eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.misc.elektronikaKuchenka indukcyjna i piekarnikRe: Kuchenka indukcyjna i piekarnik
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
    .pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!eternal-september.org!feeder.eternal-septem
    ber.org!news.eternal-september.org!.POSTED!not-for-mail
    From: Pszemol <P...@P...com>
    Newsgroups: pl.misc.elektronika
    Subject: Re: Kuchenka indukcyjna i piekarnik
    Date: Tue, 22 Apr 2014 18:39:33 +0000 (UTC)
    Organization: A noiseless patient Spider
    Lines: 23
    Message-ID: <lj6d15$r0p$1@dont-email.me>
    References: <liuj8i$505$1@speranza.aioe.org>
    <6...@g...com>
    <53565fc7$0$2227$65785112@news.neostrada.pl>
    <b...@g...com>
    <53568e35$0$2376$65785112@news.neostrada.pl>
    <5356ac09$0$2372$65785112@news.neostrada.pl>
    <lj6bpm$908$1@mx1.internetia.pl>
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Injection-Date: Tue, 22 Apr 2014 18:39:33 +0000 (UTC)
    Injection-Info: mx05.eternal-september.org;
    posting-host="954618607020b6eca3b02e40ad3aec58";
    logging-data="27673";
    mail-complaints-to="a...@e...org";
    posting-account="U2FsdGVkX19jrSSrh7/TIe26prN0AfIZ"
    User-Agent: NewsTap/4.0.1 (iPhone/iPod Touch)
    Cancel-Lock: sha1:2ZJ0cuFetiKmF1WWjIikb1PwQcA=
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.elektronika:663718
    [ ukryj nagłówki ]

    Sylwester Łazar <i...@a...pl> wrote:
    >> Zaraz ... "wolno" gotujaca sie woda ma 100C, a "szybko" gotujaca woda
    >> ma 100C.
    >> Wiec jaka dla miesa roznica ?
    >>
    >> Oczywiscie jak sie "mocno" gotuje, to trzeba wody dolewac.
    >>
    > Chodzi o dozowanie energii, a nie temperatury.

    Jeśli tylko dopuścisz do gotowania się, a więc gwałtownej przemiany fazy
    ciekłej na gazową, to szybkoś podaży energii jest większa niż szybkośc jej
    konsumpcji, a wiec tylko Ci sie wydaje że o to chodzi.

    Polecenie powolnego gotowanie rosołu bierze się z prostego faktu, że
    właśnie chcemy aby się gotował wywar długo a nie chcemy stracić objętości w
    drodze odparowania.

    Argument, że można podkręcić piec aby mocno bulgotało bo przecież zawsze
    możesz ubytek wywaru uzupełnić przez dolanie świeżej wody używają ludzie
    którzy nie bardzo fizykę rozumieją i nie zdają sobie sprawy ze swą metodą
    nie pomagają w niczym bo pojemność cieplna zmiany fazy wody buforuje tu
    skutecznie transfer energii i zwyczajnie marnotrawią tylko wodę i energię
    zasilającą kuchenkę.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: