-
71. Data: 2017-07-18 09:19:54
Temat: Re: Glazura na tarczach hamulcowych
Od: robot <a...@o...pl>
W dniu 2017-07-17 o 14:06, Pszemol pisze:
> "robot" <a...@o...pl> wrote in message
news:okhugg$rjb$1@node2.news.atman.pl...
>> W dniu 2017-07-15 o 15:19, Pszemol pisze:
>>> "Kojletjo" <k...@j...pl> wrote in message
news:oka97h$v15$1@node1.news.atman.pl...
>>>> W dniu 13.07.2017 o 20:39, Pszemol pisze:
>>>>
>>>>
>>>>
>>>>> Wiem, że materiał z jakiego robi się tarcze hamulcowe jest bardzo twardy.
>>>>
>>>> Żeliwo szare 250, 170 - 240 HB...
>>>
>>> Czyli twarde? Czy się pomyliłem?
>>
>> Mój nóż kuchenny ma 600 HB.
>
> :-) Czym go ostrzysz?
Najczęściej tym:
https://www.militaria.pl/ganzo/ostrzalka_ganzo_touch
_pro_ultra_-_zestaw_p58163.xml
Ale to nie jest jakiś "supertwardy" nóż.
-
72. Data: 2017-07-18 11:27:09
Temat: Re: Glazura na tarczach hamulcowych
Od: "J.F." <j...@p...onet.pl>
Użytkownik "robot" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:okkcqq$olk$...@n...news.atman.pl...
W dniu 2017-07-17 o 14:06, Pszemol pisze:
>>>> Żeliwo szare 250, 170 - 240 HB...
>>> Czyli twarde? Czy się pomyliłem?
>> Mój nóż kuchenny ma 600 HB.
>
> :-) Czym go ostrzysz?
>Najczęściej tym:
>https://www.militaria.pl/ganzo/ostrzalka_ganzo_touc
h_pro_ultra_-_zestaw_p58163.xml
>Ale to nie jest jakiś "supertwardy" nóż.
Zaraz - noz kuchenny to powinien byc ze stali nierdzewnej, ona jest
umiarkowanie twarda ... czy sie myle ?
J.
-
73. Data: 2017-07-18 13:39:13
Temat: Re: Glazura na tarczach hamulcowych
Od: robot <a...@o...pl>
W dniu 2017-07-18 o 11:27, J.F. pisze:
> Użytkownik "robot" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:okkcqq$olk$...@n...news.atman.pl...
> W dniu 2017-07-17 o 14:06, Pszemol pisze:
>>>>> Żeliwo szare 250, 170 - 240 HB...
>>>> Czyli twarde? Czy się pomyliłem?
>>> Mój nóż kuchenny ma 600 HB.
>>
>> :-) Czym go ostrzysz?
>
>> Najczęściej tym:
>> https://www.militaria.pl/ganzo/ostrzalka_ganzo_touch
_pro_ultra_-_zestaw_p58163.xml
>> Ale to nie jest jakiś "supertwardy" nóż.
>
> Zaraz - noz kuchenny to powinien byc ze stali nierdzewnej, ona jest umiarkowanie
twarda ... czy sie myle ?
>
Czy powinien, to kwestia dyskusyjna.
Najfajniejsze noże kuchenne są ze rdzewnej węglowej.
Ale akurat ten, o którym piszę jest z nierdzewnej.
-
74. Data: 2017-07-18 14:08:41
Temat: Re: Glazura na tarczach hamulcowych
Od: "J.F." <j...@p...onet.pl>
Użytkownik "robot" napisał w wiadomości grup
W dniu 2017-07-18 o 11:27, J.F. pisze:
> Użytkownik "robot" napisał w wiadomości grup
> dyskusyjnych:okkcqq$olk$...@n...news.atman.pl...
> W dniu 2017-07-17 o 14:06, Pszemol pisze:
>>>>> Żeliwo szare 250, 170 - 240 HB...
>>>> Czyli twarde? Czy się pomyliłem?
>>> Mój nóż kuchenny ma 600 HB.
>>
>> Zaraz - noz kuchenny to powinien byc ze stali nierdzewnej, ona jest
>> umiarkowanie twarda ... czy sie myle ?
>
>Czy powinien, to kwestia dyskusyjna.
>Najfajniejsze noże kuchenne są ze rdzewnej węglowej.
Hm, nie bardzo rozumiem - co w tym fajnego, ze noz rdzewieje ?
No chyba, ze nie rdzewieje ...
>Ale akurat ten, o którym piszę jest z nierdzewnej.
I taki twardy ?
J.
-
75. Data: 2017-07-18 14:35:07
Temat: Re: Glazura na tarczach hamulcowych
Od: Pszemol <P...@P...com>
robot <a...@o...pl> wrote:
> W dniu 2017-07-17 o 14:06, Pszemol pisze:
>> "robot" <a...@o...pl> wrote in message
news:okhugg$rjb$1@node2.news.atman.pl...
>>> W dniu 2017-07-15 o 15:19, Pszemol pisze:
>>>> "Kojletjo" <k...@j...pl> wrote in message
>>>> news:oka97h$v15$1@node1.news.atman.pl...
>>>>> W dniu 13.07.2017 o 20:39, Pszemol pisze:
>>>>>
>>>>>
>>>>>
>>>>>> Wiem, że materiał z jakiego robi się tarcze hamulcowe jest bardzo twardy.
>>>>>
>>>>> Żeliwo szare 250, 170 - 240 HB...
>>>>
>>>> Czyli twarde? Czy się pomyliłem?
>>>
>>> Mój nóż kuchenny ma 600 HB.
>>
>> :-) Czym go ostrzysz?
>
> Najczęściej tym:
>
> https://www.militaria.pl/ganzo/ostrzalka_ganzo_touch
_pro_ultra_-_zestaw_p58163.xml
>
> Ale to nie jest jakiś "supertwardy" nóż.
>
A dobre kuchenne noże jaką mają typowo twardość?
-
76. Data: 2017-07-18 14:35:08
Temat: Re: Glazura na tarczach hamulcowych
Od: Pszemol <P...@P...com>
robot <a...@o...pl> wrote:
> W dniu 2017-07-18 o 11:27, J.F. pisze:
>> Użytkownik "robot" napisał w wiadomości grup
>> dyskusyjnych:okkcqq$olk$...@n...news.atman.pl...
>> W dniu 2017-07-17 o 14:06, Pszemol pisze:
>>>>>> Żeliwo szare 250, 170 - 240 HB...
>>>>> Czyli twarde? Czy się pomyliłem?
>>>> Mój nóż kuchenny ma 600 HB.
>>>
>>> :-) Czym go ostrzysz?
>>
>>> Najczęściej tym:
>>> https://www.militaria.pl/ganzo/ostrzalka_ganzo_touch
_pro_ultra_-_zestaw_p58163.xml
>>> Ale to nie jest jakiś "supertwardy" nóż.
>>
>> Zaraz - noz kuchenny to powinien byc ze stali nierdzewnej, ona jest
>> umiarkowanie twarda ... czy sie myle ?
>>
>
> Czy powinien, to kwestia dyskusyjna.
> Najfajniejsze noże kuchenne są ze rdzewnej węglowej.
> Ale akurat ten, o którym piszę jest z nierdzewnej.
>
Tak jest, widziałem takie kute noże kuchenne sprowadzane z Japonii. Piękny
miały wygląd gdy ciemniejsze i jaśniejsze warstwy stali przeplatały się
tworząc ciekawe wzory po obu stronach ostrza.
p.s Nie stać mnie było - zestaw 3 był droższy od mojego Passata.
-
77. Data: 2017-07-18 14:35:08
Temat: Re: Glazura na tarczach hamulcowych
Od: Pszemol <P...@P...com>
J.F. <j...@p...onet.pl> wrote:
> Użytkownik "robot" napisał w wiadomości grup
> W dniu 2017-07-18 o 11:27, J.F. pisze:
>> Użytkownik "robot" napisał w wiadomości grup
>> dyskusyjnych:okkcqq$olk$...@n...news.atman.pl...
>> W dniu 2017-07-17 o 14:06, Pszemol pisze:
>>>>>> Żeliwo szare 250, 170 - 240 HB...
>>>>> Czyli twarde? Czy się pomyliłem?
>>>> Mój nóż kuchenny ma 600 HB.
>>>
>>> Zaraz - noz kuchenny to powinien byc ze stali nierdzewnej, ona jest
>>> umiarkowanie twarda ... czy sie myle ?
>>
>> Czy powinien, to kwestia dyskusyjna.
>> Najfajniejsze noże kuchenne są ze rdzewnej węglowej.
>
> Hm, nie bardzo rozumiem - co w tym fajnego, ze noz rdzewieje ?
> No chyba, ze nie rdzewieje ...
Każdy ma inne priorytety. Jak dbasz to nie rdzewieje.
>> Ale akurat ten, o którym piszę jest z nierdzewnej.
>
> I taki twardy ?
>
No napisał przecież: 600HB.
-
78. Data: 2017-07-18 14:36:54
Temat: Re: Glazura na tarczach hamulcowych
Od: RadoslawF <radoslawfl@spam_wp.pl>
W dniu 2017-07-18 o 14:08, J.F. pisze:
>>>>>> Żeliwo szare 250, 170 - 240 HB...
>>>>> Czyli twarde? Czy się pomyliłem?
>>>> Mój nóż kuchenny ma 600 HB.
>>>
>>> Zaraz - noz kuchenny to powinien byc ze stali nierdzewnej, ona jest
>>> umiarkowanie twarda ... czy sie myle ?
>>
>> Czy powinien, to kwestia dyskusyjna.
>> Najfajniejsze noże kuchenne są ze rdzewnej węglowej.
>
> Hm, nie bardzo rozumiem - co w tym fajnego, ze noz rdzewieje ?
> No chyba, ze nie rdzewieje ...
Rdzewieje tylko nieużywany zostawiony w wilgoci.
>> Ale akurat ten, o którym piszę jest z nierdzewnej.
>
> I taki twardy ?
Jaki chcesz.
W Japonii jest firma robiąca noże do ryb technologią zgodną
z wyrobem najwyższej jakości kling na miecze samurajskie.
Cena też podobna do cen miecza.
Użyteczność podobna jak noży z nierdzewki czy ceramicznych,
masz się czym pochwalić. :(
Pozdrawiam
-
79. Data: 2017-07-18 14:50:27
Temat: Re: Glazura na tarczach hamulcowych
Od: robot <a...@o...pl>
W dniu 2017-07-18 o 14:35, Pszemol pisze:
> robot <a...@o...pl> wrote:
>> W dniu 2017-07-17 o 14:06, Pszemol pisze:
>>> "robot" <a...@o...pl> wrote in message
news:okhugg$rjb$1@node2.news.atman.pl...
>>>> W dniu 2017-07-15 o 15:19, Pszemol pisze:
>>>>> "Kojletjo" <k...@j...pl> wrote in message
>>>>> news:oka97h$v15$1@node1.news.atman.pl...
>>>>>> W dniu 13.07.2017 o 20:39, Pszemol pisze:
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>>> Wiem, że materiał z jakiego robi się tarcze hamulcowe jest bardzo twardy.
>>>>>>
>>>>>> Żeliwo szare 250, 170 - 240 HB...
>>>>>
>>>>> Czyli twarde? Czy się pomyliłem?
>>>>
>>>> Mój nóż kuchenny ma 600 HB.
>>>
>>> :-) Czym go ostrzysz?
>>
>> Najczęściej tym:
>>
>> https://www.militaria.pl/ganzo/ostrzalka_ganzo_touch
_pro_ultra_-_zestaw_p58163.xml
>>
>> Ale to nie jest jakiś "supertwardy" nóż.
>>
>
> A dobre kuchenne noże jaką mają typowo twardość?
>
Okolice 60 HRC. Ten mój ma 58. To około 600 HB podług tabeli.
-
80. Data: 2017-07-18 14:54:09
Temat: Re: Glazura na tarczach hamulcowych
Od: robot <a...@o...pl>
W dniu 2017-07-18 o 14:08, J.F. pisze:
> Użytkownik "robot" napisał w wiadomości grup
> W dniu 2017-07-18 o 11:27, J.F. pisze:
>> Użytkownik "robot" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:okkcqq$olk$...@n...news.atman.pl...
>> W dniu 2017-07-17 o 14:06, Pszemol pisze:
>>>>>> Żeliwo szare 250, 170 - 240 HB...
>>>>> Czyli twarde? Czy się pomyliłem?
>>>> Mój nóż kuchenny ma 600 HB.
>>>
>>> Zaraz - noz kuchenny to powinien byc ze stali nierdzewnej, ona jest umiarkowanie
twarda ... czy sie myle ?
>>
>> Czy powinien, to kwestia dyskusyjna.
>> Najfajniejsze noże kuchenne są ze rdzewnej węglowej.
>
> Hm, nie bardzo rozumiem - co w tym fajnego, ze noz rdzewieje ?
> No chyba, ze nie rdzewieje ...
>
Z nierdzewnej nie da się zrobić tak twardego jak z rdzewiejącej.
Ale tu mam praktyczną uwagę dla zainteresowanych.
Mam też noże z rdzewiejącej stali. Chińskie i japońskie. Praktycznie one wcale nie
rdzewieją.
A ja wcale o nie nie dbam. Normalnie używam w kuchni dokładnie tak samo jak każde
inne.
I nic się złego z nimi nie dzieje.