eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.misc.elektronikaSzybkochłodząca lodówkaRe: Szybkochłodząca lodówka
  • Data: 2013-08-06 21:53:37
    Temat: Re: Szybkochłodząca lodówka
    Od: John Smith <d...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    On 06-08-2013 18:00, Jarosław Sokołowski wrote:
    > Pan John Smith napisał:
    >
    >>>>> Zbyt zimne piwo traci całkowicie smak i aromat...
    >>>>> 12C to aż za zimne aby docenić jego smak.
    >>>>> No chyba że jakieś siki pijesz tylko aby się upić.
    >>>>
    >>>> Pracowałem w czeskim browarze, tam robią piwo w 7°C,
    >>>> a majstrowie (w czasie pracy) piją tylko takie piwo.
    >>>
    >>> W pracy człowiek nie jedną mękę znosi. Trzeba było spytać,
    >>> co piją jak skończą szychtę.
    >>
    >> Pytałem. Odpowiadali: pijemy to samo :)
    >
    > Ale czy w tej samej temperaturze?
    Raczej nie, przecież piwo po kilku godzinach się ogrzeje.


    >
    >> Mistrz zakładu wypijał 10 litrów (słownie dziesięć) piwa
    >> drożdżowego dziennie.
    >
    > Czy "piwo drożdzowe" znaczy tu coś konkretnego? Każde piwo jest
    > drożdżowe, ale te krótko i intensywnie fermentowane, które mają
    > nieodfiltrowane zdechłe drożdże, pija się zwykle zimniejsze od
    > innych.

    Piwo które jest w sklepach jest odfiltrowane (bez osadów i drożdży) i
    najczęściej pasteryzowane, czyli lura dla piwosza, można to wylać tylko
    do ścieku.

    Cały ten wątek jest śmiechu warty, pracowałem w tym browarze w ramach
    wymiany studenckiej w latach osiemdziesiątych. Wtedy nie używało się
    chemii do produkcji, a wyznacznikiem jakości końcowego produktu była
    jakość produkcji i czystości na wszystkich etapach produkcji.
    Kadzie 3x3x3 metry gdy już lśniły czystością, były jeszcze wyjaławiane
    roztworem kwasu siarkowego i płukane.
    Tak starannie przygotowane piwo można było nie tylko pić ale i się
    delektować. A dlaczego wątek śmieszny? Bo piwo jest napojem szlachetnym,
    po pierwszym ogrzaniu go do temperatury pokojowej, przetrzymaniu kilka
    godzin i ponownym ochłodzeniu już nie jest tym samym napojem, choćby
    uwidacznia się goryczka a piwo traci na delikatności.

    Zamiast rozważać jak "coś" (dobre słowo) szybko schłodzić, warto się
    zastanowić, gdzie zdobyć towar o wysokiej jakości przetransportowany bez
    zwłoki, ogrzania i nadmiernych wstrząsów.
    Polecam piwo niepasteryzowane piwo z beczek z przyzakładowych sklepach.
    I co najważniejsze - zaraz po produkcji.
    K.


Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: