
- 2025-02-21 Warszawa => Key Account Manager IT <=
- 2025-02-21 Warszawa => Data Engineer (Tech Lead) <=
- 2025-02-21 Aliexpress zaczął oszukiwać na bezczelnego.
- 2025-02-21 Warszawa => System Architect (Java background) <=
- 2025-02-21 Kula w łeb
- 2025-02-21 Warszawa => System Architect (background deweloperski w Java) <=
- 2025-02-21 Warszawa => Solution Architect (Java background) <=
- 2025-02-21 Lublin => JavaScript / Node / Fullstack Developer <=
- 2025-02-21 Pawel S
- 2025-02-21 Warszawa => Key Account Manager (Usługi HR) <=
- 2025-02-21 Katowice => Senior Field Sales (system ERP) <=
- 2025-02-21 Chrzanów => Programista NodeJS <=
- 2025-02-21 Wrocław => Konsultant wdrożeniowy Comarch XL/Optima (Księgowość i
- 2025-02-21 Warszawa => Administrator Systemów Windows IT <=
- 2025-02-21 Wrocław => Specjalista ds. Sprzedaży (transport drogowy) <=