-
X-Received: by 10.66.86.73 with SMTP id n9mr8940260paz.17.1357334079729; Fri, 04 Jan
2013 13:14:39 -0800 (PST)
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!news.glorb.com!f6no10548675pbd.1!news-out.g
oogle.com!s9ni79141pbb.0!nntp.google.com!b8no3673991pbd.0!postnews.google.com!g
legroupsg2000goo.googlegroups.com!not-for-mail
Newsgroups: pl.misc.elektronika
Date: Fri, 4 Jan 2013 13:14:39 -0800 (PST)
In-Reply-To: <50e726b7$1@news.home.net.pl>
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: glegroupsg2000goo.googlegroups.com; posting-host=37.31.49.10;
posting-account=MPGshAoAAACv6MBjoAZGsRpQpVMqfOQ_
NNTP-Posting-Host: 37.31.49.10
References: <50e45ba9$0$1296$65785112@news.neostrada.pl>
<kc1m78$dsk$1@atena.e-wro.net> <g...@n...chmurka.net>
<50e5a230$5@news.home.net.pl>
<50e5dce1$0$1209$65785112@news.neostrada.pl>
<kc4mh9$30s$1@atena.e-wro.net> <kc4na4$rbp$2@news.dialog.net.pl>
<50e5eb68$1@news.home.net.pl> <kc708f$rgf$1@news.dialog.net.pl>
<50e71e00$1@news.home.net.pl>
<50e72036$0$26686$65785112@news.neostrada.pl>
<50e726b7$1@news.home.net.pl>
User-Agent: G2/1.0
MIME-Version: 1.0
Message-ID: <2...@g...com>
Subject: Re: Mikrofala
From: "Jarek P." <j...@g...com>
Cc: Anerys <s...@s...pl>
Injection-Date: Fri, 04 Jan 2013 21:14:39 +0000
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
Lines: 23
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.elektronika:640312
[ ukryj nagłówki ]W dniu piątek, 4 stycznia 2013 20:00:07 UTC+1 użytkownik Anerys napisał:
> Tym bardziej. Dlaczego nie wybucha jajko pozbawione skorupki, a conajwyżej
> wrze jak woda?
Nie zawsze. Osobiście za młodu "wybuchłem" jajko wybite ze skorupki do kieliszka
(zobaczyłem w katalogu wysyłkowym z "zachodu" plastikowy pojemnik do robienia jajek w
mikrofali i stwierdziłem, że nie będzie Niemiec pluł nam w twarz :) ), pierdyknęło
jak złoto :D
Myślę, że rzecz jest związana z samym białkiem i wnikaniem w nie mikrofal. Jak jajko
jest mniej więcej w kupie (w skorupce, w kieliszku), to białko się ścina od zewnątrz
(być może ścięte mniej pochłania też mikrofale), a dopiero potem wnętrze jajka się
gotuje. I mamy bum. A jak jajko jest wybite na szerszą powierzchnię - wnikanie
mikrofal jest na tyle głębokie, żeby zapewnić bardziej równomierne grzanie w całej
objętości.
Pozostaje jednak pytanie, jakim cudem w takim razie działają te oryginalne kieliszki
do gotowania jajek w mikrofali...
J.
Następne wpisy z tego wątku
Najnowsze wątki z tej grupy
- Fejk muzyczny czy nie fejk
- Raspberry Pi 3 Model B+
- Kuchenka elektryczna
- test
- Cewka elektrozaworu
- zapytanie o chip r5f21275nfp
- nie naprawiam więcej telewizorów
- Zrobił TV OLED z TV LCD
- Zasilacz USB na ścianę.
- Gniazdo + wtyk
- Aliexpress zaczął oszukiwać na bezczelnego.
- OpenPnP
- taka skrzynka do kablowki
- e-paper
- 60 mA dużo czy spoko?
Najnowsze wątki
- 2025-03-16 Przednich p-mgielnych nie wolno bez mgły
- 2025-03-16 Co w KANADZIE wolno komercyjnie (na razie się nie czepili?)
- 2025-03-16 silnik-chwilówka
- 2025-03-16 Prokurator Wrzosek "Bezstronna" nie przyczynia się do śmierci (dowodnie) - oświadcza bodnatura [Dwie Kacze Wieże]
- 2025-03-15 kraje nieprzyjazne samochodom
- 2025-03-15 parking Auchan
- 2025-03-15 Art. 19.1 ustawy o ochronie praw autorskich
- 2025-03-15 przegląd za mną
- 2025-03-15 Na co komu okna
- 2025-03-15 Mój elektryk
- 2025-03-15 Fejk muzyczny czy nie fejk
- 2025-03-15 China-Kraków => Senior PHP Symfony Developer <=
- 2025-03-15 Wrocław => Konsultant wdrożeniowy Comarch XL (Logistyka, WMS, Produk
- 2025-03-15 Błonie => Analityk Systemów Informatycznych (TMS SPEED) <=
- 2025-03-15 Warszawa => Senior Frontend Developer (React + React Native) <=