-
11. Data: 2024-05-22 20:12:51
Temat: Re: napoje gazowane
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Pan Adam napisał:
> Kilka (kilkanaście?) lat temu widziałem adaptery SodaStream
> do większych butli CO2, takich na kilka lub kilkanaście kg.
> Nie używasz?
Czy ja naprawdę wyglądm na takiego, co ma kilkunastokilogramową
butlę CO2 pod łóżkiem?!
--
Jarek
-
12. Data: 2024-05-23 00:19:39
Temat: Re: napoje gazowane
Od: ptoki <p...@e...pl>
On 2024-05-21 09:28, J.F wrote:
> jak to się "produkuje"/rozlewa?
>
> Nasycic napój w dużym zbiorniku można, ale czy nie wykipi przy
> nalewaniu?
>
> -można ochłodzić,
> -nalewanie w komorze cisnieniowej? Chyba nie, trudne by to chyba było
> do realizacji.
>
> Hm, najprosciej to mi się wydaje wrzucic kawałek suchego lodu do
> butelki/puszki, przed zakapslowaniem/zawalcowaniem ...
>
> J.
Zagazowuje sie na linii. Wtedy mozna duzo tego gazu tam rozpuscic.
On potrzebuje nieco czasu aby wyjsc z cieczy.
Zalewa sie spokojnie to nie ma duzo piany.
--
Lukasz
-
13. Data: 2024-05-23 08:41:22
Temat: Re: napoje gazowane
Od: Robert Wańkowski <r...@w...pl>
W dniu 22.05.2024 o 17:47, J.F pisze:
> On Wed, 22 May 2024 17:03:39 +0200, Jarosław Sokołowski wrote:
>> Pan J.F napisał:
>>>> Mam diwajs, co się nazywa SodaStream, działa tak:
>>>>
>>>> https://youtu.be/F48mOARMZ_U?si=cWWnb2_t8U7noqYL&t=1
30
>>>
>>> A ile potem trzeba odczekac przed wyciągnieciem butelki?
>>> Bo jak tylko kilka sekund ... nadaje się na taśmę.
>>
>> Mniej więcej tyle. Czyli woda jest od razu nabąblowana.
>>
>>>>> -można ochłodzić,
>>>> Zawsze jest to wskazane.
>>> Ale czy wystarczające?
>>
>> Wskazane. Jak woda nie jest bardzo zimna, to też przyjmuje gaz.
>
> Ale tu bardziej chodzi o to, zeby po paru sekundach można było butelkę
> otworzyc i zawartość nie "wykipiała".
> Bo trzeba ją odczepic od "stanowiska gazowania" i jakoś zamknąć za
> chwilę.
>
>>>> "Wytwórnia wód gazowanych" to był jeden z popularniejszych biznesów
>>>> w PRL. Produkcja oranżady nie mogła być bardzo skomplikowana.
>>>
>>> Tylko hm ... ręczna produkcja? A ja pytam o taśmę, 3 tys but na godz,
>>> czy więcej.
>>
>> Za tegoż PRL-u w Dzieniku Telewizyjnym pokazywali obrazki z różnych
>> fabryk. Nie zawsze był to spust surówki, choć ten oczywiście był
>> najwyżej punktowany. Linię z Kryniczanką też widziałem. Dzisiaj takie
>> rzeczy dość łatwo można znaleźć na YT.
>
> Owszem, ale bywa, ze nie pokazują istotnych szczegółów.
>
>>>> Tak też robiłem -- i działało. Z tym że na początku wrzucony do wody
>>>> suchy lód obrastał mokrym lodem, co sprawiało, że proces nasycania
>>>> nie był błyskawiczny.
>>>
>>> A moze być bardzo powolny - byle zdążyć zamknąc, potem to juz czasu
>>> jest bardzo dużo :-)
>>
>> Proces nie jest jakoś szczególnie gwałtowny, czasu jest dosyć.
>>
>>> Tylko ... suchy lód jednak bąbelkuje, raczej nie widzę szans aby
>>> obrósł wodnym lodem ...
>>
>> Bąbluje dość słabo w sumie. Ja nie miałem wprawy w dozowaniu, gdy
>> coś zostawało, to obrastało i sporo tego lodu było.
>
> No, ja tam kojarze raczej poważne bąblowanie, ale to w "sztucznym
> dymie", gdy wrzucało się sporo suchego lodu do ciepłej wody.
> Ambitne ilości "dymu" przy tym powstawały :-)
>
> Tak czy inaczej - suchy lód ma -78C, woda/napój na początku +iles, to
> się nie może zetknąć :-)
> Dopóki będzie różnica temperatur, będzie gazować, i rozsadzać
> warstewkę lodu.
>
> Ale nie wykluczam, ze jak powstanie troche kryszkałków lodu wodnego,
> otoczą ten kawałek CO2, zmrozi je do tych -78C, i dalej będzie sobie
> powolutku bąblowało.
>
> W moim pytaniu to jednak bez znaczenia - potrzeba sekundy na
> zamkniecie butelki/puszki, a dalej to już nieistotne.
Nawet mniej. 25 puszek/s.
Robert
-
14. Data: 2024-05-23 11:10:39
Temat: Re: napoje gazowane
Od: "J.F" <j...@p...onet.pl>
On Thu, 23 May 2024 08:41:22 +0200, Robert Wańkowski wrote:
> W dniu 22.05.2024 o 17:47, J.F pisze:
>> On Wed, 22 May 2024 17:03:39 +0200, Jarosław Sokołowski wrote:
>>> Pan J.F napisał:
>> W moim pytaniu to jednak bez znaczenia - potrzeba sekundy na
>> zamkniecie butelki/puszki, a dalej to już nieistotne.
>
>
> Nawet mniej. 25 puszek/s.
https://youtu.be/luz0A684Q1k?t=99
To mi nie wygląda na 25/s. Raczej 2.5
Ale tu ... szybko
https://youtu.be/luz0A684Q1k?t=226
Widac, ze płyn jest stabilny i nie "kipi", a zakręca dopiero kolejna
maszyna.
Ale ... widać tez, ze po napełnieniu jest troche piany na szyjce,
oni jakos wycierają/myją te butelki potem, bo w sklepie to raczej nie
widać lepkich śladów na butelkach.
J.
-
15. Data: 2024-05-23 15:59:59
Temat: Re: napoje gazowane
Od: Robert Wańkowski <r...@w...pl>
W dniu 23.05.2024 o 11:10, J.F pisze:
> On Thu, 23 May 2024 08:41:22 +0200, Robert Wańkowski wrote:
>> W dniu 22.05.2024 o 17:47, J.F pisze:
>>> On Wed, 22 May 2024 17:03:39 +0200, Jarosław Sokołowski wrote:
>>>> Pan J.F napisał:
>
>>> W moim pytaniu to jednak bez znaczenia - potrzeba sekundy na
>>> zamkniecie butelki/puszki, a dalej to już nieistotne.
>>
>>
>> Nawet mniej. 25 puszek/s.
>
> https://youtu.be/luz0A684Q1k?t=99
>
> To mi nie wygląda na 25/s. Raczej 2.5
>
> Ale tu ... szybko
> https://youtu.be/luz0A684Q1k?t=226
Jak potrzeba, to zrobią szybką maszynę. Jak tu:
https://youtu.be/2MFHGU-ZXGs?si=pX_mok1j4p6hAuv6&t=3
10
>
>
> Widac, ze płyn jest stabilny i nie "kipi", a zakręca dopiero kolejna
> maszyna.
>
> Ale ... widać tez, ze po napełnieniu jest troche piany na szyjce,
> oni jakos wycierają/myją te butelki potem, bo w sklepie to raczej nie
> widać lepkich śladów na butelkach.
Tu widać po prawej stronie spryskują wodą lub parą.
https://youtu.be/2MFHGU-ZXGs?si=U0kINKJ5ssocSpCQ&t=1
23
Robert
-
16. Data: 2024-05-23 18:27:39
Temat: Re: napoje gazowane
Od: "J.F" <j...@p...onet.pl>
On Thu, 23 May 2024 15:59:59 +0200, Robert Wańkowski wrote:
> W dniu 23.05.2024 o 11:10, J.F pisze:
>> On Thu, 23 May 2024 08:41:22 +0200, Robert Wańkowski wrote:
>>> W dniu 22.05.2024 o 17:47, J.F pisze:
>>>> On Wed, 22 May 2024 17:03:39 +0200, Jarosław Sokołowski wrote:
>>>>> Pan J.F napisał:
>>
>>>> W moim pytaniu to jednak bez znaczenia - potrzeba sekundy na
>>>> zamkniecie butelki/puszki, a dalej to już nieistotne.
>>>
>>>
>>> Nawet mniej. 25 puszek/s.
>>
>> https://youtu.be/luz0A684Q1k?t=99
>>
>> To mi nie wygląda na 25/s. Raczej 2.5
>>
>> Ale tu ... szybko
>> https://youtu.be/luz0A684Q1k?t=226
>
>
> Jak potrzeba, to zrobią szybką maszynę. Jak tu:
> https://youtu.be/2MFHGU-ZXGs?si=pX_mok1j4p6hAuv6&t=3
10
O curwa, ale kyrk :-)
>> Widac, ze płyn jest stabilny i nie "kipi", a zakręca dopiero kolejna
>> maszyna.
>>
>> Ale ... widać tez, ze po napełnieniu jest troche piany na szyjce,
>> oni jakos wycierają/myją te butelki potem, bo w sklepie to raczej nie
>> widać lepkich śladów na butelkach.
>
> Tu widać po prawej stronie spryskują wodą lub parą.
> https://youtu.be/2MFHGU-ZXGs?si=U0kINKJ5ssocSpCQ&t=1
23
Tak szybko to leci, ze trudno dostrzec, czy pryskają na pełne butelki,
czy na puste obok.
w poprzednim fragmencie tez mówią o płukaniu i suszeniu.
I pracowników tam prawie nie ma ... no ale co mieliby robic przy takim
tempie :-)
J.