eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.misc.elektronikadym do wedzenia
Ilość wypowiedzi w tym wątku: 13

  • 1. Data: 2009-02-17 18:50:15
    Temat: dym do wedzenia
    Od: "doktorek" <q...@m...pl>

    jak to jest zrobione, domysla sie ktos? jak to zrobic taniej?
    http://bradleysmoker.eseecommerce.com/detail.php?pid
    =29&category_id=5

    generator dymu do wedzarki. jeden taki krazek spala sie w calosci w ciagu 20
    minut, Generuje czysty dym w stalej ilosci.



  • 2. Data: 2009-02-17 19:42:46
    Temat: Re: dym do wedzenia
    Od: Paweł Pawłowicz <p...@w...ar.wroc[kropka]pl>

    On Tue, 17 Feb 2009 19:50:15 +0100, "doktorek" <q...@m...pl> wrote:

    >jak to jest zrobione, domysla sie ktos? jak to zrobic taniej?
    >http://bradleysmoker.eseecommerce.com/detail.php?pi
    d=29&category_id=5

    Kupić dodatek do żywności:
    "Aromat dymu wędzarniczego" :-)

    Pozdrawiam,
    Paweł


  • 3. Data: 2009-02-17 20:00:20
    Temat: Re: dym do wedzenia
    Od: "Zibias" <q...@p...onet.pl>

    > generator dymu do wedzarki. jeden taki krazek spala sie w calosci w ciagu
    > 20 minut, Generuje czysty dym w stalej ilosci.

    Mam prostsze urządzenie, skrzynka do której wsypuje się na dno wiórki
    drewniane
    z odpowiedniego gatunku i od spodu podgrzewa dosyć mocno, można podgrzewać
    dowolnie, gazem,
    elektrycznie lub węglem. Wiórki zwęglają się, ale bez płomienia. Wydzielają
    dym i tyle.
    Komora wędzarnicza i tak jest oddzielona od komory podgrzewania w której
    jest palnik.

    Tutaj cała zabawa jest zautomatyzowana, jak? nie mam pojęcia, te
    kostki/krązki to na 100% prasowane
    wiórki z drewna o określonym gatunku(daje inny smak) Po zwęgleniu, taki
    krążek się pewnie rozpada
    do tego musi być jakiś system przepływu powietrza, najlepiej w kontrolowany
    sposób, do tego system grzania,
    na oko w tym urządzeniu elektryczny. Reszta to doświadczenie producenta.

    To tak wg mnie wygląda, może ktoś inny się wypowie szerzej.



  • 4. Data: 2009-02-17 20:22:20
    Temat: Re: dym do wedzenia
    Od: Włodzimierz Wojtiuk <w...@w...pl>


    Użytkownik "Zibias" <q...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
    news:gnf50n$lml$1@news.onet.pl...
    (ciap)
    > Tutaj cała zabawa jest zautomatyzowana, jak? nie mam pojęcia, te
    > kostki/krązki to na 100% prasowane
    > wiórki z drewna o określonym gatunku(daje inny smak) Po zwęgleniu, taki
    > krążek się pewnie rozpada
    > do tego musi być jakiś system przepływu powietrza, najlepiej w
    kontrolowany
    > sposób, do tego system grzania,
    > na oko w tym urządzeniu elektryczny. Reszta to doświadczenie producenta.
    >
    Mocy nie podają :/

    Włodek


  • 5. Data: 2009-02-17 20:43:43
    Temat: Re: dym do wedzenia
    Od: "doktorek" <q...@m...pl>

    moc ok. 500W.

    takie wiorki i podgrzewanie to ja tez mam i co 15 minut lece dosypywac co
    doprowadza do szalu.

    bardziej mnie interesuje jak prosto zrobic takie cos, by ten krazek albo
    porcja wiorkow byla wysypywana na cos goracego co jakis scisle okreslony
    czas.
    pytanie drugie jak w tym jest usuwany popiol?

    jakies dzwignie na silnikach krokowych sterowane zegarem?



  • 6. Data: 2009-02-17 21:43:49
    Temat: Re: dym do wedzenia
    Od: " sok marchwiowy" <s...@N...gazeta.pl>

    doktorek <q...@m...pl> napisał(a):

    > jak to jest zrobione, domysla sie ktos? jak to zrobic taniej?
    > http://bradleysmoker.eseecommerce.com/detail.php?pid
    =29&category_id=5
    >
    > generator dymu do wedzarki. jeden taki krazek spala sie w calosci w ciagu 20
    > minut, Generuje czysty dym w stalej ilosci.
    >
    >
    Mała komora wielkości krążka. Pod spodem grzałka. Wszystko odbywa się przy
    bardzo małym dopływie powietrza, albo wręcz bez dopływu powietrza. Bez
    powietrza się tylko dymi a z powietrzem potrafi się zapalić. Doktoryzowałem
    się z wędzenia za pomocą dymu w płynie. To bardzo przyjazna technologia nie
    mająca nic wspólnego z " chemią ". Dym w płynie robią w ten sposób ze spalają
    określone gatunki drewna i przepuszczają dym przez wodę. Potem to oczyszczają
    z substancji rakotwórczych i szkodliwych. Śmieszne jest to ze te szkodliwe
    substancje nie wpływają na smak i trwałość wędzonki. Następnie oczyszczony
    roztwór zagęszczają przez odparowanie wody. Miałem trochę takiego roztworu. To
    działa. Robiłem najprostszą metodą. Rozrobiłem w wiaderku i zamaczałem udka od
    kurczaka. Po zamoczeniu do opiekacza żeby wyschły i tak kilkanaście razy.
    Upierdliwe to było, ale na próbę moglem się pobawić. Efekt był bardzo dobry.
    Brakowało jedynie koloru wędzonki, bo do koloru jest oddzielna kąpiel.
    Instalacja do takiego wędzenia prosta. W fabrykach kiełbas rozpylają taki
    wodny roztwór urządzeniami podobnymi do pistoletu do malowania natryskowego.
    Robią to w wielkich komorach. Panuje tam określona temperatura, żeby w
    przerwach między pryskaniami wysychało. Łatwo to powtórzyć w domu. Już się
    zabierałem do przerobienia ultradźwiękowego nawilżacza ale coś mi się w środku
    uwaliło i nie mogę jeść jeszcze z pół roku wędzonego. To sobie na razie
    darowałem. Ale jak mi się zdrowie poprawi i schudnę z 20 kilo to do tematu
    wrócę bo widzę ze w tym szaleństwie jest metoda. Do wódzi maszynerię też sobie
    zrobiłem. Żaden kryzys mnie nie ruszy.

    --
    Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/


  • 7. Data: 2009-02-17 23:23:22
    Temat: Re: dym do wedzenia
    Od: "ArturVF500" <atatur@_usun-to_o2.pl>

    Użytkownik " sok marchwiowy" <s...@N...gazeta.pl> napisał w
    wiadomości news:gnfb2k$k10$1@inews.gazeta.pl...

    > Mała komora wielkości krążka. Pod spodem grzałka. Wszystko odbywa się przy
    > bardzo małym dopływie powietrza, albo wręcz bez dopływu powietrza. Bez
    > powietrza się tylko dymi a z powietrzem potrafi się zapalić.
    > Doktoryzowałem
    > się z wędzenia za pomocą dymu w płynie.

    mozesz podac uczelnie i tytul dr? chetnie przeczytal bym Twoja prace

    pozdrawiam
    Artur



  • 8. Data: 2009-02-17 23:34:07
    Temat: Re: dym do wedzenia
    Od: "zbyszek" <z...@o...eu>

    > Już się zabierałem do przerobienia ultradźwiękowego nawilżacza
    ...
    > Do wódzi maszynerię też sobie zrobiłem.
    ..
    A próbowałeś nawilżacz napełnić wódzią?



    z



  • 9. Data: 2009-02-17 23:59:41
    Temat: Re: dym do wedzenia
    Od: Marek <a...@a...pl>

    sok marchwiowy pisze:
    [...]
    > mająca nic wspólnego z " chemią ". Dym w płynie robią w ten sposób ze spalają
    > określone gatunki drewna i przepuszczają dym przez wodę. Potem to oczyszczają
    > z substancji rakotwórczych i szkodliwych. Śmieszne jest to ze te szkodliwe
    > substancje nie wpływają na smak i trwałość wędzonki. Następnie oczyszczony
    > roztwór zagęszczają przez odparowanie wody. Miałem trochę takiego roztworu.
    [...]
    Gdzie można takowy roztwór nabyć ?

    --
    Pozdrawiam
    Marek


  • 10. Data: 2009-02-18 00:11:24
    Temat: Re: dym do wedzenia
    Od: "Dariusz K. Ładziak" <l...@w...pdi.net>

    Użytkownik Paweł Pawłowicz napisał:
    > On Tue, 17 Feb 2009 19:50:15 +0100, "doktorek" <q...@m...pl> wrote:
    >
    >> jak to jest zrobione, domysla sie ktos? jak to zrobic taniej?
    >> http://bradleysmoker.eseecommerce.com/detail.php?pid
    =29&category_id=5
    >
    > Kupić dodatek do żywności:
    > "Aromat dymu wędzarniczego" :-)

    Kiedyś to się "dziegieć" nazywało...

    --
    Darek

strony : [ 1 ] . 2


Szukaj w grupach

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: