eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.misc.elektronikaJak działa kuchnia indukcyjna?Re: Jak działa kuchnia indukcyjna?
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!news.nask.pl!news.nask.
    org.pl!not-for-mail
    From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
    Newsgroups: pl.misc.elektronika
    Subject: Re: Jak działa kuchnia indukcyjna?
    Date: Fri, 18 Sep 2009 20:43:21 +0000 (UTC)
    Organization: : : :
    Lines: 30
    Message-ID: <s...@a...mizar.org>
    References: <h8tpbf$3ud$1@inews.gazeta.pl> <h8tsvk$iqs$1@news.onet.pl>
    <4ab28b7e$1@news.home.net.pl>
    <f...@d...googlegroups.com>
    <4ab2a263$1@news.home.net.pl> <e...@n...yarross.net.pl>
    <4...@n...home.net.pl>
    <2255c$4ab3c2f4$506cdd75$16727@news.chello.at>
    <h90pom$bls$1@inews.gazeta.pl>
    NNTP-Posting-Host: alfa.mizar.org
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    X-Trace: pippin.nask.net.pl 1253306601 24565 148.81.130.52 (18 Sep 2009 20:43:21 GMT)
    X-Complaints-To: abuse ATSIGN nask.pl
    NNTP-Posting-Date: Fri, 18 Sep 2009 20:43:21 +0000 (UTC)
    User-Agent: slrn/0.9.8.1 (Linux)
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.elektronika:571656
    [ ukryj nagłówki ]

    Pan Krzysztof Tabaczyński napisał:

    >> A może na odwrót - rozwiązanie podobne jak w niektórych lutownicach
    >> Wellera. Dno garnka z materiału o odpowiedniej temperaturze Curie
    >> - w razie przegrzania garnek przestaje skutecznie zwierać pole pętli,
    >> kuchenka odcina prąd (albo - podobnie jak aluminiowymi garnkami,
    >> spada wydajność grzania).
    >> Kto sie bierze za produkcje ekskluzywnych garnków ze stabilizacją
    >> temperatury? :)
    >
    > Ale to będzie garnek "jednozakresowy".
    > Bigos Ci się uda, ale leczo już nie, albo odwrotnie.
    > Chyba, że punkt Curie będzie regulowany...

    Każdy garnek ma stabilizację temperatury -- jego wnętrze zazwyczaj
    w większości wypełnia woda, a ją trudno doprowadzić do temperatury
    wyższej niż 100 stopni. Więcej doprowadzonej energii oznacza tylko
    szybsze wrzenie i szybsze parowanie (bywa to porządane w kuchennej
    technologii), a w ekstremalnych przypadkach -- przypalenie (zwykle
    mniej porządane).

    Garnek z punktem Curie ciut powyżej stu stopni byłby dość uniwersalny.
    Można w nim zagotować zupę, można wolniej lub szybciej odparowywać
    sosy, ale trudniej coś przypalić. Tylko z czego go wykonać? Jakiś
    stop gadolinu? 500 dolarów za kilogram -- sporo, ale da się przeżyć
    (chyba żeby ten gadolin miał jakieś toksyczne własności, wtedy
    z przeżywaniem gorzej).

    --
    Jarek

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: