-
X-Received: by 10.140.23.133 with SMTP id 5mr101182qgp.18.1398205018586; Tue, 22 Apr
2014 15:16:58 -0700 (PDT)
X-Received: by 10.140.23.133 with SMTP id 5mr101182qgp.18.1398205018586; Tue, 22 Apr
2014 15:16:58 -0700 (PDT)
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!news.glorb.com!m5no4222573qaj.1!news-out.go
ogle.com!dz10ni19326qab.1!nntp.google.com!cm18no5214535qab.0!postnews.google.co
m!glegroupsg2000goo.googlegroups.com!not-for-mail
Newsgroups: pl.misc.elektronika
Date: Tue, 22 Apr 2014 15:16:58 -0700 (PDT)
In-Reply-To: <1...@p...pl.invalid>
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: glegroupsg2000goo.googlegroups.com; posting-host=164.126.138.225;
posting-account=8M0CvAkAAAB7M_iEIKzZJBrD5I452jG9
NNTP-Posting-Host: 164.126.138.225
References: <53514eb8$0$2234$65785112@news.neostrada.pl>
<liuj8i$505$1@speranza.aioe.org>
<6...@g...com>
<53565fc7$0$2227$65785112@news.neostrada.pl>
<b...@g...com>
<53568e35$0$2376$65785112@news.neostrada.pl>
<5356ac09$0$2372$65785112@news.neostrada.pl>
<1...@p...pl.invalid>
User-Agent: G2/1.0
MIME-Version: 1.0
Message-ID: <b...@g...com>
Subject: Re: Kuchenka indukcyjna i piekarnik
From: Zachariasz Dorożyński <k...@g...com>
Injection-Date: Tue, 22 Apr 2014 22:16:58 +0000
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.elektronika:663733
[ ukryj nagłówki ]W dniu wtorek, 22 kwietnia 2014 20:43:33 UTC+2 użytkownik RoMan Mandziejewicz
napisał:
> Hello J.F,
>
>
>
> Tuesday, April 22, 2014, 7:51:04 PM, you wrote:
>
>
>
> >>>>> Przy gotowaniu ziemniaków albo wołowiny szybkość gotowania wody
>
> >>>>> nie ma praktycznie znaczenia.
>
> >>>> Akurat przy wołowinie ma. I to bardzo duże.
>
> >>> zawsze mi się wydawało że wołowinę trzeba długo gotować.
>
> >>A rosół (zgadnij z czego) grzać powoli. Czyli jednak szybkość ma
>
> >>znaczenie.
>
> > Zaraz ... "wolno" gotujaca sie woda ma 100C, a "szybko" gotujaca woda
>
> > ma 100C.
>
> > Wiec jaka dla miesa roznica ?
>
>
>
> Diabli wiedzą. Ale każdy, kto trochę gotuje wie, że jak za mocno się
>
> rosół gotuje to wychodzi mętny i mniej smaczny,,,
>
>
>
> > Oczywiscie jak sie "mocno" gotuje, to trzeba wody dolewac.
>
>
>
> To też.
>
>
>
> --
>
> Best regards,
>
> RoMan
>
> Nowa strona: http://www.elektronika.squadack.com (w budowie!)
W kontekście gotowania rosołu indukcyjna kontra zwykła oporowa indukcyjna wygrywa
tylko dizajnem. Tak samo będzie z bigosem, golonką i w zasadzie z wszystkimi
potrawami w których czas obróbki cieplnej jest dłuższy niż czas zagotowania wody
potrzeby do przyrządzenia potrawy. Pojęcie wrzenia przy gotowaniu jedzenia jest mocno
mylące. Niczemu poza stratą energii wrzenie nie służy. Ta strata to przemiana fazowa.
Temperatura wrzenia zmienia się wraz z wysokością nad poziomem morza. Wynika to ze
zmniejszaniem się ciśnienia atmosferycznego. Zmiana jest nieduża ale wystarczająca
żeby w Zakopanem nie dało się zrobić kawy sypanej, kto dzisiaj z wyjątkiem tych co
pamiętają, takiej co to piach pomiędzy zębami. W Zakopanym gotują kartofle w niższej
temperaturze niż w Szczecinie. To niby dlaczego w Szczecinie nie mieli by gotować w
takiej co w niej woda wrze w Zakopanem? Dwie-trzy minuty dłużej będzie. A
oszczędności na energii znaczące. Wiem co piszę bo dorobiłem do płytki regulator
temperatury. Czujnik wkłada się do garnka przez dziurkę w pokrywce. Do 90 stopni
płytka grzeje na maksa, potem regulator ogranicza moc tak żeby nie dopuścić do
przekroczenia 95 stopni. Po pewnym czasie zależnym od objętości garnka temperatura
się ustala na poziomie 93-95 stopni. To wystarcza na gotowanie bez wrzenia. Na
początku w domu uznano mnie za wariata. Teraz zbieram opierdol że tylko jedna płytka
ma taką regulację. Dla mnie nie bez znaczenia jest subiektywnie lepszy smak potraw
gotowanych w temperaturach niższych niż temperatura wrzenia wody.
Następne wpisy z tego wątku
- 23.04.14 00:57 Pszemol
- 23.04.14 01:05 Jarosław Sokołowski
- 23.04.14 01:13 Pszemol
- 23.04.14 01:19 Pszemol
- 23.04.14 01:22 Zachariasz Dorożyński
- 23.04.14 01:27 Tomasz Wójtowicz
- 23.04.14 01:30 Tomasz Wójtowicz
- 23.04.14 01:41 Pszemol
- 23.04.14 01:45 Pszemol
- 23.04.14 02:10 Tomasz Wójtowicz
- 23.04.14 07:11 J.F.
- 23.04.14 07:17 J.F.
- 23.04.14 07:47 PeJot
- 23.04.14 18:47 Maciek
- 23.04.14 19:01 Maciek
Najnowsze wątki z tej grupy
- Wietnam wykłada 500M$ i chce zbudować fabrykę za 50G$
- Pendrive zdycha, czy coś jeszcze innego? Problem z plikami.
- Odkurzacz Smapp Dynamic - dawny Zelmer
- Nagra IV i zewnętrzny pilot
- Fejk muzyczny czy nie fejk
- Raspberry Pi 3 Model B+
- Kuchenka elektryczna
- test
- Cewka elektrozaworu
- zapytanie o chip r5f21275nfp
- nie naprawiam więcej telewizorów
- Zrobił TV OLED z TV LCD
- Zasilacz USB na ścianę.
- Gniazdo + wtyk
- Aliexpress zaczął oszukiwać na bezczelnego.
Najnowsze wątki
- 2025-03-20 Grubość socketa AM4+procesor
- 2025-03-20 Środa Wielkopolska => Konsultant wewnętrzny SAP FI/CO <=
- 2025-03-20 Warszawa => Senior Programmer C <=
- 2025-03-20 Re: Dlaczego tak odstają od Tesli?
- 2025-03-20 Greenpeace została zobowiązana do zapłaty niemal 667 mln dolarów [USA,wyrok sądu]
- 2025-03-20 Re: Dlaczego tak odstają od Tesli?
- 2025-03-19 Brak ograniczeń dla chińskiego kapitału - wam nie do rządu, tylko na zmywak do chińskiej knajpy!!!
- 2025-03-19 Wietnam wykłada 500M$ i chce zbudować fabrykę za 50G$
- 2025-03-19 szal-Unia == federacja policyjna
- 2025-03-19 Polsza == państwo policyjne
- 2025-03-19 Grzegorz Płaczek o programie szczepień dzieci. ,,Stworzono eldorado dla firm farmaceutycznych"
- 2025-03-19 Wietnam wykłada 500M$ i chce zbudować fabrykę za 50G$
- 2025-03-19 Gemini
- 2025-03-19 Mokry sen Zenka :)
- 2025-03-19 Re: Dlaczego tak odstają od Tesli?