-
21. Data: 2010-02-18 19:05:57
Temat: Re: Wydajno? nadsiarczanu sodu (b327)
Od: yorgus <y...@t...pl>
Dnia Wed, 17 Feb 2010 19:37:07 +0100, Paweł Pawłowicz <p...@w...up.wroc> napisał:
> On Wed, 17 Feb 2010 18:06:05 +0000 (UTC), yorgus <y...@t...pl>
> wrote:
>
>>Jak masz dolewac HCL i H2O2 to juz lepiej sama ta mieszanka
>>trawic, przynajmniej tak nie plami jak chlorek i trawi szybciej.
>>Wada jest tylko taka ze mocno HCL smierdzi.
>
> Można użyć kwasu siarkowego, nie śmierdzi. W roztworze trawiącym
> powinno być po około 10% kwasu i nadtlenku. Temperatura 50C, ważne,
> aby nie przekroczyć 55C.
>
> Pozdrawiam,
> Paweł
Tylko trzeba w tym miejscu podkreslic ze kwas ma byc rozcienczony,
bo ze stezonego h2so4 z h2o2 to piranha wychodzi :-)
Bardzo ladnie zzera wszystko co do niej wpadnie.
--
pozdrawia
yorgus
-
22. Data: 2010-02-18 20:32:45
Temat: Re: Wydajność nadsiarczanu sodu (b327)
Od: J.F. <j...@p...onet.pl>
On Thu, 18 Feb 2010 17:01:15 +0100, Paweł Pawłowicz
>On Wed, 17 Feb 2010 22:15:44 +0100, J.F.
><j...@p...onet.pl> wrote:
>>Tylko po trawieniu mamy jonow Fe tyle samo co przed, ale dodatkowo
>>jony miedzi w roztworze.
>
>Napiszę reakcje, bo bez tego chyba nie damy sobie rady. Trawienie:
>
>2FeCl3 + Cu = 2FeCl2 + CuCl2
>
>Regeneracja kwasem azotowym:
>
>Fe+2 + HNO3 = Fe+3 + NO2 + OH-
Ale Fe(OH)3 albo opada na dno, albo reaguje z kwasem azotowym.
Ewentualnie dopuszczam jeszcze jakies inne kombinacje, z powstaniem
azotynow.
>>Co prawda Fe(NO3)3 czy Cu(NO3)2 ... wydaje mi sie ze trawia nie gorzej
>>niz chlorki ?
>Azotan miedzi w ogóle nie trawi. Azotan żelaza(III)trawi bardzo
>powoli, problem dlaczego azotan trawi dużo wolniej niż chlorek jest
>ciekawy, ale nieprosty. Ale można ten problem łatwo rozwiązać dodając
>kwasu solnego do roztworu azotanu żelaza. W ten sposób ortzymamy
>chlorek żelaza i kwas azotowy, a więc samoregenerujący płyn do
>trawienia.
I o to chodzi - trzeba tego kwasu solnego dolewac.
Razem z azotowym - woda krolewska, nawet platyne strawi :)
J.
-
23. Data: 2010-02-19 12:26:07
Temat: Re: Wydajno ć nadsiarczanu sodu (b327)
Od: slawek7 <s...@w...pl>
Cześc.
Zapytam jako przy okazji.
Dlaczego FeCl3 w powietrzu, czy to wylanu, czy w otwartm pojemniku w
jakiejś tam malej ilości ulega hydrolizie, w kazdym razie nie jest juz
chlorkiem żelaza 3 tylko wodorotlenkiem, a w butelce może stać dośc
długo i dalej jest chlorkiem? Co powoduje takie zachowanie?
-
24. Data: 2010-02-20 01:13:39
Temat: Re: Wydajno ć nadsiarczanu sodu (b327)
Od: "nenik" <n...@o...pl>
> Cześc.
> Zapytam jako przy okazji.
> Dlaczego FeCl3 w powietrzu, czy to wylanu, czy w otwartm pojemniku w
> jakiejś tam malej ilości ulega hydrolizie,
w powietrzu pochlania wilgoc , FeCl3 przechodzi w Fe(OH)3 i wydziela sie HCl
zrac wszystko na co skapnie
>w kazdym razie nie jest juz
> chlorkiem żelaza 3 tylko wodorotlenkiem, a w butelce może stać dośc
> długo i dalej jest chlorkiem? Co powoduje takie zachowanie?
>
w butelce jest to samo co w powietrzu , ALE do momentu gdy ilosc wydzielonego
HCl zakwasi roztwor do tego stopnia ze powstrzyma hydrolize
dlaczego FeCl3 ulega hydrolizie w takim pH a nie innym to juz na pl.sci.chemia :)
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
-
25. Data: 2010-02-20 09:37:22
Temat: Re: Wydajno ć nadsiarczanu sodu (b327)
Od: kilokitu <k...@o...pl>
A ja odkryłem coś ciekawego. Nie zwiększa to wydajności roztworu ale
mocno przyśpiesza trawienie. Najzwyczajniej dosypuję do roztworu
chlorku żelazowego zwykłą sól kuchenną. Tej soli wsypuję tyle aby
nasycić roztwór. Taki roztwór z solą trawi miedź bardzo szybko.
Powierzchnia trawiona jest koloru błyszcząco miedzianego a nie
brunatnego jak to zwykle bywa. Proponuję na próbę podczas trawienia
wyciągnąć z roztworu i "posolić" płytkę. W miejscach gdzie spadną
kryształki soli od razu zmienia się kolor trawionej miedzi.
Rozmawiałem z chemikami politechniki i nikt nie mógł mi wyjaśnić tego
zjawiska.
-
26. Data: 2010-02-20 11:42:35
Temat: Re: Re: Wydajno ć nadsiarczanu sodu (b327)
Od: Paweł Pawłowicz <p...@w...up.wroc[kropka]pl>
On Sat, 20 Feb 2010 01:37:22 -0800 (PST), kilokitu <k...@o...pl>
wrote:
>A ja odkryłem coś ciekawego. Nie zwiększa to wydajności roztworu ale
>mocno przyśpiesza trawienie. Najzwyczajniej dosypuję do roztworu
>chlorku żelazowego zwykłą sól kuchenną. Tej soli wsypuję tyle aby
>nasycić roztwór. Taki roztwór z solą trawi miedź bardzo szybko.
>Powierzchnia trawiona jest koloru błyszcząco miedzianego a nie
>brunatnego jak to zwykle bywa. Proponuję na próbę podczas trawienia
>wyciągnąć z roztworu i "posolić" płytkę. W miejscach gdzie spadną
>kryształki soli od razu zmienia się kolor trawionej miedzi.
>Rozmawiałem z chemikami politechniki i nikt nie mógł mi wyjaśnić tego
>zjawiska.
Słabi ci chemicy...
Tak naprawdę czynnikiem trawiącym jest jon kompleksowy Fe[Cl4]-.
Przy okazji mamy wyjaśnienie faktu, że chlorek żelaza trawi miedź, a
siarczan praktycznie nie.
Pozdrawiam,
Paweł