eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.misc.elektronikaregulator temperatury wpada we frustrację :)Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
  • Data: 2017-09-24 15:12:50
    Temat: Re: regulator temperatury wpada we frustrację :)
    Od: Pszemol <P...@P...com> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Paweł Pawłowicz <p...@w...up.wroc.pl.> wrote:
    > W dniu 23.09.2017 o 23:53, Pszemol pisze:
    >> "Paweł Pawłowicz" <p...@w...up.wroc.pl.> wrote in message
    >> news:59c6bf54$0$5143$65785112@news.neostrada.pl...
    >>>>>>>> Miękka woda, czyli o pH 7, daje herbatę o jasnym, bardziej czerwonym
    >>>>>>>> kolorze.
    >>>>>>>
    >>>>>>> pH i twardość to różne pojęcia.
    >>>>>>> Pierwsze dotyczy jonów wodorowych (tak naprawdę hydroniowych,
    >>>>>>> ale nie czepiajmy się), drugie głównie wapniowych i magnezowych.
    >>>>>>
    >>>>>> Doskonale sobie z tego zdaję sprawę, ale jedno się z drugiego wynika.
    >>>>>
    >>>>> Nie wynika, ale związek jest.
    >>>>
    >>>> Chciałem napisać, że jej wysoki pH wynika z jej właściwości
    >>>> buforujących,
    >>>> tak jak napisałeś dalej - CO2 wchodzący do roztworu jest wiązany
    >>>> chemicznie, zobojętniany, zamiast tworzyć kwas i obniżać pH.
    >>>>
    >>>>>> Woda twarda ma własności buforujące CO2 a więc utrzymuje pH na
    >>>>>> wysokim poziomie 8 i więcej.
    >>>>>
    >>>>> Przeciwnie, rozpuszczony CO2 obniża pH wody.
    >>>>
    >>>> Nie napisałem że rozpuszczany CO2 podnosi pH wody,
    >>>> więc nie mów że przeciwnie :-)))
    >>>
    >>> Zrozumiałem tak: Woda twarda ma własności buforujące dwutlenku
    >>> węgla a więc utrzymuje pH na wysokim poziomie 8 i więcej.
    >>> A to mi nie pasowało. Ale już wiem, że miałeś na myśli co innego :-)
    >>
    >> Miałem na myśli dokładnie to, tylko nie uściśliłem że chodzi
    >> o twardość ogólną a nie o węglanową :-)
    >
    > W takim razie nie chodzi o własności buforujące dwutlenku węgla a raczej
    > jonów węglanowych i wodorowęglanowych.

    Buforem jest woda, buforują ten weglany i siarczany magnezu i wapnia, i
    buforuje przeciw zaburzeniu pH jakie sprawiłoby rozpuszczenie w niej CO2
    gdyby tych jonow tam nie bylo :-)

    >>>>> Umożliwia to rozpuszczanie węglanu magnezu i węglanu wapnia przez
    >>>>> ich przemianę do rozpuszczalnych wodorowęglanów. Było tu o wodzie
    >>>>> oligoceńskiej, jej twardość to twardość węglanowa, po podniesieniu
    >>>>> pH wypadają węglany i woda "mięknie". Podwyższanie pH stosuje się w
    >>>>> technologicznym zmiękczaniu wody (metoda wapienno-sodowa).
    >>>>
    >>>> Tak czy inaczej, rozpuszczany w twardej wodzie CO2 w praktyce
    >>>> nie zmieni jej wysokiego pH bo jest go za mało w porównaniu
    >>>> do zdolności buforowania wody z rozpuszczonymi minerałami.
    >>>
    >>> Tak będzie tylko w przypadku twardości niewęglanowej z którą w kuchni
    >>> raczej nie mamy do czynienia. A w przypadku twardości węglanowej pH
    >>> nie może być wysokie.
    >>
    >> Ależ mamy do czynienia... i właśnie zabarwia nam ona herbate na brązowo :-)
    >
    > OK, zgadzam się :-)
    >
    >>>> W wodzie miękkiej, tymbardziej dejonizowanej lub destylowanej,
    >>>> zmiana pH (obniżenie) pod wpływem CO2 z powietrza będzie
    >>>> bardziej drastyczna, bo nie ma w tej wodzie nic co mogłoby CO2
    >>>> związać więc pływa sobie tworząc kwas, obniżający pH.
    >>>
    >>> Tu zgoda :-)
    >>
    >> :-) mam wrażenie że obaj mówimy o tym samym a dogadać się nie można :-)
    >
    > I ja mam takie wrażenie :-) Ale już chyba jesteśmy blisko.
    >
    :-)))

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: