-
71. Data: 2012-11-15 23:52:03
Temat: Re: kty81-250
Od: "J.F." <j...@p...onet.pl>
Dnia Thu, 15 Nov 2012 23:01:13 +0100, RoMan Mandziejewicz napisał(a):
> Hello Mario,
> [...]
>> Opole? Trochę daleko od Iłowej :)
> Jakieś 250km. A jakie to ma znaczenie? Żyjemy w XXI wieku. Równie
> dobrze mogłoby być 25000km :)
Nie, 25 tys km to juz nie tak rownie dobrze na tej Ziemii :-)
J.
-
72. Data: 2012-11-15 23:57:15
Temat: Re: kty81-250
Od: "J.F." <j...@p...onet.pl>
Dnia Thu, 15 Nov 2012 22:45:03 +0100, RoMan Mandziejewicz napisał(a):
> Hello J.F,
>>>> 30 lat temu we Wrocławiu woda też była paskudna, ale teraz jest
>>>> niezła.
>>>Bo wtedy był mocno chlorowana.
>> Ponoc mielismy ozonowana.
>
> W latach 70-tych? Chlorowaną, że nos odpadał.
30 lat temu to juz 80-te.
Ale ponoc od 1974
http://mpwik.wroc.pl/news.php?1273
P.S. w dzisiejszych czasach to nie lepiej koncentrator tlenu z powietrza ?
> W tym czasie w Opolu
> mieliśmy w kranach mineralną (złoża kredowe), która byla bardzo twarda
> ale też bardzo smaczna i nie wymagała uzdatniania.
A tak jak juz przy wodzie jestesmy - gdzies w kierunku Wolowa leci woda z
kranow biala jak mleko. I ta bialosc w ciagu minuty znika.
Jak oni to zrobili ?
J.
-
73. Data: 2012-11-15 23:58:41
Temat: Re: kty81-250
Od: John Smith <d...@b...pl>
W dniu 2012-11-15 19:55, Plumpi pisze:
> Użytkownik "Paweł Pawłowicz" <p...@w...up.wroc[kropka]pl> napisał w
> wiadomości news:50a50e31$0$1302$65785112@news.neostrada.pl...
>
>>> Wrzątek ma stabilne 100 stopni. Przynajmniej dopóki cała woda się nie
>>> wygotuje.
>>
>>
>> Nie. Trzeba uwzględnić ciśnienie zewnętrzne, przegrzewanie się wody i
>> nierównowagowość procesu. Trudno o gorszy wzorzec, błąd wynosi kilka
>> stopni.
>
> Bzdury piszez kolego.
> W laboratoriach czujniki temperatur bada się właśnie we wrzącej wodzie,
> ze wzgledu na wysoką dokładność takiego procesu fizycznego 0,2'C , który
[...]
Bajki opowiadasz Kolego,
Punkt wrzenia wody był wzorcem w starej tabeli "definicyjnych punktów
stałych ITS-68" a w obecnie obowiązującej tabeli ITS-90 punktu wrzenia
wody już nie ma.
Jak masz taką wiedzę o wzorcach temperatur, popartą kilkutygodniowymi
szkoleniami, o czym piszesz w innym poście, to ja z Twojego laboratorium
nie skorzystam, dziękuję.
K.
-
74. Data: 2012-11-16 00:01:25
Temat: Re: kty81-250
Od: Mario <M...@...pl>
W dniu 2012-11-15 23:43, Paweł Pawłowicz pisze:
> W dniu 2012-11-15 23:32, Mario pisze:
>> W dniu 2012-11-15 23:25, Paweł Pawłowicz pisze:
>>> W dniu 2012-11-15 23:16, Mario pisze:
>>>> W dniu 2012-11-15 23:06, Paweł Pawłowicz pisze:
>>>>> W dniu 2012-11-15 22:50, Plumpi pisze:
>>>>>> Użytkownik "Mario" <M...@...pl> napisał w wiadomości
>>>>>> news:50a55dac$0$1297$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>>> W dniu 2012-11-15 20:47, Paweł Pawłowicz pisze:
>>>>>>
>>>>>>>> Przyzwoity wzorzec można zrobić w oparciu o punkt potrójny wody,
>>>>>>>> i to
>>>>>>>> nawet metodami "kuchennymi".
>>>>>>
>>>>>> Akurat jeżeli chodzi o punkt potrójny to w domowych warunkach raczej
>>>>>> nie
>>>>>> jest osiągalny.
>>>>>> Kolega Paweł chciał zabłysnąć, tylko pomylił punkt potrójny z punktem
>>>>>> topnienia lodu.
>>>>>
>>>>> Kolego anonimie, poszukaj sobie w starych numerach Świata Nauki. Kiedy
>>>>> jeszcze była rubryka Naukowiec Amator.
>>>>> Roman miał rację o kulturze zapomnij.
>>>>> A przy okazji: co to jest "punkt topnienia lodu"?
>>>>> Kolega anonim widział wykres fazowy? To linia, nie punkt.
>>>>
>>>> A po co się czepiasz tego, że pisze anonimowo? Taki jego wybór. Nie
>>>> wykorzystuje tego żeby komuś ubliżać.
>>>
>>> A co oznacza tekst: "Kolega Paweł chciał zabłysnąć, tylko pomylił punkt
>>> potrójny z punktem topnienia lodu"?
>>
>> Nie jest to jednak ubliżanie.
>
> Ale kulturalne to też nie jest.
Inni na tej grupie w mniej wyszukany sposób potrafią wytknąć błąd :)
>> A co do punktu potrójnego to chyba miał rację:
>> "Woda w stanie ciekłym, lód i para wodna są w równowadze (punkt
>> potrójny) w temperaturze 0,01°C (273,16 K) i ciśnieniu 611,73 Pa."
>
> Czy napisałem coś innego?
> Polemizowałem ze sformułowaniem "punkt topnienia lodu".
A on polemizował ze sformułowaniem punkt potrójny.
> Spróbujmy podsumować: wzorzec na punkt potrójny da się zrobić w
> warunkach domowych. Oczywiście, za precyzyjne urządzenie trzeba zapłacić
> sporo, ale nie oznacza to nieosiągalnośći prostej konstrukcji metodą
> kuchenną.
611 Pa nie jest łatwo osiągnąć metodą kuchenną.
> Osiągnięcie dokładności lepszej niż 1K jest realne, ale nie znaczy to,
> że jest "bardzo proste".
Tak samo z wrzeniem. Wystarczy owinąć czajnik izolacją, zmniejszyć moc
grzałki i będzie lepiej niż 1K. Oczywiście pilnując ciśnienia.
--
pozdrawiam
MD
-
75. Data: 2012-11-16 00:06:18
Temat: Re: kty81-250
Od: BartekK <s...@d...org>
W dniu 2012-11-14 19:55, identyfikator: 20040501 pisze:
> liczę, że nie będziecie robili ze mnie idioty
Nie trzeba, już jesteś znanym i patentowanym trolem, więc i idiotą.
--
| Bartłomiej Kuźniewski
| s...@d...org GG:23319 tel +48 696455098 http://drut.org/
| http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=338
173
-
76. Data: 2012-11-16 00:12:15
Temat: Re: kty81-250
Od: RoMan Mandziejewicz <r...@p...pl.invalid>
Hello J.F.,
Thursday, November 15, 2012, 11:52:03 PM, you wrote:
>>> Opole? Trochę daleko od Iłowej :)
>> Jakieś 250km. A jakie to ma znaczenie? Żyjemy w XXI wieku. Równie
>> dobrze mogłoby być 25000km :)
> Nie, 25 tys km to juz nie tak rownie dobrze na tej Ziemii :-)
Myślisz, że w (bliskim) kosmosie nie ma internetu? ;)
--
Best regards,
RoMan
Nowa strona: http://www.elektronika.squadack.com (w budowie!)
-
77. Data: 2012-11-16 00:12:28
Temat: Re: kty81-250
Od: Paweł Pawłowicz <p...@w...up.wroc[kropka]pl>
W dniu 2012-11-16 00:01, Mario pisze:
[...]
>> Spróbujmy podsumować: wzorzec na punkt potrójny da się zrobić w
>> warunkach domowych. Oczywiście, za precyzyjne urządzenie trzeba zapłacić
>> sporo, ale nie oznacza to nieosiągalnośći prostej konstrukcji metodą
>> kuchenną.
>
> 611 Pa nie jest łatwo osiągnąć metodą kuchenną.
Ale jest to wykonalne:
http://jesseenterprises.net/amsci/1999/02/1999-02-fs
.html
Autor pisze: device remains within about 0.0001 degree C of the triple
point for days and costs less than $50 to build.
>> Osiągnięcie dokładności lepszej niż 1K jest realne, ale nie znaczy to,
>> że jest "bardzo proste".
>
> Tak samo z wrzeniem. Wystarczy owinąć czajnik izolacją, zmniejszyć moc
> grzałki i będzie lepiej niż 1K. Oczywiście pilnując ciśnienia.
Dorzuć jeszcze mieszadło.
Pozdrawiam,
Paweł
-
78. Data: 2012-11-16 00:13:26
Temat: Re: kty81-250
Od: RoMan Mandziejewicz <r...@p...pl.invalid>
Hello J.F.,
Thursday, November 15, 2012, 11:57:15 PM, you wrote:
[...]
> A tak jak juz przy wodzie jestesmy - gdzies w kierunku Wolowa leci woda z
> kranow biala jak mleko. I ta bialosc w ciagu minuty znika.
> Jak oni to zrobili ?
Silnie napowietrzona - jedna z metod pozbywania się żelaza z
oligoceńskiej.
--
Best regards,
RoMan
Nowa strona: http://www.elektronika.squadack.com (w budowie!)
-
79. Data: 2012-11-16 00:52:14
Temat: Re: kty81-250
Od: Mario <M...@...pl>
W dniu 2012-11-16 00:12, Paweł Pawłowicz pisze:
> W dniu 2012-11-16 00:01, Mario pisze:
> [...]
>
>>> Spróbujmy podsumować: wzorzec na punkt potrójny da się zrobić w
>>> warunkach domowych. Oczywiście, za precyzyjne urządzenie trzeba zapłacić
>>> sporo, ale nie oznacza to nieosiągalnośći prostej konstrukcji metodą
>>> kuchenną.
>>
>> 611 Pa nie jest łatwo osiągnąć metodą kuchenną.
>
> Ale jest to wykonalne:
>
> http://jesseenterprises.net/amsci/1999/02/1999-02-fs
.html
>
> Autor pisze: device remains within about 0.0001 degree C of the triple
> point for days and costs less than $50 to build.
>
>>> Osiągnięcie dokładności lepszej niż 1K jest realne, ale nie znaczy to,
>>> że jest "bardzo proste".
>>
>> Tak samo z wrzeniem. Wystarczy owinąć czajnik izolacją, zmniejszyć moc
>> grzałki i będzie lepiej niż 1K. Oczywiście pilnując ciśnienia.
>
> Dorzuć jeszcze mieszadło.
>
Nie robiłem takich badań, ale sądzę, że sam mechanizm wrzenia dość
dobrze potrafi namieszać.
--
pozdrawiam
MD
-
80. Data: 2012-11-16 01:09:55
Temat: Re: kty81-250
Od: RoMan Mandziejewicz <r...@p...pl.invalid>
Hello Mario,
Friday, November 16, 2012, 12:52:14 AM, you wrote:
[...]
>>> Tak samo z wrzeniem. Wystarczy owinąć czajnik izolacją, zmniejszyć moc
>>> grzałki i będzie lepiej niż 1K. Oczywiście pilnując ciśnienia.
>> Dorzuć jeszcze mieszadło.
> Nie robiłem takich badań, ale sądzę, że sam mechanizm wrzenia dość
> dobrze potrafi namieszać.
Właśnie w tym problem :(
--
Best regards,
RoMan
Nowa strona: http://www.elektronika.squadack.com (w budowie!)