eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plGrupypl.sci.inzynieriaStal na nóżRe: Stal na nóż
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news-1.dfn.de!n
    ews.dfn.de!2.eu.feeder.erje.net!feeder.erje.net!newsfeed.xs4all.nl!newsfeed8.ne
    ws.xs4all.nl!news-out.netnews.com!news.alt.net!fdc2.netnews.com!feeder1.feed.us
    enet.farm!feed.usenet.farm!border1.nntp.ams1.giganews.com!nntp.giganews.com!new
    sfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!
    news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
    From: "J.F." <j...@p...onet.pl>
    Newsgroups: pl.sci.inzynieria
    References: <616e8473$0$528$65785112@news.neostrada.pl>
    <s...@f...lasek.waw.pl>
    In-Reply-To: <s...@f...lasek.waw.pl>
    Subject: Re: Stal na nóż
    Date: Tue, 19 Oct 2021 14:40:52 +0200
    MIME-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    X-Priority: 3
    X-MSMail-Priority: Normal
    Importance: Normal
    X-Newsreader: Microsoft Windows Live Mail 16.4.3528.331
    X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V16.4.3528.331
    Lines: 28
    Message-ID: <616ebcd6$0$526$65785112@news.neostrada.pl>
    Organization: Telekomunikacja Polska
    NNTP-Posting-Host: 82.143.187.50
    X-Trace: 1634647254 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 526 82.143.187.50:51652
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.inzynieria:46308
    [ ukryj nagłówki ]

    Użytkownik "Jarosław Sokołowski" napisał w wiadomości grup
    dyskusyjnych:s...@f...lasek.waw
    .pl...
    robot napisał:
    >> Chciałem sobie kupić plasterek dobrej stali i zrobić z niego nóż
    >> kuchenny.
    >> Cały proces wykonania noża jest możliwy do wykonania w moich
    >> warunkach
    >> domowych, oprócz hartowania.
    >
    >> I pytanie moje jest takie (pewnie głupie): czy są stale które nie
    >> wymagają hartowania żeby były twarde? Stale proszkowe się hartuje?
    >> Właśnie na twardości najbardziej mi zależy.


    >O ile się znam na nożownictwie, chodzi o to, by ostry przemiot nie
    >był jednolity w środku. Na ogół dążono do tego, by stal była miękka
    >i elastyczna wewnątrz, a twarda z wierzchu. Do tego miał prowadzić
    >proces kucia i wymyślnego hartowania na zmianę z odpuszczniem przy
    >produkcji miecza ze stali damasceńskiej czy innej katany.

    Mi sie wydaje, ze one byly robione z wielu warstw stali na przemian
    miekkiej i twardej.

    Ale ale ... czy noz kuchenny to nie powinien byc przede wszystkim
    nierdzewny ?

    J.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: