-
11. Data: 2009-09-18 06:45:42
Temat: Re: Jak działa kuchnia indukcyjna?
Od: "marko1a" <m...@l...de>
Użytkownik "Krzysztof Tabaczyński" <k...@w...pl> napisał w wiadomości
news:h8tql2$97e$1@inews.gazeta.pl...
> Rozumiem, że miedź i aluminium nie podlegają indukcji?
> A może to nie jest kuchenka INDUKCYJNA?
Musi byc ferromagnetyk czyli taki metal który przyciągany jest przez magnes
np. żelazo. Nie mam niklowych naczyń więc nie wiem czy też ten nikiel jako
ferromagnetyk będzie działał prawidłowo.
Aluminium, miedź to paramagnetyki bo magnes ich nei przyciąga więc kuchnia
indukcyjna nie rozgrzeje takich garnków.
Marek
-
12. Data: 2009-09-18 06:55:28
Temat: Re: Jak działa kuchnia indukcyjna?
Od: "marko1a" <m...@l...de>
Użytkownik "Papkin" <s...@s...net> napisał w wiadomości
news:4ab28b7e$1@news.home.net.pl...
> ja nie w temacie jak dziala ale czy sa kuchenki bardziej smart? U
> znajomego prosze Ciebie kot wlaczyl indukcje pod garnkiem wyjetym ze
> zmywarki i tak odlozonym na "palnik". Pustym w srodku.
Kot w kuchni? Po garnkachłazi? Pewnie dopiero co jeszcze zrobił kupkę w
kuwecie i łapkami ją zagrzebał jak to zwykle kot robi.
A fee. Fuj.
Marek
-
13. Data: 2009-09-18 09:22:37
Temat: Re: Jak działa kuchnia indukcyjna?
Od: "Papkin" <s...@s...net>
> Kot w kuchni? Po garnkachłazi? Pewnie dopiero co jeszcze zrobił kupkę
> w kuwecie i łapkami ją zagrzebał jak to zwykle kot robi.
> A fee. Fuj.
>
po wlacznikach sensorowych bedacych na jego sciezce. Nie wiem, wole kota ktory
sie myje czesto niz psa ktory wlazi w gowno na trawniku albo je zjada. Od
prawie 20lat mam koty i zyje. Sa odrobaczane oczywiscie co jakis czas. Nie
wychodzace. Domowe. Mucha tez siada na gownie i pozniej moze do garnka sie
wladowac, kto to wie.
-
14. Data: 2009-09-18 09:30:48
Temat: Re: Jak działa kuchnia indukcyjna?
Od: "Papkin" <s...@s...net>
> Szklo jest nieprzezroczyste w podczerwieni 8-14um, przynajmniej
> sodowe i sodowo-wapniowe.
no tak, zapomnialem o tym. Dziurki w blacie robic nie ma sensu i nie mozna bo
zaleje czujke syf predzej czy pozniej. Zostaje metoda pomiaru temperatury pod
garnkiem, ale wydaje mi sie ze bezwladnosc czujnika pod tafla szkla moze byc za
duza w stosunku do predkosci nagrzewania sie garnka? Bo trzeba odciac powiedzmy
po osiagnieciu 300C przez naczynie. Ale moze sie myle, na pewno sa szybkie
czujniki. Jak odetniesz przy 400C to chyba tez garnek sie da uratowac. Ten
ktory widzialem świecił już, ale nadal dobry i nie przecieka, tefal firma. Z
tym ze to jest tak zrobione ze jest zwykly garnek ktory jest wytloczony, zero
polaczen przy dnie to i tak nei bedzie przeciekac ;). A na dno od spodu jest
dolepiony taki "podstawek" i bardzo ladnie jest to polaczone tak ze ledwo co
widac spoine. No ale po takim katowaniu ze spoiny pocieklo, ale sa to ilosci
minimalne - 2 kropeki czegos ala cyna. Kot pouczony by nie wylaczac blokady ;)
-
15. Data: 2009-09-18 09:52:10
Temat: Re: Jak działa kuchnia indukcyjna?
Od: "marko1a" <m...@l...de>
Zaletą kuchni indukcyjnej jest to, że pole grzewcze ma temperaturę prawiew
taką jak garnek a przecież garnek ma prawie taką temperaturę jak to co sie w
nim znajduje.
Myślę że czujnik temperatury przyklejony pod płytą ceramiczną wskaże nieco
tylko mniejszą temperaturę niż obecna w garnku.
może 1-2 stopnie mniej ale to da się łatwo skorygować programowo.
W takim przypadku wskazane jest wręcz zaimplementowac jakąś inteligencję w
kuchni.
Np. przycisk szybkiego wyboru " zagotowanie wody" Wstawiamy garnek z wodą,
naciskamy ten przycisk. Pole indykcyjne wyłączy się automatycznie pole gdy
temperatura czujnika osiągnie 100stopni.
Albo smażenie i następnie wybór w jakiej temperaturze oleju, np. od 150-270
stopni co 10 stopni.
Gotowanie na małym lub dużym ogniu to byłby zakres temperatur 95-110 (moze
120?)
Problem ze spalonymi garnkami i patelniami byłby rozwiązany.
Nie uważam aby coś takiego znacznie podrożyło koszt kuchni indukcyjnej.
Marek
-
16. Data: 2009-09-18 12:41:37
Temat: Re: Jak działa kuchnia indukcyjna?
Od: "J.F." <j...@p...onet.pl>
Użytkownik "Papkin" <s...@s...net> napisał w wiadomości
news:4ab35360@news.home.net.pl...
>> Szklo jest nieprzezroczyste w podczerwieni 8-14um, przynajmniej
>> sodowe i sodowo-wapniowe.
> no tak, zapomnialem o tym.
Ale takie wyzsze temperatury to sie chyba objawiaja i ponizej 8um.
J.
-
17. Data: 2009-09-18 13:07:09
Temat: Re: Jak działa kuchnia indukcyjna?
Od: "marko1a" <m...@l...de>
Użytkownik "J.F." <j...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:h8vv6b$i14$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "Papkin" <s...@s...net> napisał w wiadomości
> news:4ab35360@news.home.net.pl...
>>> Szklo jest nieprzezroczyste w podczerwieni 8-14um, przynajmniej
>>> sodowe i sodowo-wapniowe.
>> no tak, zapomnialem o tym.
>
> Ale takie wyzsze temperatury to sie chyba objawiaja i ponizej 8um.
Chyba nie ma sensu dywagowac czy szkło przepuści czy nie.
W kuchenkach indukcyjnych jest szyba witrroceramiczna. Używam taką w której
2 pola są indukcyjne a dwa typowe grzałkowe.
Przecież pole grzałkowe jakoś grzeje naczynie przez przegrodę jaką jest
szyba witroceramiczna i także można spalić patelnię na takim polu.
Marek
-
18. Data: 2009-09-18 15:59:33
Temat: Re: Jak działa kuchnia indukcyjna?
Od: Mirek <i...@z...adres>
marko1a wrote:
> Aluminium, miedź to paramagnetyki bo magnes ich nei przyciąga więc kuchnia
> indukcyjna nie rozgrzeje takich garnków.
>
To chyba nie do końca prawda - jak już ktoś napisał rozgrzeje, ale
słabiej. Do roztapiania aluminium też stosuje się piece indukcyjne. Tak
się składa, że byłem zarówno w odlewni stali jak i aluminium, i nawet
gdybym się nie znał, to mógłbym zauważyć, że piece do stali robią
"buuuuuu..." a do aluminium "piiiiiii...".
Mirek.
-
19. Data: 2009-09-18 16:18:04
Temat: Re: Jak działa kuchnia indukcyjna?
Od: "Papa Smerf" <P...@z...zalasami.trala.la>
Órzytkownik "marko1a" napisał:
> Myślę że czujnik temperatury przyklejony pod płytą ceramiczną wskaże nieco
> tylko mniejszą temperaturę niż obecna w garnku.
> może 1-2 stopnie mniej ale to da się łatwo skorygować programowo.
> W takim przypadku wskazane jest wręcz zaimplementowac jakąś inteligencję w
> kuchni.
> Problem ze spalonymi garnkami i patelniami byłby rozwiązany.
> Nie uważam aby coś takiego znacznie podrożyło koszt kuchni indukcyjnej.
ale jak to mówią partacze: takie kuchenki i garnki były by prawie
niezniszczalne i biznes by się nie kręcił?:O(
-
20. Data: 2009-09-18 17:27:15
Temat: Re: Jak działa kuchnia indukcyjna?
Od: grg12 <g...@c...at>
Papkin pisze:
>
>> Szklo jest nieprzezroczyste w podczerwieni 8-14um, przynajmniej
>> sodowe i sodowo-wapniowe.
>
> no tak, zapomnialem o tym. Dziurki w blacie robic nie ma sensu i nie
> mozna bo zaleje czujke syf predzej czy pozniej. Zostaje metoda pomiaru
> temperatury pod garnkiem, ale wydaje mi sie ze bezwladnosc czujnika pod
> tafla szkla moze byc za duza w stosunku do predkosci nagrzewania sie
> garnka? Bo trzeba odciac powiedzmy po osiagnieciu 300C przez naczynie.
> Ale moze sie myle, na pewno sa szybkie czujniki. Jak odetniesz przy 400C
A może na odwrót - rozwiązanie podobne jak w niektórych lutownicach
Wellera. Dno garnka z materiału o odpowiedniej temperaturze Curie - w
razie przegrzania garnek przestaje skutecznie zwierać pole pętli,
kuchenka odcina prąd (albo - podobnie jak aluminiowymi garnkami, spada
wydajność grzania).
Kto sie bierze za produkcje ekskluzywnych garnków ze stabilizacją
temperatury? :)
GRG