-
X-Received: by 2002:a25:6d86:0:b0:67a:6e3e:683f with SMTP id
i128-20020a256d86000000b0067a6e3e683fmr4582292ybc.467.1659576462933; Wed,
03 Aug 2022 18:27:42 -0700 (PDT)
X-Received: by 2002:a25:6d86:0:b0:67a:6e3e:683f with SMTP id
i128-20020a256d86000000b0067a6e3e683fmr4582292ybc.467.1659576462933; Wed,
03 Aug 2022 18:27:42 -0700 (PDT)
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!3.eu.feeder.erj
e.net!feeder.erje.net!weretis.net!feeder8.news.weretis.net!border-2.nntp.ord.gi
ganews.com!nntp.giganews.com!news-out.google.com!nntp.google.com!postnews.googl
e.com!google-groups.googlegroups.com!not-for-mail
Newsgroups: pl.sci.inzynieria
Date: Wed, 3 Aug 2022 18:27:42 -0700 (PDT)
In-Reply-To: <fg60xqq3gtpn$.121ljhkk6qf6q$.dlg@40tude.net>
Injection-Info: google-groups.googlegroups.com; posting-host=24.77.110.106;
posting-account=jnRHMAoAAACB5EawItMhNTZMy_yOF2XE
NNTP-Posting-Host: 24.77.110.106
References: <123vq8ru0h19k$.ezeq2d5ifqgv$.dlg@40tude.net>
<2...@g...com>
<syrfgmf8u8zr$.16dls5egrmbq7$.dlg@40tude.net>
<62ea3344$0$556$65785112@news.neostrada.pl>
<62ea3fcf$0$562$65785112@news.neostrada.pl>
<62ea4823$0$473$65785112@news.neostrada.pl>
<62ea5182$0$480$65785112@news.neostrada.pl>
<tcdkj0$1moo$1@gioia.aioe.org>
<62ea59d3$0$448$65785112@news.neostrada.pl>
<fg60xqq3gtpn$.121ljhkk6qf6q$.dlg@40tude.net>
User-Agent: G2/1.0
MIME-Version: 1.0
Message-ID: <4...@g...com>
Subject: Re: ostrzenie noza
From: ptoki <s...@g...com>
Injection-Date: Thu, 04 Aug 2022 01:27:43 +0000
Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
Lines: 117
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.inzynieria:47971
[ ukryj nagłówki ]środa, 3 sierpnia 2022 o 07:09:57 UTC-5 J.F napisał(a):
> On Wed, 3 Aug 2022 13:19:46 +0200, cef wrote:
> > W dniu 2022-08-03 o 13:01, Wiesiaczek pisze:
> >> W dniu 03.08.2022 o 12:44, cef pisze:
> >>> W dniu 2022-08-03 o 12:04, Akarm pisze:
> >>>> W dniu 03.08.2022 o 11:28, cef pisze:
> >>>>
> [...]
> >> Takie noże są w sklepach i kosztują grosze.
> >> Nierdzewka ładnie wygląda i dlatego dobrze się sprzedaje, ale nóż nadaje
> >> się w zasadzie do użytku jednorazowego. Trudno nawet go ponownie naostrzyć.
> >
> > Używam zwykłych noży, w zwykłej kuchni, do zwykłych kuchennych czynności.
> > Jest to materiał pewnie typu właśnie nierdzewka (typu 4H13, bo magnes to
> > łapie)
> > ale nie korodują tak łatwo i raz na dwa, może raz na trzy tygodnie
> > ostrzę go na zwykłej krążkowej przeciągałce. I robi to czego potrzebuję
> > i mam go chyba już kilkanaście lat.
> > Co Wy chcecie tymi nożami robić?
> No wiesz, wydawaloby sie, ze ja inzynier, potrafie nóż naostrzyc
> lepiej niz krązkowa przeciągałka.
>
Umiesz, umiesz ale to co na jutubie widzisz to nie zyciowe ostrzenie a propaganda.
> A tu d* ... i troche mnie to meczy :-)
Zrob jak pisalem i tyle.
Ludzie naprawde przesadzaja z tym co trzeba zrobic aby noz naostrzyc.
> > Może ja czegoś nie wiem co taki nóż powinien zrobić?
> -mieso surowe przeciąć ... bez wysilku,
> -bochenek chrupiacego chleba,
> -pomidora
>
Zero problemu z takim uzyciem po naostrzeniu.
Ale jak wierzysz w te jutubowe pierdolety to zajrzyj jak wyglada w pracy wykrawacz
miesa. Jakby te jutubowe mity byly prawdziwe to by nie musial ze soba nosic
ostrzalki/stalki bo by ostrzyl narzedzie raz na fajrant i by starczylo...
> -no i oczywiscie kartke papieru, jak to sie na YT chwalą :-)
Rzadko ktory pokaze ze te kartke moze ciac i ciac i ze nadal tnie jak pokroi chleb i
mieso na bukowej desce...
> >> Dlatego nóż ze stali węglowej dobrze naostrzony (mam takich kilka) służy
> >> u mnie już ponad dwa lata bez ostrzenia i w każdej chwili mogę nim
> >> ukroić plasterek pomidora lub cokolwiek innego.
> >
> > To mi przypomina reklamę noża, którą kiedyś widziałem, że nasz nóź jest
> > super
> > ponieważ wykonany jest ze stali zawierającej węgiel.
> > Może ustalmy najpierw, że stal to jest stop żelaza z węglem (tak mnie uczyli
> > klikadziesiąt lat temu i to sie nie zmieniło), więc węgiel jest w stali
> > zawsze.
> W nierdzewkach chyba niewiele.
> > Stal węglowa potocznie dla kogoś kto
> > miał materiałoznawstwo, to będzie właśnie zwykła stal niestopowa.
> > Więc Wasze relacje są jakby niespójne, bo piszecie "stal węglowa"
> > a myślicie o jakichś superstopach.
> No wlasnie - cos mi sie tu nie zgadza.
>
> superstop nierdzewno-weglowy?
Ta. Jakby jeszcze byly noze hartowane miejscowo, tak jak brzeszczot do metalu to moze
bym i uwierzyl w te fantasmagorie co niektorzy wypisuja.
Ale nikt takich nozy nie robi. Bo nie ma po co. A koszt takiej operacji niski. Ot
przejechac przy cewce, polac woda, i oszlifowac tak jak sie szlifuje bez tego
hartowania.
Nikt niszy nie odkryl?
A moze trza by jeszcze nieco odpuscic zeby sie nie kruszylo? Ale moze jednak za
cienkie ostrze i sie i tak wykruszy?
Ludki tutaj nie bardzo ogarniaja o co biega i fandzola gupoty.
> >> Co do geometrii, to moje noże ostrzę całą płaszczyzną (tak jak kosa,
> >> brzytwa),
> >
> > Geometria ostrza czy nawet bardziej mikrogeometria, to
> > jest zaokrąglenie krawędzi skrawającej i to wpływa na
> > trwałość ostrza. Jak regulujesz i osiagasz parametry tej mikrogeometrii?
> > Jakim procesem i jakimi narzędziami?
> IMO - to moje noze sa zasadniczo trapezowe, w sensie ze np od grzbietu
> ma 1 mm, zweza sie do ok 0.5mm po drugiej stronie,
> czy np na polowie szerokosci jest stala grubosc, a potem spada,
> ale samo ostrze ma jeszcze swoj skos.
> i to jest np te 15 stopni z filmu, na szerokosci rzedu 1mm.
>
Jak ci za malo tego kata to sobie katowka zeszlifuj wiecej niz ten 1mm.
Takie ostrze czasem jest lepsze przy krojeniu rzeczy sztywnych. Np. Mrozonek.
Ale przy kuchennych tematach to te troche sie pomidor czy inny chleb/ser/mieso ugnie.
Roznica bedzie niewielka.
Następne wpisy z tego wątku
- 04.08.22 13:43 J.F
- 04.08.22 13:54 J.F
- 04.08.22 20:31 Akarm
- 04.08.22 20:53 J.F
- 04.08.22 20:59 a a
- 04.08.22 21:54 Akarm
- 04.08.22 21:54 cef
- 05.08.22 05:42 Marcin Debowski
- 05.08.22 18:45 PeJot
- 06.08.22 01:50 Marcin Debowski
- 06.08.22 07:47 PeJot
- 06.08.22 15:09 Marcin Debowski
- 06.08.22 16:07 a a
- 06.08.22 21:28 PeJot
- 06.08.22 21:29 ptoki
Najnowsze wątki z tej grupy
- Zapora Stronie Śląskie cd
- Filtr do pompy ruskiej
- Wyważanie kół rowerowych
- Belka
- Precyzyjne cięcie opony samochodowej
- Nieparzyste dmuchanie
- Klej "samopoziomujący"
- Kocioł CO po raz kolejny
- zapora Stronie Slaskie
- powodz
- Nie atom tylko fotowoltanika i elektroliza
- Test samoodkręcania nakrętek
- Budowlańcy pomóżcie
- wyciskanie/odlewanie hdpe. Co ma sens?
- Pomysł na czujnik przeciążenia siłownika.
Najnowsze wątki
- 2024-11-29 Dławik CM
- 2024-11-29 [OT] Lewe oprogramowanie
- 2024-11-29 Błonie => Sales Specialist <=
- 2024-11-29 Warszawa => IT Expert (Network Systems area) <=
- 2024-11-29 Warszawa => Ekspert IT (obszar systemów sieciowych) <=
- 2024-11-29 Warszawa => Head of International Freight Forwarding Department <=
- 2024-11-29 Białystok => Inżynier Serwisu Sprzętu Medycznego <=
- 2024-11-29 Pómpy ciepła darmo rozdajoo
- 2024-11-29 Białystok => Application Security Engineer <=
- 2024-11-29 Białystok => Programista Full Stack (.Net Core) <=
- 2024-11-29 Gdańsk => Software .Net Developer <=
- 2024-11-29 Wrocław => Key Account Manager <=
- 2024-11-29 Gdańsk => Specjalista ds. Sprzedaży <=
- 2024-11-29 Chrzanów => Specjalista ds. public relations <=
- 2024-11-27 Re: UseGalileo -- PRODUKTY I APLIKACJE UŻYWAJĄ JUŻ DZIŚ SYSTEMU GALILEO