eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.misc.elektronikacyna z kalafoniąRe: cyna z kalafonią
  • X-Received: by 10.36.69.103 with SMTP id y100mr499177ita.0.1499714607476; Mon, 10 Jul
    2017 12:23:27 -0700 (PDT)
    X-Received: by 10.36.69.103 with SMTP id y100mr499177ita.0.1499714607476; Mon, 10 Jul
    2017 12:23:27 -0700 (PDT)
    Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
    0.net!weretis.net!feeder6.news.weretis.net!feeder.usenetexpress.com!feeder1.iad
    1.usenetexpress.com!border1.nntp.dca1.giganews.com!nntp.giganews.com!v31no17102
    16qtb.0!news-out.google.com!s132ni2992itb.0!nntp.google.com!188no2045007itx.0!p
    ostnews.google.com!glegroupsg2000goo.googlegroups.com!not-for-mail
    Newsgroups: pl.misc.elektronika
    Date: Mon, 10 Jul 2017 12:23:27 -0700 (PDT)
    In-Reply-To: <s...@f...lasek.waw.pl>
    Complaints-To: g...@g...com
    Injection-Info: glegroupsg2000goo.googlegroups.com; posting-host=80.238.112.56;
    posting-account=h0ZSsgoAAACZBe9enLoIk7W7vfEBCzgM
    NNTP-Posting-Host: 80.238.112.56
    References: <ok0d0p$8l4$1@node1.news.atman.pl>
    <5963bac1$0$660$65785112@news.neostrada.pl>
    <s...@f...lasek.waw.pl>
    <5963cbf3$0$658$65785112@news.neostrada.pl>
    <s...@f...lasek.waw.pl>
    User-Agent: G2/1.0
    MIME-Version: 1.0
    Message-ID: <0...@g...com>
    Subject: Re: cyna z kalafonią
    From: Bytomir Kwasigroch <b...@g...com>
    Injection-Date: Mon, 10 Jul 2017 19:23:27 +0000
    Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
    Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
    Lines: 24
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.elektronika:720606
    [ ukryj nagłówki ]

    użytkownik Jarosław Sokołowski napisał:
    > Jawi pisze:
    >
    > >>>> czy cyna (ołowiowa) z kalafonią ma jakiś termin ważności?
    > >>>> jeśli tak to ile ten okres ważności typowo wynosi?
    > >>> Tak, ma.
    > >>> Dlatego warto trzymać ją w lodówce.
    > >>
    > >> Akurat w przypadku cyny (bezołowiowej) nie jest to najlepszy
    > >> pomysł na przedłużenie jej żywotu.
    > >
    > > No przecież nie w zamrażalniku, tylko w lodówce, czyli w temperaturze
    > > około 4-6 stopni.
    >
    > Cyna rekrystalizuje do odmiany alfa w temeraturze 13 stopni Celsjusza.
    > Po prostu rozpada się na szary proszek, co zwie się zarazą cynową.


    cyt.
    Równocześnie wiadomo, że dodatek ołowiu rzędu 5% w stopie lutowniczym
    zapobiega zjawisku zarazy cynowej

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: