-
81. Data: 2010-01-13 01:05:31
Temat: Re: Termotransfer i "cynowanie" po radziecku
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Pan Mirek napisał:
>>> A jodowanej nie mozna do ogorkow ?
>>
>> Nie zakiszą się.
>
> Serio?
> Ta odrobina tego pierwiastka tyle psuje?
Nie zdziwiłbym się. W zajodynowanej ranie bakterie mają ciężko.
Te od ogórów pewnie też.
--
Jarek
-
82. Data: 2010-01-13 02:35:17
Temat: Re: Termotransfer i "cynowanie" po radziecku
Od: RoMan Mandziejewicz <r...@p...pl>
Hello Mirek,
Wednesday, January 13, 2010, 12:50:06 AM, you wrote:
>>> A jodowanej nie mozna do ogorkow ?
>> Nie zakiszą się.
> Serio?
> Ta odrobina tego pierwiastka tyle psuje?
Bzdura i ludowe przesądy. Oczywiście, że się zakiszą. Ale te z solą
nieprzetwarzaną są faktycznie smaczniejsze.
--
Best regards,
RoMan mailto:r...@p...pl
Spam: http://www.allegro.pl/sklep/7416823_squadack :)
-
83. Data: 2010-01-13 02:36:12
Temat: Re: Termotransfer i "cynowanie" po radziecku
Od: RoMan Mandziejewicz <r...@p...pl>
Hello Jarosław,
Wednesday, January 13, 2010, 2:05:31 AM, you wrote:
>>>> A jodowanej nie mozna do ogorkow ?
>>> Nie zakiszą się.
>> Serio?
>> Ta odrobina tego pierwiastka tyle psuje?
> Nie zdziwiłbym się. W zajodynowanej ranie bakterie mają ciężko.
Właścicel zajodynowanej rany dopiero ma ciężko...
> Te od ogórów pewnie też.
Nie te proporcje.
--
Best regards,
RoMan mailto:r...@p...pl
Spam: http://www.allegro.pl/sklep/7416823_squadack :)
-
84. Data: 2010-01-13 07:32:39
Temat: Re: Termotransfer i "cynowanie" po radziecku
Od: Krzysztof Tabaczyński <k...@w...pl>
Użytkownik "Jarosław Sokołowski" <j...@l...waw.pl> napisał w wiadomości
news:slrnhkq72r.ekh.jaros@falcon.lasek.waw.pl...
> Pan Mirek napisał:
>
>>>> A jodowanej nie mozna do ogorkow ?
>>>
>>> Nie zakiszą się.
>>
>> Serio?
>> Ta odrobina tego pierwiastka tyle psuje?
>
> Nie zdziwiłbym się. W zajodynowanej ranie bakterie mają ciężko.
> Te od ogórów pewnie też.
>
> --
> Jarek
Bakterie nie mają nic wspólnego z kiszeniem...
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kiszenie
Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
-
85. Data: 2010-01-13 07:57:38
Temat: Re: Termotransfer i "cynowanie" po radziecku
Od: RoMan Mandziejewicz <r...@p...pl>
Hello Krzysztof,
Wednesday, January 13, 2010, 8:32:39 AM, you wrote:
>>>>> A jodowanej nie mozna do ogorkow ?
>>>> Nie zakiszą się.
>>> Serio?
>>> Ta odrobina tego pierwiastka tyle psuje?
>> Nie zdziwiłbym się. W zajodynowanej ranie bakterie mają ciężko.
>> Te od ogórów pewnie też.
> Bakterie nie mają nic wspólnego z kiszeniem...
> http://pl.wikipedia.org/wiki/Kiszenie
Masakra. A fermentacja - twoim zdaniem - zachodzi tak sama z siebie? I
Lactobacillus acidophillus nie ma z nią nic wspólnego?
--
Best regards,
RoMan mailto:r...@p...pl
Nowa strona: http://www.elektronika.squadack.com (w budowie!)
-
86. Data: 2010-01-13 10:06:02
Temat: Re: Termotransfer i "cynowanie" po radziecku
Od: "marko1a" <m...@l...de>
Użytkownik "Gotfryd Smolik news" <s...@s...com.pl> napisał w
wiadomości news:Pine.WNT.4.64.1001122028530.448@quad...
> On Tue, 5 Jan 2010, marko1a wrote:
>
>> Zawsze mówiłem z zboczone rozporządzenia ograniczaja swobodę w UE.
>> Ciekawe że nie zabronili jeszcze wody, powietrza, zapałek
>
> Ciesz się, że cofnęli zakaz obrotu solą kamienną (nie,
> nie żartuję, przez półtorej roku nie było jak ogórków
> zakisić).
> Ale to był czysto 'polski wymysł' (jak zwykle, uzasadniony
> szczytnym celem).
Dochodzi do takich paranoi że 1kg zwykłej soli kuchennej jodowanej (bo
prikaz że musi być jodowana) kosztuje niecałą złotówkę podczas gdy czysta
sól do zmywarki w której nie ma jodu 7-8zł za kg.
Marek
-
87. Data: 2010-01-13 11:26:06
Temat: Re: Termotransfer i "cynowanie" po radziecku
Od: Krzysztof Tabaczyński <k...@w...pl>
Użytkownik "RoMan Mandziejewicz" <r...@p...pl> napisał w wiadomości
news:1258175008.20100113085738@pik-net.pl...
> Hello Krzysztof,
>
> Wednesday, January 13, 2010, 8:32:39 AM, you wrote:
>
>>>>>> A jodowanej nie mozna do ogorkow ?
>>>>> Nie zakiszą się.
>>>> Serio?
>>>> Ta odrobina tego pierwiastka tyle psuje?
>>> Nie zdziwiłbym się. W zajodynowanej ranie bakterie mają ciężko.
>>> Te od ogórów pewnie też.
>> Bakterie nie mają nic wspólnego z kiszeniem...
>> http://pl.wikipedia.org/wiki/Kiszenie
>
> Masakra. A fermentacja - twoim zdaniem - zachodzi tak sama z siebie? I
> Lactobacillus acidophillus nie ma z nią nic wspólnego?
Przeczytaj ten artykuł w Wikipedii!
Fermentacja nie ma nic wspólnego z kiszeniem.
Była mowa o kiszeniu a nie o fermentacji.
Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
-
88. Data: 2010-01-13 11:44:59
Temat: Re: Termotransfer i "cynowanie" po radziecku
Od: RoMan Mandziejewicz <r...@p...pl>
Hello Krzysztof,
Wednesday, January 13, 2010, 12:26:06 PM, you wrote:
>>>>>>> A jodowanej nie mozna do ogorkow ?
>>>>>> Nie zakiszą się.
>>>>> Serio?
>>>>> Ta odrobina tego pierwiastka tyle psuje?
>>>> Nie zdziwiłbym się. W zajodynowanej ranie bakterie mają ciężko.
>>>> Te od ogórów pewnie też.
>>> Bakterie nie mają nic wspólnego z kiszeniem...
>>> http://pl.wikipedia.org/wiki/Kiszenie
>> Masakra. A fermentacja - twoim zdaniem - zachodzi tak sama z siebie? I
>> Lactobacillus acidophillus nie ma z nią nic wspólnego?
> Przeczytaj ten artykuł w Wikipedii!
> Fermentacja nie ma nic wspólnego z kiszeniem.
> Była mowa o kiszeniu a nie o fermentacji.
A Ty potrafisz czytać? To przeczytaj uważnie:
"Kiszenie, pot. kwaszenie jeden ze sposobów utrwalania (konserwacji)
żywności przeznaczonej do spożycia lub na paszę (kiszonki), opierający
się na procesie ___fermentacji___ ___mlekowej___"
I trafiamy do: http://pl.wikipedia.org/wiki/Fermentacja_mlekowa a tam
jak wół, również w pierwszym zdaniu:
"Fermentacja mlekowa - fermentacja węglowodanów do kwasu mlekowego
odbywająca się pod wpływem działania ___bakterii___ ___mlekowych___."
--
Best regards,
RoMan mailto:r...@p...pl
Nowa strona: http://www.elektronika.squadack.com (w budowie!)
-
89. Data: 2010-01-13 12:00:39
Temat: Re: Termotransfer i "cynowanie" po radziecku
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Pan Krzysztof Tabaczyński napisał:
>>>>> A jodowanej nie mozna do ogorkow ?
>>>>
>>>> Nie zakiszą się.
>>>
>>> Serio?
>>> Ta odrobina tego pierwiastka tyle psuje?
>>
>> Nie zdziwiłbym się. W zajodynowanej ranie bakterie mają ciężko.
>> Te od ogórów pewnie też.
>
> Bakterie nie mają nic wspólnego z kiszeniem...
> http://pl.wikipedia.org/wiki/Kiszenie
Wikipedia, to fajna sprawa, bo są w niej linki. Choćby
ten: http://pl.wikipedia.org/wiki/Fermentacja_mlekowa
--
Jarek
-
90. Data: 2010-01-13 13:25:12
Temat: Re: Termotransfer i "cynowanie" po radziecku
Od: Krzysztof Tabaczyński <k...@w...pl>
Użytkownik "Jarosław Sokołowski" <j...@l...waw.pl> napisał w wiadomości
news:slrnhkrdf7.hrs.jaros@falcon.lasek.waw.pl...
> Pan Krzysztof Tabaczyński napisał:
>
>>>>>> A jodowanej nie mozna do ogorkow ?
>>>>>
>>>>> Nie zakiszą się.
>>>>
>>>> Serio?
>>>> Ta odrobina tego pierwiastka tyle psuje?
>>>
>>> Nie zdziwiłbym się. W zajodynowanej ranie bakterie mają ciężko.
>>> Te od ogórów pewnie też.
>>
>> Bakterie nie mają nic wspólnego z kiszeniem...
>> http://pl.wikipedia.org/wiki/Kiszenie
>
> Wikipedia, to fajna sprawa, bo są w niej linki. Choćby
> ten: http://pl.wikipedia.org/wiki/Fermentacja_mlekowa
Przepraszam... sam nie doczytałem...
Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.