eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.rec.foto.cyfrowaŚwiatło widzialneRe: Światło widzialne
  • Data: 2009-12-30 13:26:55
    Temat: Re: Światło widzialne
    Od: "J.F." <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Użytkownik "Andrzej S." <A_S@nie_nie.pl> napisał w wiadomości
    news:4b3b154d$1@news.home.net.pl...
    > XX YY pisze:
    >> zakrecenie filtra odcinajacego podczerwien na obiektyw jest
    >> fanaberia
    >> - chyba ze chcesz fotografowac wnetrze pieca hutniczego ?
    > Wnetrze pieca to nie podczerwien, a gleboka podczerwien,
    > postrzegana technikami bolometrycznymi, czyli bardziej
    > przypominajacymi
    > pomiar temperatur.

    Zalezy jakiego pieca.
    Zwykla kamerka krzemowa cz-biala bez filtra - koniec papierosa
    bardzo dobrze widoczny, zapalona zapalka w polu widzenia powoduje
    wariacje ..

    Wiec pytanie czy piec ma w srodku 200 stopni, 500 czy 800 ..

    > Nie wiem jak tam jest z tymi filtrami wbudowanymi w aparaty,
    > ale w ciemnym pomieszczeniu nalezy otworzyc migawke i spojrzec
    > na oko pilota telewizyjnego.

    Nie trzeba ciemnego pomieszczenia - taki sobie ten filtr, bo diode
    widac wyraznie.
    Ale to dosc bliska podczerwien, rzedu 800nm, krzem sie konczy przy
    ~1100nm.

    > Mam aparat - tu oko pilota widac jak jasny punkt. Mam kamerke
    > - tu widac ciemny pokój oswietlany pilotem jak latarka!

    Czyli nie jest tez taki zly ten filtr.

    > Dobre odciecie bliskiego IR da filtr wodny - znaczy akwarium
    > przed obiektywem.

    Hm, wlasnie ogladam irde przez szklanke wody - wcale nie odcina
    dobrze.
    Moze akwarium trzeba :-)

    J.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: