eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.misc.elektronikaOszczędniejsza lodówkaRe: Oszczędniejsza lodówka
  • Data: 2013-11-03 14:39:37
    Temat: Re: Oszczędniejsza lodówka
    Od: DJ <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    On 2013-11-03 13:15:12 +0100, "Grzegorz" <n...@g...pl> said:

    >>> W środku luzem wlewa się syntetyczny, silikonowy olej smarujący
    >>
    >> Nie słyszałem żeby silikonowe ktoś lał w zwykłe urządzenia chłodnicze.
    >
    > A jednak. Freon mógł mieć zwykły olej, zamienniki już nie.
    > Może nie silikon ale syntetyk.

    Wiesz że gdzieś dzwoni, ale nie wiesz dokładnie gdzie ;)
    Lodówki domowe obecnie najczęściej robione są na R-600a, izobutan.
    Doskonale pracować może na oleju mineralnym.
    Drugi w kolejności stosowany w lodówkach to R-134a, ten potrzebuje POE.

    > Zamienniki muszą się zachowywać podobnie.
    > I tu ciekawostka. Nie można ot tak sobie do instalacji wtłoczyć
    > zamiast freonu jego zamiennik.

    Zamiennik jak najbardziej można. Tylko nie można byle którego. A
    dropin-ów jest trochę. Tylko zwykle dla małego urządzenia się nie
    opłaca.

    > Przecież ciśnienie to wytwarza sprężarka i będzie ono w przybliżeniu
    > takie same.

    Pytanie z czego to ciśnienie wytwarza. Z gazu dostępnego po stronie
    niskiego ciśnienia. Ma swoją pojemność skokową (domowe lodówki mają
    sprężarki tłokowe), w której mieści się określona masa gazu obecna przy
    określonym ciśnieniu. To zasób dosyć ograniczony.

    > Po stronie wtórnej

    Toż to nie transformator ;)))

    > bedzie ono mniejsze (głebsze schładzanie) ale
    [..]

    > Nie zmniejszymy ciśnienia "strony wysokiej" bo jest ono wytwarzane przez
    > spręzarkę.

    W obiegu zamkniętym znajduje się określona ilość masy. Zmniejszysz
    podawanie cieczy przez kapilarę, zmniejszysz dostępną ilość masy gazu
    na ssaniu sprężarki. Z pustego i Salomon nie naleje.

    > Zakładając wzrost lepkości ze spadkiem temperatury

    Już nawet zostawmy tę lepkość jako const.

    > to będzie ono nawet wyższe.

    Nie będzie. Przecież masz tam przemianę fazową gaz/ciecz, odbywającą
    się przy określonych T i P. Uzyskasz przyrost masy fazy ciekłej.
    Czekającej "w kolejce" do kapilary.

    > (Zakładając bo w pewnych temp. i przy odpowiednio wysokim ciśnieniu
    > mamy do czynienia z pewną osobliwością czynników chłodniczych która
    > polega na tym, że można tak sprężyć gaz, że jest on tak gęsty jak ciecz
    > a ciągle pozostaje gazem bo przy zdjęciu ciśnienia rozpręża się nie
    > przechodząc przemiany fazowej.

    I wówczas jest niezbyt użyteczny z punktu widzenia chłodnictwa.
    Piszesz o warunkach powyżej punktu krytycznego.

    --
    DJ

    PS. przy odpisywaniu na priv usun antyspamowy wpis z adresu

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: