-
Data: 2016-01-13 20:29:04
Temat: Re: postarzanie nie poplaca
Od: Paweł Pawłowicz <p...@w...up.wroc [kropka] pl> szukaj wiadomości tego autora
[ pokaż wszystkie nagłówki ]W dniu 2016-01-13 o 18:16, J.F. pisze:
> Użytkownik "Paweł Pawłowicz" napisał w wiadomości grup
> dyskusyjnych:56967193$0$22835$6...@n...neostrad
a.pl...
> W dniu 2016-01-13 o 12:50, J.F. pisze:
> [...]
>>> http://sokolow.pl/pl/oferta/produkty,105,Tatar%20wo%
C5%82owy.html
>>> Nie tak duzo tej chemii.
>>> Choc azotyn oprocz konserwacji jest tez trucizna - oczywiscie w
>>> wiekszych dawkach (choc wcale nie takich duzych).
>
>> Azotyn sodu bardzo skutecznie hamuje rozwój Clostridium botulinum. Bez
>> niego byłoby dopiero "zabawnie".
>> Fakt, że jest sztandarowym "chłopcem do bicia" dla wszelkiej maści
>> "ekologów" wynika tylko z durnoty tych ostatnich.
>
> Trucizna tym niemniej tez jest. 71mg/kg ... trzeba by go zjesc ze 4 gramy.
>
> https://en.wikipedia.org/wiki/Sodium_nitrite
> warto doczytac i te nitrozoaminy.
Sprawa N-nitrozoamin jest bardzo złożona i daleeeko wykracza poza
artykulik z Wikipedii. Wykracza też poza temat grupy ;-)
> O ile wiem, to to stare, dobre peklowanie azotanem potasowym, powodowalo
> wlasnie powstanie azotynow, ktore byly aktywnym srodkiem hamujacym.
> Wiec od dluzszego czasu dodaje sie od razu azotyny.
Dobrze wiesz :-) Azotan (V) potasu wycofano ze względu na to, że nasze
babcie sypały go bez opamiętania do szynek i golonek.
W chwili obecnej sprzedaż azotynów (czyli azotanów (III)) jest zakazana,
dopuszczalne jest używanie i sprzedawanie peklosoli zawierającej co
najwyżej 0.6% azotynu.
P.P.
Następne wpisy z tego wątku
- 15.01.16 00:34 k...@g...com
- 14.01.16 19:34 re
- 14.01.16 19:49 re
- 14.01.16 22:16 re
- 14.01.16 22:18 re
- 15.01.16 23:04 Michał Baszyński
- 16.01.16 00:21 s...@g...com
- 16.01.16 00:51 RoMan Mandziejewicz
- 16.01.16 20:56 Michał Baszyński
- 18.01.16 11:40 yabba
- 25.01.16 00:05 re
- 25.01.16 12:08 yabba
- 26.01.16 20:47 re
- 28.01.16 09:37 yabba
Najnowsze wątki z tej grupy
- pradnica krokowa
- Nieustający podziw...
- Coś dusi.
- akumulator napięcie 12.0v
- Podłączenie DMA 8257 do 8085
- pozew za naprawę sprzętu na youtube
- gasik
- Zbieranie danych przez www
- reverse engineering i dodawanie elementów do istniejących zamkniętych produktów- legalne?
- Problem z odczytem karty CF
- 74F vs 74HCT
- Newag ciąg dalszy
- Digikey, SN74CBT3253CD, FST3253, ktoś ma?
- Szukam: czujnik ruchu z możliwością zaączenia na stałe
- kabelek - kynar ?
Najnowsze wątki
- 2025-01-17 Wróblewo => Analityk finansowy <=
- 2025-01-17 Żerniki => Specjalista ds. Employer Brandingu <=
- 2025-01-17 pradnica krokowa
- 2025-01-17 Warszawa => International Freight Forwarder <=
- 2025-01-17 Warszawa => Helpdesk Specialist <=
- 2025-01-17 Kraków => User Experience Designer <=
- 2025-01-17 Nieustający podziw...
- 2025-01-17 zawsze parkuj tyłem do ulicy
- 2025-01-16 nie będzie naprawy pod blokiem?
- 2025-01-16 korytarz zycia
- 2025-01-16 Katowice => Key Account Manager (ERP) <=
- 2025-01-16 Środa Wielkopolska => Specjalista ds. public relations <=
- 2025-01-16 Poznań => Konsultant Wdrożeniowy Comarch XL/Optima (Księgowość i
- 2025-01-16 Gdańsk => Full Stack web developer (obszar .Net Core, Angular6+) <=
- 2025-01-16 Re: Bodnatura BARDZO tanio wyceniła Owsiaka. HAŃBA!