eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.misc.elektronikaregulator temperatury wpada we frustrację :)Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
  • Data: 2017-09-27 22:04:22
    Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
    Od: "re" <r...@r...invalid> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]



    Użytkownik "Pszemol"

    >>>>> Eee, nie! Woda po przegotowaniu traci rozpuszczone w niej
    >>>>> gazy,
    >>>>
    >>>> Traci je już w czasie gotowania dużo wcześniej... Woda o 40C ma
    >>>> dużo mniej gazów niż woda o temperaturze 20C.
    >>>
    >>> Nie wiem o co chodzi, ale intensywne szumienie w czajniku jest pod
    >>> koniec gotowania, wiec raczej 80-90 C.
    >>
    >> Intensywne szumienie bierze się zapewne stąd, że woda ulega
    >> zagotowaniu miejscowemu, tuż przy grzejniku, który sprawia że
    >> przecież reszta objętości wody się z tego miejsca nagrzewa.
    >>
    > Nie, nie, nie! To szumienie nie ma nic wspólnego z zagotowywaniem, to
    > jest (tak jak "J.F." napisał) intensywne odgazowywanie wody,
    > "granulacja", czyli wielkość bąbelków, jest bardzo drobna, przeciwnie
    > niż przy jej zagotowaniu, gdzie bąble szybko się łączą, i małych nieomal
    > nie widać. Ewidentnie to są *różne* zjawiska.

    Nie jest to ani ewidentne ani oczywiste :-)

    Ulatnianie się gazów miałeś na wykresie którego nie skomentowałeś.

    A granulacja bierze się stąd, że wrzeniu ulega cieniutka warstewka
    wody tuż przy gorącym grzejniku.
    W przypadku gdy cała objętość wody osiągnie temperaturę wody
    to wtedy bąble łączą się w duże - niestety to jest to samo zjawisko.

    >> Ja mam czajnik z płaskim denkiem, ale jak woda osiąga dużą
    >> temperaturę to można obejrzeć właśnie spiralę grzejną pod denkiem bo
    >> się formują bąble wrzenia w formie spirali na dnie - to samo dotyczy
    >> formowania się kamienia kotłowego najbardziej w miejscach gdzie jest
    >> grzałka i kamień wydziela się z gotującej wody.
    >>
    > Ale gdy powierzchnia jest ogrzewana bardziej równomiernie, to faza
    > "białego szumu" wyraźnie da się odróżnić od gotowania. Dzieli je zresztą
    > niemal 10 stopni!

    Zmierz temperaturę na granicy wody i grzejnika :-))
    Transfer ciepła tworzy gradient temperatury - powierzchnia grzejnika
    będzie gorętsza, dużo gorętsza niż te Twoje pomiary z objętości wody.
    Tam przy grzejniku jest już wrzenie podczas gdy reszta wody jeszcze
    ma te 10 stopni do zawrzenia.
    ---
    http://niusy.pl/@taktodziala.pl/9ym

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: