eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.misc.elektronikakty81-250
Ilość wypowiedzi w tym wątku: 91

  • 71. Data: 2012-11-15 23:52:03
    Temat: Re: kty81-250
    Od: "J.F." <j...@p...onet.pl>

    Dnia Thu, 15 Nov 2012 23:01:13 +0100, RoMan Mandziejewicz napisał(a):
    > Hello Mario,
    > [...]
    >> Opole? Trochę daleko od Iłowej :)
    > Jakieś 250km. A jakie to ma znaczenie? Żyjemy w XXI wieku. Równie
    > dobrze mogłoby być 25000km :)

    Nie, 25 tys km to juz nie tak rownie dobrze na tej Ziemii :-)

    J.


  • 72. Data: 2012-11-15 23:57:15
    Temat: Re: kty81-250
    Od: "J.F." <j...@p...onet.pl>

    Dnia Thu, 15 Nov 2012 22:45:03 +0100, RoMan Mandziejewicz napisał(a):
    > Hello J.F,
    >>>> 30 lat temu we Wrocławiu woda też była paskudna, ale teraz jest
    >>>> niezła.
    >>>Bo wtedy był mocno chlorowana.
    >> Ponoc mielismy ozonowana.
    >
    > W latach 70-tych? Chlorowaną, że nos odpadał.

    30 lat temu to juz 80-te.

    Ale ponoc od 1974
    http://mpwik.wroc.pl/news.php?1273

    P.S. w dzisiejszych czasach to nie lepiej koncentrator tlenu z powietrza ?


    > W tym czasie w Opolu
    > mieliśmy w kranach mineralną (złoża kredowe), która byla bardzo twarda
    > ale też bardzo smaczna i nie wymagała uzdatniania.

    A tak jak juz przy wodzie jestesmy - gdzies w kierunku Wolowa leci woda z
    kranow biala jak mleko. I ta bialosc w ciagu minuty znika.
    Jak oni to zrobili ?

    J.


  • 73. Data: 2012-11-15 23:58:41
    Temat: Re: kty81-250
    Od: John Smith <d...@b...pl>

    W dniu 2012-11-15 19:55, Plumpi pisze:
    > Użytkownik "Paweł Pawłowicz" <p...@w...up.wroc[kropka]pl> napisał w
    > wiadomości news:50a50e31$0$1302$65785112@news.neostrada.pl...
    >
    >>> Wrzątek ma stabilne 100 stopni. Przynajmniej dopóki cała woda się nie
    >>> wygotuje.
    >>
    >>
    >> Nie. Trzeba uwzględnić ciśnienie zewnętrzne, przegrzewanie się wody i
    >> nierównowagowość procesu. Trudno o gorszy wzorzec, błąd wynosi kilka
    >> stopni.
    >
    > Bzdury piszez kolego.
    > W laboratoriach czujniki temperatur bada się właśnie we wrzącej wodzie,
    > ze wzgledu na wysoką dokładność takiego procesu fizycznego 0,2'C , który
    [...]

    Bajki opowiadasz Kolego,
    Punkt wrzenia wody był wzorcem w starej tabeli "definicyjnych punktów
    stałych ITS-68" a w obecnie obowiązującej tabeli ITS-90 punktu wrzenia
    wody już nie ma.
    Jak masz taką wiedzę o wzorcach temperatur, popartą kilkutygodniowymi
    szkoleniami, o czym piszesz w innym poście, to ja z Twojego laboratorium
    nie skorzystam, dziękuję.
    K.


  • 74. Data: 2012-11-16 00:01:25
    Temat: Re: kty81-250
    Od: Mario <M...@...pl>

    W dniu 2012-11-15 23:43, Paweł Pawłowicz pisze:
    > W dniu 2012-11-15 23:32, Mario pisze:
    >> W dniu 2012-11-15 23:25, Paweł Pawłowicz pisze:
    >>> W dniu 2012-11-15 23:16, Mario pisze:
    >>>> W dniu 2012-11-15 23:06, Paweł Pawłowicz pisze:
    >>>>> W dniu 2012-11-15 22:50, Plumpi pisze:
    >>>>>> Użytkownik "Mario" <M...@...pl> napisał w wiadomości
    >>>>>> news:50a55dac$0$1297$65785112@news.neostrada.pl...
    >>>>>>> W dniu 2012-11-15 20:47, Paweł Pawłowicz pisze:
    >>>>>>
    >>>>>>>> Przyzwoity wzorzec można zrobić w oparciu o punkt potrójny wody,
    >>>>>>>> i to
    >>>>>>>> nawet metodami "kuchennymi".
    >>>>>>
    >>>>>> Akurat jeżeli chodzi o punkt potrójny to w domowych warunkach raczej
    >>>>>> nie
    >>>>>> jest osiągalny.
    >>>>>> Kolega Paweł chciał zabłysnąć, tylko pomylił punkt potrójny z punktem
    >>>>>> topnienia lodu.
    >>>>>
    >>>>> Kolego anonimie, poszukaj sobie w starych numerach Świata Nauki. Kiedy
    >>>>> jeszcze była rubryka Naukowiec Amator.
    >>>>> Roman miał rację o kulturze zapomnij.
    >>>>> A przy okazji: co to jest "punkt topnienia lodu"?
    >>>>> Kolega anonim widział wykres fazowy? To linia, nie punkt.
    >>>>
    >>>> A po co się czepiasz tego, że pisze anonimowo? Taki jego wybór. Nie
    >>>> wykorzystuje tego żeby komuś ubliżać.
    >>>
    >>> A co oznacza tekst: "Kolega Paweł chciał zabłysnąć, tylko pomylił punkt
    >>> potrójny z punktem topnienia lodu"?
    >>
    >> Nie jest to jednak ubliżanie.
    >
    > Ale kulturalne to też nie jest.

    Inni na tej grupie w mniej wyszukany sposób potrafią wytknąć błąd :)

    >> A co do punktu potrójnego to chyba miał rację:
    >> "Woda w stanie ciekłym, lód i para wodna są w równowadze (punkt
    >> potrójny) w temperaturze 0,01°C (273,16 K) i ciśnieniu 611,73 Pa."
    >
    > Czy napisałem coś innego?
    > Polemizowałem ze sformułowaniem "punkt topnienia lodu".

    A on polemizował ze sformułowaniem punkt potrójny.

    > Spróbujmy podsumować: wzorzec na punkt potrójny da się zrobić w
    > warunkach domowych. Oczywiście, za precyzyjne urządzenie trzeba zapłacić
    > sporo, ale nie oznacza to nieosiągalnośći prostej konstrukcji metodą
    > kuchenną.

    611 Pa nie jest łatwo osiągnąć metodą kuchenną.

    > Osiągnięcie dokładności lepszej niż 1K jest realne, ale nie znaczy to,
    > że jest "bardzo proste".

    Tak samo z wrzeniem. Wystarczy owinąć czajnik izolacją, zmniejszyć moc
    grzałki i będzie lepiej niż 1K. Oczywiście pilnując ciśnienia.


    --
    pozdrawiam
    MD


  • 75. Data: 2012-11-16 00:06:18
    Temat: Re: kty81-250
    Od: BartekK <s...@d...org>

    W dniu 2012-11-14 19:55, identyfikator: 20040501 pisze:
    > liczę, że nie będziecie robili ze mnie idioty
    Nie trzeba, już jesteś znanym i patentowanym trolem, więc i idiotą.


    --
    | Bartłomiej Kuźniewski
    | s...@d...org GG:23319 tel +48 696455098 http://drut.org/
    | http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=338
    173


  • 76. Data: 2012-11-16 00:12:15
    Temat: Re: kty81-250
    Od: RoMan Mandziejewicz <r...@p...pl.invalid>

    Hello J.F.,

    Thursday, November 15, 2012, 11:52:03 PM, you wrote:

    >>> Opole? Trochę daleko od Iłowej :)
    >> Jakieś 250km. A jakie to ma znaczenie? Żyjemy w XXI wieku. Równie
    >> dobrze mogłoby być 25000km :)
    > Nie, 25 tys km to juz nie tak rownie dobrze na tej Ziemii :-)

    Myślisz, że w (bliskim) kosmosie nie ma internetu? ;)

    --
    Best regards,
    RoMan
    Nowa strona: http://www.elektronika.squadack.com (w budowie!)


  • 77. Data: 2012-11-16 00:12:28
    Temat: Re: kty81-250
    Od: Paweł Pawłowicz <p...@w...up.wroc[kropka]pl>

    W dniu 2012-11-16 00:01, Mario pisze:
    [...]

    >> Spróbujmy podsumować: wzorzec na punkt potrójny da się zrobić w
    >> warunkach domowych. Oczywiście, za precyzyjne urządzenie trzeba zapłacić
    >> sporo, ale nie oznacza to nieosiągalnośći prostej konstrukcji metodą
    >> kuchenną.
    >
    > 611 Pa nie jest łatwo osiągnąć metodą kuchenną.

    Ale jest to wykonalne:

    http://jesseenterprises.net/amsci/1999/02/1999-02-fs
    .html

    Autor pisze: device remains within about 0.0001 degree C of the triple
    point for days and costs less than $50 to build.

    >> Osiągnięcie dokładności lepszej niż 1K jest realne, ale nie znaczy to,
    >> że jest "bardzo proste".
    >
    > Tak samo z wrzeniem. Wystarczy owinąć czajnik izolacją, zmniejszyć moc
    > grzałki i będzie lepiej niż 1K. Oczywiście pilnując ciśnienia.

    Dorzuć jeszcze mieszadło.

    Pozdrawiam,
    Paweł


  • 78. Data: 2012-11-16 00:13:26
    Temat: Re: kty81-250
    Od: RoMan Mandziejewicz <r...@p...pl.invalid>

    Hello J.F.,

    Thursday, November 15, 2012, 11:57:15 PM, you wrote:

    [...]

    > A tak jak juz przy wodzie jestesmy - gdzies w kierunku Wolowa leci woda z
    > kranow biala jak mleko. I ta bialosc w ciagu minuty znika.
    > Jak oni to zrobili ?

    Silnie napowietrzona - jedna z metod pozbywania się żelaza z
    oligoceńskiej.

    --
    Best regards,
    RoMan
    Nowa strona: http://www.elektronika.squadack.com (w budowie!)


  • 79. Data: 2012-11-16 00:52:14
    Temat: Re: kty81-250
    Od: Mario <M...@...pl>

    W dniu 2012-11-16 00:12, Paweł Pawłowicz pisze:
    > W dniu 2012-11-16 00:01, Mario pisze:
    > [...]
    >
    >>> Spróbujmy podsumować: wzorzec na punkt potrójny da się zrobić w
    >>> warunkach domowych. Oczywiście, za precyzyjne urządzenie trzeba zapłacić
    >>> sporo, ale nie oznacza to nieosiągalnośći prostej konstrukcji metodą
    >>> kuchenną.
    >>
    >> 611 Pa nie jest łatwo osiągnąć metodą kuchenną.
    >
    > Ale jest to wykonalne:
    >
    > http://jesseenterprises.net/amsci/1999/02/1999-02-fs
    .html
    >
    > Autor pisze: device remains within about 0.0001 degree C of the triple
    > point for days and costs less than $50 to build.
    >
    >>> Osiągnięcie dokładności lepszej niż 1K jest realne, ale nie znaczy to,
    >>> że jest "bardzo proste".
    >>
    >> Tak samo z wrzeniem. Wystarczy owinąć czajnik izolacją, zmniejszyć moc
    >> grzałki i będzie lepiej niż 1K. Oczywiście pilnując ciśnienia.
    >
    > Dorzuć jeszcze mieszadło.
    >


    Nie robiłem takich badań, ale sądzę, że sam mechanizm wrzenia dość
    dobrze potrafi namieszać.


    --
    pozdrawiam
    MD


  • 80. Data: 2012-11-16 01:09:55
    Temat: Re: kty81-250
    Od: RoMan Mandziejewicz <r...@p...pl.invalid>

    Hello Mario,

    Friday, November 16, 2012, 12:52:14 AM, you wrote:

    [...]

    >>> Tak samo z wrzeniem. Wystarczy owinąć czajnik izolacją, zmniejszyć moc
    >>> grzałki i będzie lepiej niż 1K. Oczywiście pilnując ciśnienia.
    >> Dorzuć jeszcze mieszadło.
    > Nie robiłem takich badań, ale sądzę, że sam mechanizm wrzenia dość
    > dobrze potrafi namieszać.

    Właśnie w tym problem :(

    --
    Best regards,
    RoMan
    Nowa strona: http://www.elektronika.squadack.com (w budowie!)

strony : 1 ... 7 . [ 8 ] . 9 . 10


Szukaj w grupach

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: