eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.misc.elektronikakty81-250Re: kty81-250
  • Data: 2012-11-15 20:47:03
    Temat: Re: kty81-250
    Od: Paweł Pawłowicz <p...@w...up.wroc[kropka]pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    W dniu 2012-11-15 19:55, Plumpi pisze:

    > Bzdury piszez kolego.

    Trochę kultury proszę!

    > W laboratoriach czujniki temperatur bada się właśnie we wrzącej wodzie,
    > ze wzgledu na wysoką dokładność takiego procesu fizycznego 0,2'C , który
    > wyznacza tzw. punkty stałe. Punkty stałe to nic innego jak punkty
    > temperatur topnienia/krzepnięcia lub wrzenia przeróżnych substancji
    > m.in. wody oraz różnych metali np. cyny, cynku, srebra, złota itd.
    > Skala temperatur Celsjusza została wyznaczona właśnie poprzez punkty
    > stałe tj. punkt krzepnięcia/topnienia lodu, dla którego przyjęto 0'C
    > oraz punkt wrzenia wody przy ciśnieniu 1000hPa, dla którego przyjęto 100'C.
    > Te dwa punkty bez najmniejszego problemu da się uzyskać i wykonać w nich
    > kalibrację każdego czujnika temperatury z dokładnością +/- 0,2'C, a
    > nawet lepszą. Zapeniają one na tyle wystarczającą dokładność, że stosuje
    > się je jako wzorce w laboratoriach.
    > Oczywiście na dokłądność tych punktów wpływ także ma ciśnienie
    > atmosferyczne. Zwłaszcza dla temperatury wrzenia wody. Ale tu wystarczy
    > tylko poszukać w necie lub zadzwonić do IMGW i poprosić o informację o
    > aktualnym ciśnieniu, a następnie obliczyć ze wzoru lub odczytać z tabeli
    > jaka jest obecnie temperatura wrzenia wody.
    > A tak wygląda urządzenie do badania termometrów w punkcie wrzenia wody:
    > http://www.thermolab.hg.pl/produkcja_ebulioskop.htm
    > Jest to nic innego jak elektryczny garnek, do którego wlewa się wodę
    > destylowaną i po doprowadzeniu wody do wrzenia można wzorcować czujniki
    > temperatur i termometry.

    Z podanego linka: "Specjalnie dobrany obieg pary wodnej w parniku
    gwarantuje stałość temperatury w komorach pomiarowych termostatu."

    Oczywiście stosuje się je w laboratoriach, ale nie w garnku czy
    czajniku. Problemem jest brak równowagi, a ściślej transport ciepła
    wymuszający proces wrzenia. Im większy strumień ciepła, tym większy
    błąd. Proces wrzenia w czajniku nie jest procesem równowagowym!
    Zamiast pisać przemądre teksty po prostu sprawdź.
    I nie wystarczy zadzwonić do IMGW, ponieważ podaje on ciśnienie
    korygowane do poziomu morza.
    Przyzwoity wzorzec można zrobić w oparciu o punkt potrójny wody, i to
    nawet metodami "kuchennymi".

    P.P.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: