-
21. Data: 2009-09-18 18:03:13
Temat: Re: Jak działa kuchnia indukcyjna?
Od: Shreek <p...@M...onet.pl>
marko1a napisał(a):
> Musi byc ferromagnetyk czyli taki metal który przyciągany jest przez magnes
> np. żelazo. Nie mam niklowych naczyń więc nie wiem czy też ten nikiel jako
> ferromagnetyk będzie działał prawidłowo.
>
> Aluminium, miedź to paramagnetyki bo magnes ich nei przyciąga więc kuchnia
> indukcyjna nie rozgrzeje takich garnków.
Tyle że w kuchni indukcyjnej nie chodzi o przyciąganie garnków ale o
indukcję prądów wirowych, które doprowadzają do rozgrzewania garnka.
Im lepszy przewodnik i jest jego większa masa (objętość) to popłyną
większe prądy wirowe.
--
M.
-
22. Data: 2009-09-18 20:15:14
Temat: Re: Jak działa kuchnia indukcyjna?
Od: Krzysztof Tabaczyński <k...@w...pl>
Użytkownik "grg12" <g...@c...at> napisał w wiadomości
news:2255c$4ab3c2f4$506cdd75$16727@news.chello.at...
> Papkin pisze:
>>
>>> Szklo jest nieprzezroczyste w podczerwieni 8-14um, przynajmniej
>>> sodowe i sodowo-wapniowe.
>>
>> no tak, zapomnialem o tym. Dziurki w blacie robic nie ma sensu i nie
>> mozna bo zaleje czujke syf predzej czy pozniej. Zostaje metoda pomiaru
>> temperatury pod garnkiem, ale wydaje mi sie ze bezwladnosc czujnika pod
>> tafla szkla moze byc za duza w stosunku do predkosci nagrzewania sie
>> garnka? Bo trzeba odciac powiedzmy po osiagnieciu 300C przez naczynie.
>> Ale moze sie myle, na pewno sa szybkie czujniki. Jak odetniesz przy 400C
>
> A może na odwrót - rozwiązanie podobne jak w niektórych lutownicach
> Wellera. Dno garnka z materiału o odpowiedniej temperaturze Curie - w
> razie przegrzania garnek przestaje skutecznie zwierać pole pętli, kuchenka
> odcina prąd (albo - podobnie jak aluminiowymi garnkami, spada wydajność
> grzania).
> Kto sie bierze za produkcje ekskluzywnych garnków ze stabilizacją
> temperatury? :)
Ale to będzie garnek "jednozakresowy".
Bigos Ci się uda, ale leczo już nie, albo odwrotnie.
Chyba, że punkt Curie będzie regulowany...
Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
-
23. Data: 2009-09-18 20:40:20
Temat: Re: Jak działa kuchnia indukcyjna?
Od: Padre <P...@n...net>
Mirek pisze:
> marko1a wrote:
>
>> Aluminium, miedź to paramagnetyki bo magnes ich nei przyciąga więc
>> kuchnia indukcyjna nie rozgrzeje takich garnków.
>>
>
> To chyba nie do końca prawda - jak już ktoś napisał rozgrzeje, ale
> słabiej.
Nie rozgrzeje wcale z prostej przyczyny - elektronika kuchenki sie
wyłączy i zasygnalizuje nieprawidłowe naczynie.
-
24. Data: 2009-09-18 20:43:21
Temat: Re: Jak działa kuchnia indukcyjna?
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Pan Krzysztof Tabaczyński napisał:
>> A może na odwrót - rozwiązanie podobne jak w niektórych lutownicach
>> Wellera. Dno garnka z materiału o odpowiedniej temperaturze Curie
>> - w razie przegrzania garnek przestaje skutecznie zwierać pole pętli,
>> kuchenka odcina prąd (albo - podobnie jak aluminiowymi garnkami,
>> spada wydajność grzania).
>> Kto sie bierze za produkcje ekskluzywnych garnków ze stabilizacją
>> temperatury? :)
>
> Ale to będzie garnek "jednozakresowy".
> Bigos Ci się uda, ale leczo już nie, albo odwrotnie.
> Chyba, że punkt Curie będzie regulowany...
Każdy garnek ma stabilizację temperatury -- jego wnętrze zazwyczaj
w większości wypełnia woda, a ją trudno doprowadzić do temperatury
wyższej niż 100 stopni. Więcej doprowadzonej energii oznacza tylko
szybsze wrzenie i szybsze parowanie (bywa to porządane w kuchennej
technologii), a w ekstremalnych przypadkach -- przypalenie (zwykle
mniej porządane).
Garnek z punktem Curie ciut powyżej stu stopni byłby dość uniwersalny.
Można w nim zagotować zupę, można wolniej lub szybciej odparowywać
sosy, ale trudniej coś przypalić. Tylko z czego go wykonać? Jakiś
stop gadolinu? 500 dolarów za kilogram -- sporo, ale da się przeżyć
(chyba żeby ten gadolin miał jakieś toksyczne własności, wtedy
z przeżywaniem gorzej).
--
Jarek
-
25. Data: 2009-09-18 20:44:34
Temat: Re: Jak działa kuchnia indukcyjna?
Od: Padre <P...@n...net>
> No i co to za szajs, nie da sie wykryc badajac sama prace cewki ze "coś
> nie halo"? Czy konieczny bylby czujnik temperatury pod szklana plyta
> (nie pękła) który zrobi "cut off"?
Ależ tam jest czujnik temperatury, tylko przy gwałtownym wzroście tejże
zanim czujnik pod ceramicznym blatem rozgrzeje sie do 250C to dno garnka
może mieć już i z 700C.
-
26. Data: 2009-09-18 20:51:16
Temat: Re: Jak działa kuchnia indukcyjna?
Od: Padre <P...@n...net>
> W takim przypadku wskazane jest wręcz zaimplementowac jakąś inteligencję w
> kuchni.
> Np. przycisk szybkiego wyboru " zagotowanie wody" Wstawiamy garnek z wodą,
> naciskamy ten przycisk. Pole indykcyjne wyłączy się automatycznie pole gdy
> temperatura czujnika osiągnie 100stopni.
> Albo smażenie i następnie wybór w jakiej temperaturze oleju, np. od 150-270
> stopni co 10 stopni.
Ale zrobiłeś odkrycie :) Takie funkcje ma większość jednopolowych
kuchenek indukcyjnych z allegro :) Problemem jest tylko histereza
wynikająca z błyskawicznego przenoszenia energii em a powolnego
temperatury przez płytę ceramiczną. Żeby upiec naleśniki na kuchence
indukcyjnej trzeba mieć ogólne pojęcie o jej konstrukcji :) Inaczej sie
przypalą, z gwarancją :) Im mniejsza masa naczynia i przyrządzanej
potrawy tym większe problemy.
-
27. Data: 2009-09-18 21:24:06
Temat: Re: Jak działa kuchnia indukcyjna?
Od: Jaroslaw Berezowski <p...@g...pl>
Dnia Fri, 18 Sep 2009 14:41:37 +0200, J.F. napisał(a):
> Ale takie wyzsze temperatury to sie chyba objawiaja i ponizej 8um.
Owszem. 8-14 wzielo mi sie z tego, ze takie testy robilem, tzn. takie
pasmo miala kamera termowizyjna, co nie znaczy, ze szklo sie robi
przezroczyste ponizej 8.
Z tego tutaj http://www.swiat-szkla.pl/images/artykuly/2007_12/26
r6.jpg
wynika, ze powyzej 3um jest juz slabo z przezroczystoscia. 3um wystarcza
na pewno na 200-250degc, ale nie na 100-120.
--
Jaroslaw "jaros" Berezowski
-
28. Data: 2009-09-19 09:39:12
Temat: Re: Jak działa kuchnia indukcyjna?
Od: J.F. <j...@p...onet.pl>
On Fri, 18 Sep 2009 23:24:06 +0200, Jaroslaw Berezowski wrote:
>Dnia Fri, 18 Sep 2009 14:41:37 +0200, J.F. napisał(a):
>> Ale takie wyzsze temperatury to sie chyba objawiaja i ponizej 8um.
>Z tego tutaj http://www.swiat-szkla.pl/images/artykuly/2007_12/26
r6.jpg
>wynika, ze powyzej 3um jest juz slabo z przezroczystoscia. 3um wystarcza
>na pewno na 200-250degc, ale nie na 100-120.
No ale 120 C nie pozwala na smazenie, a 250C to dopiero teflon zaczyna
odchodzic :-)
A to co pokazujesz to moze byc jakeis specjalne szklo,
"niskoemisyjne".
J.
-
29. Data: 2009-09-19 12:23:35
Temat: Re: Jak działa kuchnia indukcyjna?
Od: "marko1a" <m...@l...de>
Użytkownik "Padre" <P...@n...net> napisał w wiadomości
news:h90r88$8sp$1@mx1.internetia.pl...
> Nie rozgrzeje wcale z prostej przyczyny - elektronika kuchenki sie wyłączy
> i zasygnalizuje nieprawidłowe naczynie.
I własnie tak jest u mnie jak położę zwykły garnek to świeci się ikona "brak
garnka".
Marek
-
30. Data: 2009-09-19 12:26:49
Temat: Re: Jak działa kuchnia indukcyjna?
Od: "marko1a" <m...@l...de>
Użytkownik "Shreek" <p...@M...onet.pl> napisał w wiadomości
news:h90i11$uos$1@news.onet.pl...
>
> Tyle że w kuchni indukcyjnej nie chodzi o przyciąganie garnków ale o
> indukcję prądów wirowych, które doprowadzają do rozgrzewania garnka.
> Im lepszy przewodnik i jest jego większa masa (objętość) to popłyną
> większe prądy wirowe.
To że nie chodzi o przyciąganie to ja wiem. To jest tylko prosty test na
garnek czy się nadaje czy nie.
Że się da rozgrzać aluminium to też wiem. Ale konstrukcja kuchenki jest do
garnków z ferromagnetyków i paramagnetyków nie widzi i nie zagrzejesz choćby
nie wiem jakie prawa fizyki przytaczał.
Marek