-
201. Data: 2020-01-30 11:19:08
Temat: Re: znalezc klucze
Od: RadoslawF <r...@g...com>
W dniu 2020-01-30 o 10:32, Paweł Pawłowicz pisze:
>>>>> Tylko ja piszę o fałszowaniu wodą i żelami a ty o azotynach...
>>>> Technologia sie tez zmienila. Dawniej szynke moczono w saletrze, ktora
>>>> musiala wniknac gleboko.
>>>> Dzis sie nakluwa iglami i sol z azotynem wprowadza od razu do wnetrza.
>>>
>>> Ależ nastrzykiwało się też za komuny - to jest po prostu szybsza
>>> metoda peklowania. Ja pisze o pompowaniu wody z żelami.
>>
>> Raczej nie, maszyny do tego były drogie i z dewizach.
>
> Rączkami robili, strzykawką.
W produkcji przemysłowej nie opłacalne, ale pracownikom
aby więcej zostało dla nich opłacało się jak najbardziej.
Pozdrawiam
-
202. Data: 2020-01-30 11:31:24
Temat: Re: znalezc klucze
Od: Michał Jankowski <m...@f...edu.pl>
W dniu 30.01.2020 o 10:02, Kris pisze:
> W dniu środa, 29 stycznia 2020 22:45:05 UTC+1 użytkownik RoMan Mandziejewicz
napisał:
>> A kto mówi, że chcę za dychę?
>
> Widywałem w sklepach białe kiełbasy za ok 10zł/kg
> Nie mam pojęcia z czeggo oni to robia
> Ja regularnie sam robię biała kiełbase, wędzę kiełbasy, wedze wędliny i ryby
> Praktycznie sklepowych wędlin nie kupujemy
> I na przykładzie białej kiełbasy kiedyś liczyłem to koszt samych produktów,
przypraw, jelit wychodził ok 20zł/kg gotowej kiełbasy
> Pominąłem robociznę, prąd do maszynki itp bo robie dla siebie nie na handel.
> Ostatnio polędwicę dojrzewająca robiłem. Na samej wadze po 10 dniach ubyło pewnie
ze 25%
> 1kg polędwiczki kosztuje min 30zł+ cukier+sól+ przyprawy minus ubytek na wadze i
już wychodzi koszt 50zł/kg. Bez koszty robocizny. Gdybym to miał sprzedawać to pewnie
żeby wyjść na swoje po 75zł min od kilograma bym musiał liczyć.
>
Ależ ja chętnie zapłacę 80, tylko żebym miał pewność, że nie jest
faszerowana roztworem.
MJ
-
203. Data: 2020-01-30 11:38:37
Temat: Re: znalezc klucze
Od: Kris <k...@g...com>
W dniu czwartek, 30 stycznia 2020 11:31:27 UTC+1 użytkownik Michał Jankowski napisał:
> Ależ ja chętnie zapłacę 80, tylko żebym miał pewność, że nie jest
> faszerowana roztworem.
Na dzisiaj tak to chyba tylko jak Sam zrobisz ew kupisz od zaufanej osoby która robi
Ps
Akurat zrobieniu polędwicy dojrzewającej jest banalnie proste i mało czasochłonne
więc polecam zrobić;)
-
204. Data: 2020-01-30 15:04:45
Temat: Re: znalezc klucze
Od: Paweł Pawłowicz <pawel.pawlowicz13@gmailDOTcom>
W dniu 29.01.2020 o 22:45, RoMan Mandziejewicz pisze:
> Hello Paweł,
>
> Tuesday, January 28, 2020, 10:33:15 AM, you wrote:
>
> [...]
>
>> Szynkę kupuję wyłącznie we czwartki, nie każdego czwartku, nie jestem
>> wielkim entuzjastą wyrobów mięsnych. We czwartki dlatego, że do sklepu w
>> pobliżu uczelni przywożą wtedy porządną szynkę. Jedną! Samo centrum
>> dużego miasta.
>> Dobre wędliny da się kupić bez problemów.
>
> Jasne. Raz na tydzień, jeśli załapiesz się na jedną sztukę. Regularnie
> zaprzeczyłeś sam sobie.
Wiesz, we Wrocławiu mamy trochę sklepów z wędlinami. Ale rozumiem
Ciebie, z perspektywy kogoś, w czyim mieście jest tylko jeden, tak to
może wyglądać.
:-)
P.P.
-
205. Data: 2020-01-30 15:49:58
Temat: Re: znalezc klucze
Od: RoMan Mandziejewicz <r...@p...pl.invalid>
Hello Paweł,
Thursday, January 30, 2020, 3:04:45 PM, you wrote:
>>> Szynkę kupuję wyłącznie we czwartki, nie każdego czwartku, nie jestem
>>> wielkim entuzjastą wyrobów mięsnych. We czwartki dlatego, że do sklepu w
>>> pobliżu uczelni przywożą wtedy porządną szynkę. Jedną! Samo centrum
>>> dużego miasta.
>>> Dobre wędliny da się kupić bez problemów.
>> Jasne. Raz na tydzień, jeśli załapiesz się na jedną sztukę. Regularnie
>> zaprzeczyłeś sam sobie.
> Wiesz, we Wrocławiu mamy trochę sklepów z wędlinami. Ale rozumiem
> Ciebie, z perspektywy kogoś, w czyim mieście jest tylko jeden, tak to
> może wyglądać.
> :-)
Nie. Ja naprawdę mam co robić a nie jeździć od sklepu do sklepu i
doktoryzować się, który sklep ma jaką wędlinę dobrą i dlaczego jest to
jedna szynka tygodniowo. W tak dużym mieście jak Wrocław.
--
Best regards,
RoMan
Nowa strona: http://www.elektronika.squadack.com (w budowie!)